Patryk Sokol Opublikowano 29 Czerwca Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca Hej Przechadzając się po Prowingu wpadł mi w oldschoolowy zestaw samolotu Pober Pixie, na stoisku Aeronauta. Myślę, że oldschoolowy, bo ciężko go znaleźć w internecie. Jeden film na YT, w jednym sklepie jest w ofercie: https://www.mg-modellbau.de/Flugzeuge/Holzbaukaesten/Pober-Pixie-wingsp%3A1650-135700.html?action3=setspeech&speech=2 Tak czy inaczej - mam słabość do samolotów ze skrzydłem na baldachimie, pasował mi do jednego z dziwnych pomysłów, a udało mi się go wytargać za 25EUR, więc wrócił z Niemiec ze mną. Jakość zestawu ogólnie była spoko, zastrzeżenia mam tylko do jakości powłoki lakierniczej na kompozytowym kadłubie (bo tak, kadłub jest z kompozytu, to było istotne dla mojego pomysłu). Drewno za to świetnej jakości, bardzo fajnie zrobione były skrzydła i stateczniki. No i teraz jak to wyszło: I tak, dobrze się Wam wydaje, okleiłem całość Oratexem... Czemu? Bo oryginał był kryty płótnem, a rolkę Oratexu przywiozłem z Prowingu, za darmo. Aczkolwiek - Oratex jest super, fantastycznie się tym kryje. Chyba tylko Koverall lepiej się napina i równa. Jeśli ktoś się zastanawia - to był mój wzór na malowanie: https://generalaviationnews.com/2016/03/13/the-playful-pober-pixie/ Po drodze wpadłem też na pomysł, żeby tę część kadłuba, która była kryta płótnem, też okleić Oratexem, żeby się zgadzała faktura i kolor ze skrzydłami. I nawet to zrobiłem, ale nigdy więcej, folię na kompozyt kładzie się okropnie (co w sumie wiedziałem zanim zacząłem, nie wiem czemu sobie wyobraziłem, że z Oratexem będzie lepiej). Ostatecznie dociągnąłem ten poroniony pomysł do końca i w sumie to nawet wygląda Przejdźmy do wyposażenia: Serwa - 4x HS-65MG (nie są super, ale jakoś miałem pod ręką) Silnik - Emax GT2826/04 (Emax GT jak zwykle solidny, lubię te silniki) Regler - Hobbywing 60A Platinum (no regler do helika, do samolotu. Kto zabroni?) Pakiet - 4s2p VTC 5a (5200mAh) Odbiornik - R9 Slim+ FC - Matek F405 Wing GPS - Beitan BN-880 Kamera - Caddx Ratel VTx - Matek 1G3 V1 Antena - Prodrone'owy dipol Całość do lotu wyszła na 2,3kg. Dziś miał być oblot, ale coś mi serwo od lotki zaniemogło, stawiam na to, ze szarpnąłem za kabel i trzeba polutować. Ale - ktoś się może zapyta po co ten dziwaczny sprzęt na pokładzie. Otóż tu przechodzimy do tego po co mi ten wynalazek. Stwierdziłem, że chcę model będący symulatorem latania Stąd całość jest wyposażona pod FPV oraz zaopatrzona będzie w ten headtracker: https://fpvdogfight.com/products/motionsic-b-a-g-badass-gimbal Ale na razie, to czekam aż przeleci Atlantyk, amerykańska poczta się niezbyt śpieszy jakoś. Podejmowałem próby zrobienia gimbala samemu i nawet mi to wychodziło (w moim Twinstarze lata jeden z moich gimbali), ale ciągle mam problem z serwami. Tzn. czysta bezwładność na serwie powoduje często wzbudzenie i drgania. A to powoduje, że serwa szybko zdychają i nie jest to bardzo komfortowe, bo jak się pozbędę drgań dodając opór, to serwa nie chodzą jakoś super płynnie (a to jakoś imersję psuje. W Twinstarze to bez znaczenia ,ale w takim 'symulatorze' to inna rozmowa). Producent tego gimbala twierdzi, że ma do tego dedykowane serwa, które mają ten problem rozwiązany. Więc sprawdzimy na ile to prawda Przez gimbal jest też wrzucony tutaj system na 1,2GHz. Nie zamierzam tym nigdzie daleko latać (bo to nie do tego), ale dzięki temu stosuję przekaźnik z 1,2GHz na 5,8GHz. Przez to nie mam problemu z psuciem obrazu gdy ruszam głową (jak jest transmisja bezpośrednia, to ruszając głową przestaje trafiać anteną kierunkową w model). Oczywiście 1,2GHz w modelu oznacza masę problemów (np. przez to jest tak duży moduł GPS), ale to nie pierwszyzna, ogarnie się. Kompozytowy kadłub z kolei pozwolił łatwo cały ten złom upchać w środku. Wygodne to było Dodatkowo - ten model ma tłoczoną prózniową imitację kabiny, nawet z naklejką przyrządów To dużo dodaje do fajności 'symulacji' No nic na razie tyle - czekamy aż pocztą łaskawie dostarczy gimbal. Wrzucę wtedy filmik z DVR pokazujący co widzi pilot No nic - czekamy na gimbal i 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi