emkd Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu Przeglądam rozmaite tematy i nie widzę ... Skrzydło jest bazowane na dwóch bolcach - pytanie co, żeby sobie nie odwędrowało ? Jakiś elegancki sposób ? Wymyśliłem na razie wczep ze śrubą ale to mało eleganckie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emkd Opublikowano 9 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu zmiana pytania szukałem na forum - nie znalazłem - szukałem w necie - znalazłem na forum A więc nowe pytanie : taśma klejąca odpada, bo ma słabo z elegancją. Albo plastikowa śrubka w gnieździe albo neodymy. Ale pytanie : Instruktor w 2010 r w poście zapodał, że LK w 2-m Falconie zastosował na bagnet pręt stalowy fi 6 w rurce mosiężnej. czy rurka węglowa (https://carbon-cnc.eu/pl/rurki-matowe/245-8x4x1000-splot-ukosny-matowa.html) w rurze węglowej (https://carbon-cnc.eu/pl/rurki-matowe/10-10x8x1000-splot-ukosny-matowa.html) będzie mniej wytrzymałe ? Na pewno lżejsze. A może wystarczą rurki o ściance 1 mm - 10x1 i 8x1 ... (skośnie plecione) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emkd Opublikowano 8 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu sam sobie odpowiadam już mam projekt : wczep z centropłata i półeczka w skrzydle - 2 neodymy fi 14x3 wklejone równolegle. Wsuwając skrzydło złapią się - a rozdzielić suwając jest łatwiej - trzymają tak samo ... mniejszy element zakotwiczony w skrzydle, większy wsuwa się przez szczelinę (od centropłata). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Markiton Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Ten magnes zadziała tylko wtedy, gdy na bagnecie będzie wystarczający luz. A luz pozwalający na zadziałanie magnesu - to flutter w szybszym locie albo niechcące przypikowanie... Sprawdzone organoleptycznie ! Ale - wartości przyspieszeń lub sił przyciągających (zabezpieczających) najlepiej sprawdzić na własnym modelu ? - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emkd Opublikowano 3 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu przybliż proszę tę teorię ... czemu luz ma pozwolić na zadziałanie magnesu - w trakcie wsuwanie - spasowanych części (podwójny bagnet i ten "język" z magnesem - w trakcie dosuwania dodatkowo będzie (powinna) być dodatkowa siła dociągająca - magnesu 14x3 w zasadzie pazurami nie da się rozdzielić - suwliwie jako tako - ale mnie najbardziej interesuje, dlaczego musi być luz dla zadziałania magnesu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi