Latanie w Tarnowie
Napisano 28 grudzień 2012 - 22:05
Napisano 29 grudzień 2012 - 09:25
Napisano 29 grudzień 2012 - 20:44
Napisano 30 grudzień 2012 - 10:47
To bardzo dobry pomysl z tymi lotamiWitam,
na początek trochę histori,jak powsała nasza grupa modelarzy,wszystko na klubowej stronie www.avia.tarman.pl w dzale ludzie i historia.Może uda się jutro pożegnać stary rok lotami?
Napisano 30 grudzień 2012 - 20:00
Napisano 31 grudzień 2012 - 10:35
bardzo chetnie tylko jak sie dodaje filmy ?
Jureczku,
filmy dodajesz jako aktywny "url" / "odnośnik", np z youtube, vimeo lub innego tego typu portalu.
Witam, no i udało się dzisiaj zrobić parę lotów,latały dwie cobry moja i Tomka oraz szybowiec Jarka.Holował Pilatus PC-6.
Zazdroszczę,
mnie przypadła inna przyjemność - zjazd części Rodzinki i wspólny obiad, którego część zobowiązałem się przygotować. Wyszło pysznie...
Zapraszamy wszystkich na loty i ognisko noworoczne. Do zobaczenia 1 stycznia 2013 na lotnisku kolo 13
Pogoda ma być super:
Słonecznie
Wschód słońca: 07:34
Zachód słońca: 15:45
Ciśnienie: 1013 hPa
Wiatr: 10 - 18 km/h południowy =&--#62; (mozliwość zafalowania)
Deszcz: 0,0 mm
Godz. 7-13 6° Słonecznie
Godz. 13-19 7° Słonecznie
http://meteo.icm.edu...#38;amp;lang=pl
Więc może zbierzemy się nieco wcześniej?
Napisano 31 grudzień 2012 - 10:47
Napisano 31 grudzień 2012 - 14:34
Napisano 31 grudzień 2012 - 14:41
To przyjedz. Holowniki czekaja tylko zapinac szybowca.To u was taka trawka. To pewnie i termikę macie ale wam zazdroszcze
Napisano 01 styczeń 2013 - 23:24
Podobnie jak rok temu, o czym pisałem w temacie DG-303 załozonym przez Janusza - http://pfmrc.eu/inde...g-303-skala-14/, mieliśmy noworoczną falę.
Poniżej log z lotu mojego Dg-303 (ten z wingletami)

Uploaded with ImageShack.us
Holowanie, oblot okolic lotniska, ustalenie zasięgu fali i jazda do góry. Później ostre zejście, trochę fikołków, próba lotu na fali w pozycji odwróconej (na plecach) i kontrola dolnej granicy noszeń - wyraźnie zabierało już od 150 m.
Unikany, do niedawna, południowy wiatr staje się powoli naszym ulubionym

Napisano 02 styczeń 2013 - 22:28
Napisano 03 styczeń 2013 - 11:02
licząć średnią od "0" do max wysokości we fragmencie holowania wychodzi nawet 12,17 m/s.
Jak sugeruje rozkład temperatur - nad polami, osiedlem i "podstacją" - nosiła termika.

A tu temperatury już odwrotnie - im wyżej tym cieplej - to chyba nosi zafalowanie, z wyłaczeniem tego rotora daleko nad parkiem przy podejściu "od zadu" (jak mawiają na południu) do rejonu fali wznoszącej. Tam wysokości ubywało bardzo prędko:

Kurczę, zamiast ćwiczyć lądowania bez przeciągania (lub zamykać rok w firmie) to ja zajmuję się analizą powietrza...
Napisano 03 styczeń 2013 - 23:38

Napisano 04 styczeń 2013 - 11:09
(prawie)autostrada jest do samego Tarnowa, to tylko półtorej godziny jazdy... no, może z małym hakiem.
a prognoza? popatrzmy - dla rejonu Tarnowa:

czyli raczej do... rzyci
znacznie poniżej zera, wiatr nie z tej strony (Góra Św. Marcina jest już zarośnięta i - co gorsze - zabudowana) z jakąś zmianą ośrodków ciśnienia.
Tylko Stock ze Sprite'm może pomóc.
Chociaż, Jarek (ma parcie na latanie) z Januszem coś planują (?)
a mnie też nie trzeba dwa razy powtarzać...
Napisano 04 styczeń 2013 - 20:56

Napisano 05 styczeń 2013 - 13:49

Tomek,
(prawie)autostrada jest do samego Tarnowa, to tylko półtorej godziny jazdy... no, może z małym hakiem.
a prognoza? popatrzmy - dla rejonu Tarnowa:
czyli raczej do... rzyci
Tak jak godosz kolego Reniu pogoda bydzie do rzici a jak by była piykno to forgot by my tam do was przijechali zalotac trocha

Pyrsk (to takie śląskie pozdrowienie )
Napisano 05 styczeń 2013 - 18:21

Napisano 07 styczeń 2013 - 20:41
Ja pierdziele jak ja wam zazdroszcze
Ja też chce termikeeee i też chce faleeee
:(
Jaka prognoza na weekend ? Może znów coś bedzie dobrze wiało
Pozdro
Tomku,narazie prognozy kiepskie,ale jak tylko da się latać to napiszemy.Po ostatnich lotach Marek zrobił fotkę na której widać że zafalowanie było.Ja pierdziele jak ja wam zazdroszcze
Ja też chce termikeeee i też chce faleeee
:(
Jaka prognoza na weekend ? Może znów coś bedzie dobrze wiało
Pozdro
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: avia, Tarnów, tarnow, Lotnisko Tarnów, Tarnów kwadrat, makiety szybowców, rc model, model glider, rc glider, rc segel
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych