wojcio69 Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Witam No to nawywijałem. Przekładałem odbiornik Hitech ZR-106SF 35MHz, odpowiednik Hitech HFS-06MS do drugiego modelu i żeby sprawdzić jak są podłączone serwa i jak działają podpiąłem odbiornik pod zasilanie z "koszyczka" (4 baterii AA paluszki), ale popierdo.....ły mi się kabelki i wtyczkę od zasilania wsadziłem do odbiornika odwrotnie, tak że minus szedł na złącze sygnałowe odbiornika a złącze sygnałowe było puste. Trwało to kilka sekund. Po poprawnym podpięciu zasilania okazało się, że ster wysokości, który był podpięty pod kanał 2 ma minimalne zekresy wychyleń. Pomyślałem padło serwo. Podpiąłem ster wysokości pod inny kanał i wszystko jest OK, czyli serwo zdrowe, ale pod kanał 2 podpiąłem ster kierunku i też miał niewielkie wychylenia. Reasumując. Podpinając serwo pod kanał 2 mam ok. 10% zakresu jego pełnych wychyleń. Pozostałe kanały są OK. Odbiornik do wymiany? A może to wyna nadajnika? Dzięki za poradę i informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Jeśli pakiet podłączałeś pod inny kanał niż 2, a padł właśnie 2 to rzeczywiście dziwne. Nie wykluczone, ale podejrzane. Faktycznie sprawdź nadajnik, nie zaszkodzi. Mnie kiedyś zdarzyło się podobnie, wprawdzie na innym odbiorniku i nic nie zepsułem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Zasilanie podpinałem pod kanał 6 oznaczony B. Może jakieś prondy albo duch Kaszpirowskiego, a może robi mi się no... to nad głową... takie ogrągłe... no... aureola, o! aureola. Teraz se tylko strzele red bull'a i będę latać zamiast Juniora a żonka będzie mnie sterować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 12 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 Na bank to prondy he he A na poważnie, to po pierwsze jest minimalna szansa żeby odbiornik się od czegoś takiego zjarał. Po drugie, jeżeli nawet tak, to kanał powinien być całkowicie martwy, a nie w połowie. Dobrym testem było by sprawdzenie aparatury z innym odbiornikiem ewentualnie odbiornika z innym nadajnikiem, ale rozumiem że to w tej chwili niemożliwe (bo byś już to sprawdził) Sprawdź też czy serwo ma mniejsze wychylenia od położenia środlkowego, czy też ustawia się gdzieś na jednym z krańców. To pierwsze sugerowało by jakiś błąd w zaprogramowaniu nadajnika (np DualRate na tym kanale) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 12 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 Witam O ustawieniach typu Dual Rate itd. nie ma mowy, bo to aparatura Hitec Zebra Pro. Ma tylko rewersy i trymery na każdym kanale oraz mikser V-Tail i Elevon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 13 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 wtyczkę od zasilania wsadziłem do odbiornika odwrotnie, tak że minus szedł na złącze sygnałowe odbiornika a złącze sygnałowe było puste Takie podpięcie zasilania z całą pewnością nie może uszkodzić odbiornika. Szukaj przyczyny małych wychyleń raczej w nadajniku. Kiedyś naprawiałem nadajnik dający podobne objawy. Przyczyna okazała się prozaicza - poluzowało sie mocowanie drąga do ośki potencjometru na jednym z kanałów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 13 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2009 Witam No i sprawa się wyjaśniła. Rozkręciłem aparaturę i... z potencjometru na kanale 2 wychodzą 3 kabelki i jeden z nich (zewnętrzny) bardzo mocno zbliżył się do środkowego, może tam doszło nawet do minimalnego kontaktu między nimi (ostatnio jak się tak zbliżyłem do żony, to był full contakt :jupi: ). Aparatura nigdy nie rozbierana, a "nóżka" od potencjometru wygięta (no ale jak ma dojść do kontaktu, to nóżki muszą być rozgięte). Pewnie jakiś cud. Jak powiem o tym księdzu, to może na jakąś beatyfikację się załapię. P.S. Jeżeli czytając ten post masz podobne skojarzenia do moich to znaczy, że jesteś normalny. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.