Skocz do zawartości

Mocowanie skrzydła do centropłata

emkd

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądam rozmaite tematy i nie widzę ... Skrzydło jest bazowane na dwóch bolcach - pytanie co, żeby sobie nie odwędrowało ? Jakiś elegancki sposób ?

Wymyśliłem na razie wczep ze śrubą ale to mało eleganckie ...

zmiana pytania :)

szukałem na forum - nie znalazłem - szukałem w necie - znalazłem na forum  :D

A więc nowe pytanie : taśma klejąca odpada, bo ma słabo z elegancją. Albo plastikowa śrubka w gnieździe albo neodymy.

Ale pytanie : Instruktor w 2010 r w poście zapodał, że LK w 2-m Falconie zastosował na bagnet pręt stalowy fi 6 w rurce mosiężnej.

czy rurka węglowa (https://carbon-cnc.eu/pl/rurki-matowe/245-8x4x1000-splot-ukosny-matowa.html)  w rurze węglowej (https://carbon-cnc.eu/pl/rurki-matowe/10-10x8x1000-splot-ukosny-matowa.html) będzie mniej wytrzymałe ? Na pewno lżejsze.

A może wystarczą rurki o ściance 1 mm - 10x1 i 8x1 ... (skośnie plecione)

sam sobie odpowiadam :D

już mam projekt : wczep z centropłata i półeczka w skrzydle - 2 neodymy fi 14x3 wklejone równolegle. Wsuwając skrzydło złapią się - a rozdzielić suwając jest łatwiej - trzymają tak samo ...

wczep.thumb.png.a1c1b9d73b8f99cefefcc19d6b59cc42.png

mniejszy element zakotwiczony w skrzydle, większy wsuwa się przez szczelinę (od centropłata).

Ten magnes zadziała tylko wtedy, gdy na bagnecie będzie wystarczający luz. A luz pozwalający na zadziałanie magnesu - to flutter w szybszym locie albo niechcące przypikowanie... Sprawdzone organoleptycznie ! Ale - wartości przyspieszeń lub sił przyciągających (zabezpieczających) najlepiej sprawdzić na własnym modelu ? 

- Jurek

przybliż proszę tę teorię ...

czemu luz ma pozwolić na zadziałanie magnesu - w trakcie wsuwanie - spasowanych części (podwójny bagnet i ten "język" z magnesem - w trakcie dosuwania dodatkowo będzie (powinna) być dodatkowa siła dociągająca - magnesu 14x3 w zasadzie pazurami nie da się rozdzielić - suwliwie jako tako - ale mnie najbardziej interesuje, dlaczego musi być luz dla zadziałania magnesu ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.