MZWBPiotr Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Witam Korzystając z prawie dwóch tygodni wolnego zabrałem się za projektowanie Iskry. Napędzana będzie turbinką Change Sun 70mm 10bl. Rozmiary modelu:Długość: 110cmRozpiętość: 100cmMasa tu mam nadzieję, że będzie poniżej 1kg.Środek ciężkości: 73mm od natarcia skrzydła.Profil skrzydeł NACA 2410Plany mieszczą się na 16 kartach A4.Przewidywane wyposażenie to:silnik: Turnigy L2855-2800 EDF Outrunner (630w)turbinka: Change Sun 70mm 10 łopatregulator: TURNIGY Plush 60amp Speed Controllerpakiet: 1.Zippy Flightmax 2650mAh 4S1P 45C 2.ZIPPY Flightmax 3000mAh 4S1P 40Cserwa: HXT 900Model będzie budowany taką metodą jak JA39 Viggen z flitetest.http://www.flitet...-build-log Z budową ruszę w wakacje.Żeby poleciała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Pochwal się tymi planami :-) Wyslane z Note3 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Plany są w wersji papierowej, ale nie oznacza to że są niedokładne. Znajdę, więcej czasu to sporządzę je w wersji elektronicznej Mam zdjęcia słabej jakości robione na szybko (aparat odkształcił niektóre linie) Są małe, bo jak wstawiam większe to się pokazują pixele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Jak rozwiążesz wloty do edfa? Będziesz robił fałszywe wloty po bokach kadłuba, czy chcesz powiększyć wloty dedykowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 W kanałach dolotowych dedykowanych wlotów przy samym kadłubie wytnę dodatkowe otwory. Żeby były tylko dedykowane Iskra musiała by być w skali 1:8 (130cm x 120cm). Myślę nad takim właśnie rozwiązaniem, ale czy z edf'a 70mm na 4s pociągnę taki duży samolot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Chodzi bardziej o obciążenie skrzydła czyli wagę modelu niż samą jego wielkość. Możesz mieć np. duży lekki model, z dużym skrzydłem to wtedy potrzebujesz mało mocy aby się nim turlać po niebie. Z drugiej strony większy model to i większe opory i może sie okazać, że model, owszem lata, ale jakoś tak wolno i bez energii. Ja bym na Twoim miejscu powiększył te wloty na tyle aby jednak jeszcze nie raziły brakiem skali, albo w ogóle je sobie darował i wyciął w bokach kadłuba wloty. Jest taka relacja Iskry na forum z EPP chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Wszystkie relacje z budowy tego samolotu przeglądałem, nawet tą w skali 1:4. Ścianka kadłuba ma 2cm i tak sobie myślę żeby wloty przedłużyć o te 2cm w stronę kadłuba. Nie będzie się to rzucało w oczy i powinno działać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Projekt nie upadł na razie zbieram pieniądze. Skala docelowa 1:9 ( nie trzeba będzie powiększać wlotów powietrza) Jak wcześniej pisałem budowa ruszy w wakacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarsko Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Mogę plany iskry w corelu udostępnić ponoć pod edf przy rozpiętości ok 1200mm wypada edf 70mm lecz nie wiem czy 70 da radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Jeśli będzie ważyć do 900-1000g to spokojnie da radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 13 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2014 Tomek jak byś mógł to poproszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarsko Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Nie moge wysłać ponoć uprawnień nie mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Mimo wszystko dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarsko Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Poszło na maila Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 20 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Możesz mi wysłać jeszcze raz ale na tego maila? MZWBPiotr@interia.pl Tamtego nie znam hasła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Mam pytanie do posiadaczy cs 70mm 10bl Tunel turbiny ma otwory na dokręcenie go do modelu czy trzeba go przykleić? Jaka jest długość turbiny? Odwlekam budowę i odwlekam Trzeba ruszyć doopę po styrodur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 15 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2014 Ma gotowe "łapki" na tunelu, a wymiary muszę zmiarzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 Te łapki bardzo mnie cieszą Dzisiaj wybieram się po styrodur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 długość około 62mm - mam zabudowaną i trudno zmierzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZWBPiotr Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Dzięki Iskra będzie się składać z segmentów długości 10cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi