Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Andrzej Klos Opublikowano 18 Listopada 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 Okazuje sie, ze wlasnie minela ktoras tam rocznica oblotu smiglowca Sokol: https://dlapilota.pl/wiadomosci/polska/rocznica-pierwszego-lotu-smiglowca-w3-sokol W polowie artykulu wspomniany jest watek Poludniowo-Afrykanski. Pogrzebalem w starych fotografiach i znalazlem 2 zdjecia na ten temat. Prosze wybaczyc jakosc, zdjecia robilem analogowo, jakies 30 lat temu. Na pierwszym zdjeciu jest Sokol na wystawie w Johannesburg. Jak widac bylo to juz po zmianie rzadu bo sa tam maszyny naszych braci ze wschodu. Drugie zdjecie, to moje kiepski zdjecie plakatu pokazujace uzbrojone po zeby smiglowce Rooivalk i Sokol. A teraz musze sie troche pochwalic. Praktycznie przez cale lata 90-te mialem w RPA jednoosobowa firme inzynieryjna robiac konsultacje w zakresie wytrzymalosci materialow, drgan etc. Udalo mi sie dostac tez projekt z firmy zbrojeniowej Denel. Byl to Pilot Night Vision System (System Pilota do Nocnej Obserwacji ??) do smiglowca RPA Rooivalk. Mieli problem bo PNVS mial rezonans ~50Hz czyli taki sam jak siec elektryczna. Inzynierowie z Denel nie mogli sobie z tym poradzic. Przerobilem strukture tak, ze pierwsza czestotliwosc drgan wlasnych byla ~120Hz, jesli dobrze pamietam. Bardzo szybko, w kilka tygodni, zrobili prototyp. Odlew z aluminium pod cisnieniem byl sliczny, wygladal jak cukierek! Wkrotce potem zamocowali elektronike i zmierzyli drgania. Wyszlo dokladnie tak jak policzyl Poltech Engineering! Byli bardzo zadowoleni i dali mi wiecej prac. Pewnie Sokol latalby z "moim" PNVS ale jak to w Polsce, z projektu wyszly nici. Projekt zostal odtajniony juz bardzo dawno temu, przed moim wyjazdem do Australii wiec moge o tym pisac, Zreszta artykul pochodzi z gazety inzynieryjnej ogolnego dostepu z tego samego okresu. 10 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 Super informacja nie wiedziałem o tym a są dalej produkowane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 18 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 6 godzin temu, Marek_Spy napisał: Super informacja nie wiedziałem o tym a są dalej produkowane ? RPA ma obecnie duze problemy finansowe, glownie z powodu korupcji w rzadzie. Widzielem kilka lat temu, ze PNVS zostal zmieniony na wiekszy ale sam Rooivalk zostal wyprodukowany w malej ilosci, ~12 sztuk. Polska takze rozpatrywala jego zakup: https://en.wikipedia.org/wiki/Denel_Rooivalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi