karol2nw Opublikowano 7 Lipca Udostępnij Opublikowano 7 Lipca Witam, Proszę o pomoc przy ustawieniu programu do szybowca volantex rc ASW28. Z uwagi na to, że nigdy szybowcem nie latałem, nie mam doświadczenia w zakresie programowania i regulacji takich modeli. Mam kilka pytań : 1. Jak dużych wychyleń sterów używa się w szybowcach i jakie ustawić expo ? 2. Jakie miksery ? ( Domyślam się, że klapy na wysokość to mikser obowiązkowy ) 3. Czy użyć różnicowego wychylenia lotek, jeżeli tak to w jakim stopniu ? 4. Na co zwrócić szczególną uwagę ? Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 7 Lipca Udostępnij Opublikowano 7 Lipca W tym modelu - jak i w każdym innym - nigdy nie ustawiałem expo. ale instrukcja nadajnika powinna podawać ile na początek - ja mam chyba z 60%. Obowiązkowe mixery - im więcej ich ustawisz tym szybciej pogubisz się gdzie, który jest i za co odpowiada. Oczywiście do lądowania - Motyl chyba(?) możesz ustawić, lotki z kierunkiem też ale pamiętaj, że im bardziej wychylasz kierunek z lotkami tym model agresywniej reaguje na stery. Różnicowe wychylenia mam zawsze ustawione bo mam ale czy jest efekt lepszy, nie wiem 🙂 Ten model lata bardzo dobrze więc nie przeszkadzaj mu - na to zwróć uwagę 🙂 Moja wersja to silnikowa. Ty piszesz o szybowcu jako całości czy konkretnie wersja szybowca? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol2nw Opublikowano 7 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca Dziękuję bardzo za odpowiedź. Mój model też jest wersją silnikową. Miałem na myśli, że żadnym szybowcem wcześniej nie latałem. Jakiś czas temu dostałem akurat ten model i zastanawiam się jak ten temat sensownie ugryźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 7 Lipca Udostępnij Opublikowano 7 Lipca Latam od ponad 25 lat ale zawsze jak oblatuję następny choćby mały modelik to zawsze trzęsą mi się rece 🙂 Więc nie dziwię się, że towarzyszom temu emocje. Zobaczysz, że model sam lata i to bardzo dobrze. Na tyle dobrze, że często "trzyma się powietrza" czyli nie chce wylądować 🙂 .Dlatego dobrze jest zmiksować klapy z lotkami do lądowania ale bez tego też dasz radę. Ja swoim dawno już nie leciałem, a odkąd latam dronem to w ogóle modele wiszą i płaczą na ścianie. Postaram się w tygodniu lub w weekend nagrać start z ręki może coś ci to pomoże. Pamiętam, że problemy miałem z wyważeniem gdy w modelu była atrapa pilota z całą resztą. Gdy ją usunąłem to było lepiej ale pakiet 1300 siedzi w miejscu podwozia. 3s 2200 już był za ciężki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wacek.matuszak Opublikowano 5 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia Świetny model na piewszy duży motoszybowiec.Ja latałem na 3S 2200. po wyjęciu lalki i przeliczeniu SC w programie do wyważania.I pozwalało to na 4 lub 5 wdrapań się na pułap.Oile pamięć mnie nie myli to w trakcie ostrego wznoszenia trzeba mocno pracować sterem wysokości. Miks klapy-ster wysokości raczej obowiązkowy ale już motylka domiksuj dopiero jak się wlatasz w model .Ale tylko po to aby poznać następny krąg wtajemniczenia latania szybowcem bo nie jest to model na zawody tylko do przyjemnego i bezstresowego wożenia się po niebie .Termikę też czasami uda ci się nim złapać .I pamiętaj że osłona kabiny pęka od samego patrzenia na nią ! Tak było w pierwszej wersji. Miłego latania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol2nw Opublikowano 6 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia Nie myślałem o żadnych zawodach, tylko właśnie o spokojnym, rekreacyjnym lataniu Z racji na dosyć dużą rozpiętość skrzydeł, do głowy również przyszły mi loty termiczne . Powiedz proszę jak wyważałeś swój model ? Czy wyliczony SC mocno odbiega od środka ciężkości wyznaczonego przez producenta ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 6 Sierpnia Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia W moim SC jest w wskazanym przez producenta miejscu ale... By osiągnąć lot szybujący musiałem podnieść spływ statecznika poziomego i to raczej sporo. Dziś odbył się kolejny lot, tym razem nic nie ruszałem. Na filmie jest to drugi lot na tym samym pakiecie - 3s 2200. Według mnie to mała pojemność, silnik również słaby. Ale jakby nie było modelik leci prawie jak po sznurku 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi