śledzikf3x Opublikowano 28 Maja 2024 Opublikowano 28 Maja 2024 Hej, w tym temacie będę relacjonować budowę modelu od Kohls RCM jakim jest Astrid Res. Model do budowy jednym słowem jest jak puzzle które należy tylko przeszlifować i złożyć w całość, bardzo prosta konstrukcja. Będę się starał relacjonować budowę na bieżąco. 4
pawlik Opublikowano 9 Lutego Opublikowano 9 Lutego Miałem nadzieję, że coś podejrzę, bo buduję ten model, ale na wstępie się zakończyło. 😐
pawlik Opublikowano 25 Lutego Opublikowano 25 Lutego Pomyślałem, że pociągnę wątek rozpoczęty przez kol. Daniela, bo buduję ten model. Zawartość kartonu widać na fotkach. Jestem na etapie końcówki składania kadłuba i usterzenia wysokości i kierunku. Wcześniejsze doświadczenia z Miraiem Kavana i ołowianym klockiem 85 gr. którym musiałem go dociążyć skłoniło mnie do użycia cieńszego drutu na bowdeny (0.6 mm), chociaż zastanawiałem się czy nie zrobić go ze sprężynkami w statecznikach i serwa wiązać na linkach, tak jak w szybowcach DLG. Zobaczę, może przerobię. W czołówce (nosku) kadłuba są 2 kształtki ze sklejki, które złożone mają 4 mm. Pustą przestrzeń wykorzystałem na balast. Nie ważyłem go, ale ołowiany trójkąt ładnie wpasował się w dzióbek i da to trochę oszczędności przy wyważaniu. W modelu użyłem serw Power HD - DSM44. Używałem malutkich serw Power HD wcześniej i działają do tej pory, więc nie pakowałem się w koszty. Na fotkach producenta, też chyba są te serwa.
Rekomendowane odpowiedzi