JMRC Opublikowano 19 Stycznia Opublikowano 19 Stycznia Poszukuję rysunków szybowca SZD-52 Krokus, szczególnie przekrojów kadłuba.
JMRC Opublikowano 3 Marca Autor Opublikowano 3 Marca Pisałem do Allstar Bielsko, przekierowali mnie do Jeżowa, ale zero odpowiedzi.?
Michal3013 Opublikowano 10 Marca Opublikowano 10 Marca Napisz do Piły, u nich stał Krokus. Przynajmniej kilka lat temu jak byłem tam na zawodach, w IOT powinny być jakieś rzuty
JMRC Opublikowano 10 Marca Autor Opublikowano 10 Marca Dzięki za podpowiedź, trochę materiałów ogarnąłem. Podobno jest na Żarze, mam bliżej.
kamillo Opublikowano 10 Marca Opublikowano 10 Marca dwa krokusy są w aeroklubie ziemi zamojskiej, prywatna osoba odkupiła dwie sztuki od żaru i ulotniła. Jednym nawet latałem osobiście rok temu, lata bardzo fajnie zdecydowanie lepiej od jantara. zdjęcie poniżej 2 1
Janekm Opublikowano Poniedziałek o 22:10 Opublikowano Poniedziałek o 22:10 Jerzy, Krokus w wersji z klapami (SP-3241), jest w Aeroklubie Podhalańskim, może tam będzie Ci bliżej podjechać i obejrzeć. Pozdrowienia, Janek
ToMarkov Opublikowano Wtorek o 21:37 Opublikowano Wtorek o 21:37 W dniu 10.03.2025 o 19:43, kamillo napisał: lata bardzo fajnie zdecydowanie lepiej od jantara. moglbys cos wiecej napisac w tym temacie ?
Janekm Opublikowano Środa o 13:55 Opublikowano Środa o 13:55 Tomku, Mnie również, dawno temu dane mi było polatać na Krokusie, w porównaniu do Jantara std. 3, Krokus jest dużo wygodniejszy, dla mnie łatwiejszy w pilotażu, kabina za sprawą wielopunktowego systemu ryglowania, zdecydowanie cichsza z doskonałą widocznością. Niestety szybowiec ten ma poważną wadę, jaką jest profil wrażliwy na muchy i opad, można było łatwo się przeliczyć kalkulując dolot. Druga sprawa, to dość delikatne podwozie. To tyle subiektywnych opinii na temat klapowego Krokusa, na wersji bez klap dane mi było wykonać tylko kilka lotów, zbyt mało by te wersje porównać.
JMRC Opublikowano 16 minut temu Autor Opublikowano 16 minut temu Bardzo dziękuję wszystkim za wszelkie informacje na temat Szd. 52 KROKUS.MIŁO ,że dzielicie się swoim doświadczeniem i wiedzą.
Rekomendowane odpowiedzi