Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. śledzikf3x Opublikowano 28 Maja 2024 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 28 Maja 2024 Hej, w tym temacie będę relacjonować budowę modelu od Kohls RCM jakim jest Astrid Res. Model do budowy jednym słowem jest jak puzzle które należy tylko przeszlifować i złożyć w całość, bardzo prosta konstrukcja. Będę się starał relacjonować budowę na bieżąco. 5
pawlik Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego Miałem nadzieję, że coś podejrzę, bo buduję ten model, ale na wstępie się zakończyło. 😐
pawlik Opublikowano 25 Lutego Opublikowano 25 Lutego Pomyślałem, że pociągnę wątek rozpoczęty przez kol. Daniela, bo buduję ten model. Zawartość kartonu widać na fotkach. Jestem na etapie końcówki składania kadłuba i usterzenia wysokości i kierunku. Wcześniejsze doświadczenia z Miraiem Kavana i ołowianym klockiem 85 gr. którym musiałem go dociążyć skłoniło mnie do użycia cieńszego drutu na bowdeny (0.6 mm), chociaż zastanawiałem się czy nie zrobić go ze sprężynkami w statecznikach i serwa wiązać na linkach, tak jak w szybowcach DLG. Zobaczę, może przerobię. W czołówce (nosku) kadłuba są 2 kształtki ze sklejki, które złożone mają 4 mm. Pustą przestrzeń wykorzystałem na balast. Nie ważyłem go, ale ołowiany trójkąt ładnie wpasował się w dzióbek i da to trochę oszczędności przy wyważaniu. W modelu użyłem serw Power HD - DSM44. Używałem malutkich serw Power HD wcześniej i działają do tej pory, więc nie pakowałem się w koszty. Na fotkach producenta, też chyba są te serwa.
pawlik Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia Budowa modelu idzie mi powoli, z uwagi na inne obowiązki, ale już jestem bliżej końca. Pozostało mi pokrycie skrzydła i kadłuba folią. Wrzucam kilka fotek z postępów. 1
Czaro Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia Te bowdeniki, niepodparte na długim odcinku przy statecznikach, nie powodują za dużego luzu na sterach?
pawlik Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia Każda uwaga cenna. Dzięki! Na sterze kierunku zrobiłem już wcześniej podporę, na st. wysokości dorobię. Fotki akurat miałem z wcześniejszego etapu. Ten luz, mi też się nie podobał już od początku.
Rekomendowane odpowiedzi