Misieek31 Opublikowano 28 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 Witam Mam takie małe pytanko. Dotychczas budowałem modele depronowe, czy połączenie statecznika ze sterem wysokości w balsowym stateczniku wykonuję się tak samo jak w depronowcach ? chodzi mi o zeszlifowanie krawędzi w stateczniku lub w sterze i w którym miejscu powinny być zamocowane zawiasy. Dotychcas w depronowych szlifowałem koniec statecznika poziomego na łączeniu ze sterem pod kątem 45 st. a zawias dawałem maksymalnie do góry, a w stateczniku pionowym szlifowałem po obu stronach pod tym samym kontem dawając zawias po środku. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 28 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 Witaj, wszystko zależy od grubosci balsy. Drewno jest bardziej kruche i podatne na rozszczepienie niż materiał sztuczny tu depron. Każdy z wymienionych sposobów jest dobry, ale czasem przy cienkich deseczkach balsowych (użytych jako pow.sterowania, lotki, wysok. kierunek, itp) warto rozwazyc czy zawias wykonany z tasmy klejącej np. wzdłuż całej krawedzi , lub na przemian -nie bedzie lepszy niż wpychanie czegos (zawiasu) miedzy włókna balsiane. Myslałem o czymś takim: w takim dużym uproszczeniu :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misieek31 Opublikowano 28 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 Grubość listew balsowych które są przeznaczone na stateczniki to 8 mm, na piszę że jet to model Madman Evo 1,5 m plany ze strony kolegi Dariusza Mulara. Zawiasy mam już kupione chodzi mi tylko w jaki sposób szlifować krawędzie na połączeniu i w którym miejscu na grubości listwy statecznika pionowego i poziomego ma być zawias ? dzięki za szybką odpowiedź P.S a tak jak na rysunku robiłem właśnie w depronach . Tam taśma wystarczała Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 28 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 w którym miejscu na grubości listwy statecznika pionowego i poziomego ma być zawias ? W połowie grubosci deski balsianej, oczywiscie zeszlifuj ładnie powierzchnie sterową(czynną) na szpic..., w srodku zawias. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek2136 Opublikowano 28 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 oczywiscie zeszlifuj ładnie powierzchnie sterową(czynną) na szpic... to ma znaczenie którą część szlifuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 28 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 to ma znaczenie którą część szlifuje? Pewnie, niema ale warto zeszlifowac te ruchomą..., domysl sie dlaczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misieek31 Opublikowano 28 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 poziomy i pionowy tak samo na szpic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 28 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 poziomy i pionowy tak samo na szpic? Tak, i lotki jeżeli planujesz takowe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misieek31 Opublikowano 28 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2009 Serdeczne dzięki. O taką odpowiedź mi właśnie chodziło pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 1 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 Michał zapraszam we wtorek do modelarni to sobie obejrzysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 1 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 Michał zapraszam we wtorek do modelarni to sobie obejrzysz ...i to jest najfajniejsze, że masz gdzie i na miejscu możesz - skorzystać cennych rad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misieek31 Opublikowano 1 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 Jeżeli znajdę chwilkę to chętnie wejdę do modelarni Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 1 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 jestem napewno od 16.30 do 20 .30 a nieraz b.o zapraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gar-da Opublikowano 1 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 Michał a byłeś już kiedyś na modelarni u Instruktora :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misieek31 Opublikowano 2 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 Witam Chyba z 18 lat temu byłem na modelarni u Pana Szczepana. byłem mały kajtek.Jutro na pewno się w modelarni zjawię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.