emkd Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Opublikowano 3 Sierpnia 2024 Dawno temu popełniłem jacht RC. Powstał na podstawie planów książki Mieczysława Plucińskiego "Pływające modele żaglowe". Pierwsza wersja miała poszycie słomkowe z sosny na sklejkowych wręgach, pokład klepka. Balast ze śrutu ołowianego. KLW - 1.9 m, wysokość masztu - 2m. Grot, fok oraz spinaker - stawiany i zrzucany na wodzie. Niestety pierwsza wersja zgodna z dokumentacją posiadała relatywnie małą płetwę sterową za ostrogą (na przedłużeniu balastu) i w przechyłach traciła sterowność. Wersja druga poprawiona poprzez likwidację ostrogi oraz dołożenie długiej częściowo zrównoważonej płetwy - sterowność pojawiła się, natomiast odezwała się słabość powłoki lakierniczej : po godzinnym pływaniu puchły listewki poszycia. Powstałą trzecia wersja : kadłub, ponieważ nie rokował został przeznaczony na kopyto - sporządzono na nim formę oraz wylaminowano nowy super lekki i super wytrzymały kadłub ze szkła węgla i kewlaru. Napęd śrubowy - awaryjny - istniejący w dwóch wersjach został zarzucony, zostały tylko żagle. I ta wersja jest ostateczna. kilka fotek : tworzymy formę: a tak pływa : 2
Osa Opublikowano 4 Sierpnia 2024 Opublikowano 4 Sierpnia 2024 Czegoś takiego szukałem. Dzięki, że napisałeś o tym modelu i wspomniałeś o książce.
emkd Opublikowano 4 Sierpnia 2024 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2024 Celuj w stare wydanie - w nowych są chyba współcześniejsze plany ... to co miałem to lata 50/60. Był m.in. Finn i ten mój - później chyba go nie było ... O ile pamiętam balastowy nazywał się Brylant. Książka musi mieć wkładkę z planami. 1
emkd Opublikowano 7 Sierpnia 2024 Autor Opublikowano 7 Sierpnia 2024 znaczy ponieważ książka jest dość wiekowa, nie ma tam nic o RC... cały system sterowania żaglami oraz stawianie/rzucanie spinakera jest autorski - mój ...
BartK Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Czy mógłby Kolega jakoś rozrysować mechanizm stawiania/zrzucania spinakera?
emkd Opublikowano 16 Stycznia Autor Opublikowano 16 Stycznia O, przegapiłem wpis pytanie. System jest prosty, ściągnięty od kolegów zza oceanu. Po pierwsze fał wewnątrz masztu wyciągający żagiel - oraz kontrafał do zrzucania, kontrola za pomocą dwóch brasów. Żagiel magazynowany jest w sztywnej tulei (tubie). Fał zaczepiony w rogu ale kontrafał w osi żagla ... Do obsługi są przerobione na kabestany serwa.
CrazyTomas Opublikowano 19 Stycznia Opublikowano 19 Stycznia Tak na oko sądząc po kadłubie to Dragon jest. Może dasz Jej na żaglu D z falką.
emkd Opublikowano 21 Stycznia Autor Opublikowano 21 Stycznia W dniu 19.01.2025 o 13:44, CrazyTomas napisał: Tak na oko sądząc po kadłubie to Dragon jest. Może dasz Jej na żaglu D z falką. nie, zupełnie inna linia balastu - obciążenie przesunięte do tyłu bardziej. U Plucińskiego projekt nazywał sie Brylant - nie wiem, czy to konkretny jacht czy jego projekt ... w tej samej książce był m.in. FIinn i jakaś inna mieczówka.
CrazyTomas Opublikowano 27 Stycznia Opublikowano 27 Stycznia No tak Dragon w tych latach jako olimpijka był pewnie obstawiony prawami autorskimi. Ale idea ta sama. Marchaj w "Dzielności Morskiej" pewnie by mu dał 4,5/5.
Rekomendowane odpowiedzi