Skocz do zawartości

Zasilanie odbiornika i serw szybowca, mikrosyzbowca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema,

Kombinuję sobie mikro szybowiec, rozpiętość ~ 50cm. Konstrukcja to balsa+XPS 2mm. 
Mam do tego serwa 2g, odbiornik też 2g. Serwa działają na 3.7V - 4.2V. Jak to zasilić? Pakiet 1S może być za słaby tak myślę, Do 2S potrzebuję BEC, a to już dodatkowa waga. 
Macie jakieś magiczne rozwiązanie? Czy zostaje mi mikro UBEC jakiś, lub MICRO ESC bez podpinania silnika po prostu (uwalić kabelki)? 

Opublikowano
15 minutes ago, baciany said:

Serwa działają na 3.7V - 4.2V. Jak to zasilić?

Ten zakres napiec to jest 1S LiPo. 

15 minutes ago, baciany said:

Pakiet 1S może być za słaby tak myślę

To kwestia tego jak duze to 1S wezmiesz. Do wyboru do koloru,mozesz wziac 200mAH, albo i 2000mAH, co tylko wagowo Ci odpowiada:
https://allegro.pl/oferta/bateria-akumulator-li-po-li-poly-200mah-3-7v-pcm-30x20x4mm-402030-15820451844

https://allegro.pl/oferta/bateria-akumulator-2000mah-3-7v-li-poly-li-po-10711813466

Opublikowano

Hmm,
W sumie racja. 3.7V ti napięcie "robocze" czy coś a pełne lipo ma 4.2V. 
Mam kilka, może więcej 1S ~250-400mAh od helikoptera i mikro samolotu, warto spróbować. Zamienię wtyczkę na taką od serwa i może będzie banglać. Tylko najpierw niech przyjdzie nowy odbiornik i żebym go tym razem nie połamał zdenerwowany że nie umiem przylutować pionów do gniazda serwa. 

Dobra, będziemy się bawić. 

Opublikowano

Kupiłem z ali jakiś UBEC z 1-6S na 5V/6V. Będę testował też. Ale wagowo to nie robi różnicy jak bym wziął ESC i nie podpinać silnika :P no ale jest, ciężaru dodaje jednak pierścień ferrytowy na kablu przeciw zakłóceniom:(

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zdaje się że 1S Lipo, dolutowana wtyczka "Servo" ale bez kabelka PPM i odbiornik działa, serwa 2G działają. 
Nie wiem czy tak wolno, ale czemu by nie, dolutowałem do baterii dodatkowy kabel :D tak aby można ładować oryginalnym a podpinać "serwowtyczką".
Patent spoko, wagowo cała elektronika zamyka się <20g z czego sama bateria 1s 500mah to 10g :D

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.