Skocz do zawartości

Jak w Corelu drukować?

mazur

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam plany w Corelu gdzie rozrysowany jest model na ok. 20 kartkach.

Corel drukuje od pierwszej do ostatniej kartki.

Chciałbym wydrukować pojedynczą kartkę np. 15 w kolejności.

Jak to zrobić?

Opublikowano

Co to znaczy, że na 20 kartkach? Masz 20 stron formatu A4, czy stronę formatu np. A0 podzieloną na 20 kartek?

W pierwszym przypadku drukujesz podając w opcjach drukowania numer strony, która ma być wydrukowana. W drugim wchodzisz do podglądu wydruku, klikasz prawym przyciskiem myszy na wybrany arkusz i wybierasz z menu, które się pojawi "Wydrukuj ten arkusz".

Opublikowano
Co to znaczy, że na 20 kartkach? Masz 20 stron formatu A4, czy stronę formatu np. A0 podzieloną na 20 kartek?

W pierwszym przypadku drukujesz podając w opcjach drukowania numer strony, która ma być wydrukowana. W drugim wchodzisz do podglądu wydruku, klikasz prawym przyciskiem myszy na wybrany arkusz i wybierasz z menu, które się pojawi "Wydrukuj ten arkusz".

Chodzi o arkusz A0 i wydruk poszczególnych elementów na poj. kartkach. Niestety nie poszło.

Wybrałem DRUKUJ następnie opcję "drukuj z podziałem na fragmenty, następnie chciałbym z tego wszystkiego wybrać dwa fragmenty.

Gdy już mam podzielony arkusz na wiele fragmentów, klikam prawym przyciskiem na wybrany arkusz i WYDRUKUJ TEN ARKUSZ zaczyna się buforować do drukarki 25 stron.

Może krok po kroku?

Opublikowano

Prosta sprawa.

Rozmiar strony ( niezależnie od wielkości rysunku, w Twoim przypadku A0 ) zmień na A4.

Zaznacz cały rysunek CTRL+A ( ewentualnie obiekty, które chcesz drukować ) Najlepiej przesuń je na stronę wydruku.

Naciśnij Ctrl+P, wybierz na pierwszej zakładce Zakres drukowania - Zaznaczenie.

W zakładce Układ ( druga od lewej) zaznacz opcję Drukuj z podziałem na fragmenty.

Włącz Podgląd wydruku - klawisz w lewym dolnym rogu. Wyśrodkuj ( jeśli zajdzie taka potrzeba ) cały rusunek na "zbiorze wyliczonych kartek", najedź "myszowatym" na kartkę którą chcesz drukować ( wyskoczy "na górę w grubszej ramce ) i naciśnij CTRL+T, ewentualnie kliknij prawym klawiszem myszy na kartce którą chcesz wydrukować i wybierz opcję Wydrukuj ten arkusz.

Musi działać :)

Opublikowano
Gdy już mam podzielony arkusz na wiele fragmentów, klikam prawym przyciskiem na wybrany arkusz i WYDRUKUJ TEN ARKUSZ zaczyna się buforować do drukarki 25 stron.

Może krok po kroku?

To dziwne, bo u mnie drukuje tylko zaznaczoną stronę.

Nie próbowałem sposobu Tomka "Motylastego" ale mój krok po kroku jest taki:

1. Z menu "Plik" wybieram "Podgląd wydruku ..."

2. Klikam ikonę reprezentującą podział na fragmenty, albo w menu "Opcje" znajduję odpowiedni przełącznik

3. Klikam prawym przyciskiem na wybrany arkusz i z menu, które się pojawi wybieram "Wydrukuj ten arkusz".

U mnie działa ...

Opublikowano

Może krok po kroku?

To dziwne, bo u mnie drukuje tylko zaznaczoną stronę.

Nie próbowałem sposobu Tomka "Motylastego" ale mój krok po kroku jest taki:

1. Z menu "Plik" wybieram "Podgląd wydruku ..."

2. Klikam ikonę reprezentującą podział na fragmenty, albo w menu "Opcje" znajduję odpowiedni przełącznik

3. Klikam prawym przyciskiem na wybrany arkusz i z menu, które się pojawi wybieram "Wydrukuj ten arkusz".

U mnie działa ...

Zrobiłem podobnie jak radził Tomek "Motylasty" ale nie do końca. Może dlatego, że mam Corela nr 7 .

Zmniejszyłem format papieru do A4 następnie "obiekt" nasunąłem na arkusz A4 w odpowiednie miejsce i wydrukowałem.

Gdy klikałem na podzielony arkusz A0 tak jak podpowiada Callab, klikałem na wybrany arkusz i zaznaczałem opcję wydrukuj ten arkusz" następowało wysyłanie do drukarki wszystkie 25 arkuszy.

Dziękuję kolegom za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.