Skocz do zawartości

[P] SZD-52 Krokus

Rekomendowane odpowiedzi

• Tytuł został zmieniony na [P] SZD-52 Krokus
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pisałem do Allstar Bielsko, przekierowali mnie do Jeżowa, ale zero odpowiedzi.?

Opublikowano

Dzięki za podpowiedź, trochę materiałów ogarnąłem.

Podobno jest na Żarze, mam bliżej.

Opublikowano

dwa krokusy są w aeroklubie ziemi zamojskiej, prywatna osoba odkupiła dwie sztuki od żaru i ulotniła. Jednym nawet latałem osobiście rok temu, lata bardzo fajnie zdecydowanie lepiej od jantara. zdjęcie poniżej 

484f7de4c3a21e3c7660b41e9cfc70d0.JPEG

• Lubię to 2
  • Dzięki 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jerzy, 

Krokus w wersji z klapami (SP-3241), jest w Aeroklubie Podhalańskim, może tam będzie Ci bliżej podjechać i obejrzeć.

Pozdrowienia,

Janek

Opublikowano
W dniu 10.03.2025 o 19:43, kamillo napisał:

lata bardzo fajnie zdecydowanie lepiej od jantara.

moglbys cos wiecej napisac w tym temacie ?

Opublikowano

Tomku,

Mnie również, dawno temu dane mi było polatać na Krokusie, w porównaniu do  Jantara std. 3, Krokus jest dużo wygodniejszy, dla mnie łatwiejszy w pilotażu, kabina za sprawą wielopunktowego systemu ryglowania, zdecydowanie cichsza z doskonałą widocznością.

Niestety szybowiec ten ma poważną wadę, jaką jest profil wrażliwy na muchy i opad, można było łatwo się przeliczyć kalkulując dolot. Druga sprawa, to dość delikatne podwozie. 

To tyle subiektywnych opinii na temat klapowego Krokusa, na wersji bez klap dane mi było wykonać tylko kilka lotów, zbyt mało by te wersje porównać.

Opublikowano

Bardzo dziękuję wszystkim za wszelkie informacje na temat Szd. 52 KROKUS.MIŁO ,że dzielicie się swoim doświadczeniem i wiedzą.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.