JarekF Opublikowano 19 Marca 2009 Opublikowano 19 Marca 2009 Witam wszystkich. Ostatnio widziałem modele samolotów pasażerskich z silnikami odrzutowymi. Łza się w oku zakręciła, szczęka opadła do samej ziemi. Mam jednak pytanie do Was. Czy ktoś z Was jest w temacie i wie jakie paliwo się używa do tych silników. Pytanie ma charakter wyłącznie w celu zaspokojenia ciekawości, bo do celów praktycznych napewno mi nie posłuży. Ceny turbin są kosmiczne i jeżeli bedę coś takiego budował to pozostanę przy EDF. Jednocześnie chciałbym wiedzieć więcej na temat samego procesu rozruchu takiego silnika.
Adam P. Opublikowano 19 Marca 2009 Opublikowano 19 Marca 2009 Paliwo na bazie nafty(np. JET A1). Tutaj jest temat o budowie razem z linkami do stron, na których znajdziesz sporo ciekawych informacji(m.in. procedura rozruchututaj, w dziale "budowa")
buwi777 Opublikowano 19 Marca 2009 Opublikowano 19 Marca 2009 Dawno nieuaktualniana ale zobacz http://www.jetmodel.webpark.pl/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.