Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Andrzej Klos Opublikowano 18 Listopada 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 18 Listopada 2023 Okazuje sie, ze wlasnie minela ktoras tam rocznica oblotu smiglowca Sokol: https://dlapilota.pl/wiadomosci/polska/rocznica-pierwszego-lotu-smiglowca-w3-sokol W polowie artykulu wspomniany jest watek Poludniowo-Afrykanski. Pogrzebalem w starych fotografiach i znalazlem 2 zdjecia na ten temat. Prosze wybaczyc jakosc, zdjecia robilem analogowo, jakies 30 lat temu. Na pierwszym zdjeciu jest Sokol na wystawie w Johannesburg. Jak widac bylo to juz po zmianie rzadu bo sa tam maszyny naszych braci ze wschodu. Drugie zdjecie, to moje kiepski zdjecie plakatu pokazujace uzbrojone po zeby smiglowce Rooivalk i Sokol. A teraz musze sie troche pochwalic. Praktycznie przez cale lata 90-te mialem w RPA jednoosobowa firme inzynieryjna robiac konsultacje w zakresie wytrzymalosci materialow, drgan etc. Udalo mi sie dostac tez projekt z firmy zbrojeniowej Denel. Byl to Pilot Night Vision System (System Pilota do Nocnej Obserwacji ??) do smiglowca RPA Rooivalk. Mieli problem bo PNVS mial rezonans ~50Hz czyli taki sam jak siec elektryczna. Inzynierowie z Denel nie mogli sobie z tym poradzic. Przerobilem strukture tak, ze pierwsza czestotliwosc drgan wlasnych byla ~120Hz, jesli dobrze pamietam. Bardzo szybko, w kilka tygodni, zrobili prototyp. Odlew z aluminium pod cisnieniem byl sliczny, wygladal jak cukierek! Wkrotce potem zamocowali elektronike i zmierzyli drgania. Wyszlo dokladnie tak jak policzyl Poltech Engineering! Byli bardzo zadowoleni i dali mi wiecej prac. Pewnie Sokol latalby z "moim" PNVS ale jak to w Polsce, z projektu wyszly nici. Projekt zostal odtajniony juz bardzo dawno temu, przed moim wyjazdem do Australii wiec moge o tym pisac, Zreszta artykul pochodzi z gazety inzynieryjnej ogolnego dostepu z tego samego okresu. 10 2
Marek_Spy Opublikowano 18 Listopada 2023 Opublikowano 18 Listopada 2023 Super informacja nie wiedziałem o tym a są dalej produkowane ?
Andrzej Klos Opublikowano 18 Listopada 2023 Autor Opublikowano 18 Listopada 2023 6 godzin temu, Marek_Spy napisał: Super informacja nie wiedziałem o tym a są dalej produkowane ? RPA ma obecnie duze problemy finansowe, glownie z powodu korupcji w rzadzie. Widzielem kilka lat temu, ze PNVS zostal zmieniony na wiekszy ale sam Rooivalk zostal wyprodukowany w malej ilosci, ~12 sztuk. Polska takze rozpatrywala jego zakup: https://en.wikipedia.org/wiki/Denel_Rooivalk
Rekomendowane odpowiedzi