robintom Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Fournier - pierwsza godzina pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 14 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Moze więcej informacji :?: :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 14 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2009 Był sobie Fournier RF4 w wersji pierwszej z firmy West Wings o rozpiętości 1.5m. W wersji podstawowej nie miał lotek. Plany przewidywały tylko przeróbkę na lotki z napędem przez jedno serwo. Silnik szczotka. Mocowanie skrzydła na gumę. Sporo przy nim nazmieniałem. Lotki napędzać miały oddzielne serwa. Silnik bezszczotkowy. Mocowanie skrzydła dwa kołki i śruba plastykowa. A do tego dodałem keson. Model był gotowy do oklejenia. I. I zdarzył się wypadek. Przy jakiejś drobnej poprawce okazało się że skalpel był wyjątkowo ostry i rozciął palec na około 5cm zamiast balsy. :'( Dobrze że ścięgna całe. Jak się człowiek śpieszy to się diabeł cieszy. :twisted: Kadłub w 80% zmienił kolor można go było już nie malować. Bolało jak ...... i w porywie gniewu odreagowałem na kadłubie. Jak przeszedł ból przyszedł żal. Jest skrzydło nie ma kadłuba. Postanowiłem zacząć wszystko od nowa. Zamówiłem nowego Fourniera w innym sklepie bo może sklep z pierwszej dostawy przynosi pecha. Po otrzymaniu paczki i jej otwarciu spora niespodzianka. Była to nowa wersja Fourniera. Bardziej dopracowane elementy na kadłub i skrzydło co pozwala na szybsze klejenie. Tylnia górna część kadłuba kryta jest teraz wytłoczką. Mocowanie skrzydła na śrubę. Przygotowane skrzydło na lotki napędzane osobnymi serwami. Do tego przygotowane mocowania serw w skrzydłach. Skrzydło też jest zmienione i ma dolny i górny keson. A bym zapomniał. Kadłub ma zmienione wręgi dziobowe przygotowane pod silniki bezszczotkowe. Tak więc sklepy maja ten model w starej i nowej wersji. Polecam tą nową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 18 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Mało czasu ale coś tam coś tam zrobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 18 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2009 Model prezentuje sie bardzo ladnie ;]No i czyste wykonanie ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 bardzo ladny model. chyba zaczne polowac na plany do niego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Moze więcej informacji :?: :wink: Jaki dzwigar, jakie grube żeberka, jaki spływ itd. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 19 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 I dzisiaj też coś podłubałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigkris Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 robintom, masz jakies plany do tego modelu? cholernie mi sie podoba ale w necie nie moge nic znalezc tych planow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 20 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Planów nie mam . Ale są do kupienia w internecie. Jest kilka stron. Tak na szybko. http://www.tmrcsailplanes.com/fournier-rf4-d-model.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweln7 Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Witam Fournier RF4 elektryk Fournier RF4 spalina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 20 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Dalsze postępy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcinmb Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Ale piekny model!!!!Chyba przeskaluje sobie na 1,2m i do roboty ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 20 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Model piękny. Tylko dzisiaj godzina pracy i dwie godziny sprzątania. Muszę na blok ścierny zainstalować jakiś wyciąg do pyłu balsowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Model przepiękny !! Gratuluje ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Sylwetka modelu po prostu miodzio. Pytanie do jakiego latania ma służyć? Nisko, szybko, efektownie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 20 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Są dwie możliwości. Słaby silnik - moto szybowiec. Mocny silnik - akrobat. W locie nad ziemią pieknie się prezentuje. http://www.airtoair.at/galerie/werner-soelle-fournier-rf-4d/ Fournier 1/3 na taki sam mam zamówione materiały i Fournier 1/2 ale tu trochę przesadzili z ceną. FotkiFotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Mocny silnik-akrobat... Nie widzę innej możliwości. Sylwetka aż się prosi o pełen gaz i kosę metr nad płytą lotniska.! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareq Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 W realu to jest o ile wiem motoszybowiec a nie akrobat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 20 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 W realu to jest tak jak napisałem wcześniej. Wszystko zależy od silnika. A filmik to taki balecik akrobatyczny http://www.youtube.com/watch?v=nOVD9-_ofds Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.