ostry_gl Opublikowano 30 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 Cześć, Nieszczelność na łączeniu burty z pokładem, została sklejona i zalana CA. Trochę zeszlifowałem naddatek, ale niestety nie wyszło to zbyt estetycznie, ale nie o to w RG chodzi - ma być szczelne i szybko pływać . Zastanawiam się czy nie zeszlifować reszty lakieru co trochę odchudzi kadłub. Wyjścia są trzy: 1. pływać tak jak jest i zrobić remont zimą, 2. zeszlifować farbę, 3. na szybko pomalować. Mój dylemat pewnie rozstrzygnie brak czasu, bo do końca sierpnia priorytetem jest nowy miecz i bulb do RG i zwodowanie większej łódki. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skipper Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Lukaszu, CA jako uszczelniacz to dosyć karkołomny pomysł. Zdecydowanie lepsza byłaby jakakolwiek żywica epoksydowa o stosunkowo malej lepkości, tak żeby mogła penetrować szczelinę. Osobiście wybrałbym wariant 1. Pływanie pozwoli na nabranie doświadczenia na wodzie. A jacht, to w końcu Twój pierwszy NSS-650, więc tym bardziej jak każdy model wymaga dopracowania, dotrymowania itd. Potrzebny jest czas, praca i cierpliwość. Budując pierwsze MINI dryfowałem po mieliznach aż miło było patrzeć. Teraz budowałbym go zupełnie inaczej. Z drugim już było trochę lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Andrzeju, to taka naprawa "na szybko". Zawody są już 27.08, a kolejne tydzień później. Jesienią planuję polatać moim Mentorem, a jak się ochłodzi przyjdzie czas remontów i nowych projektów. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2017 Cześć,Dwa popołudnia zajęło mi ogarnięcie nowego miecza z bulbem. Jest to na razie "prowizorka" - bulb został oszlifowany z naddatków, miecz dopasowany do skrzynki mieczowej i wygładzony na szlifierce. Dorobiłem też śrubkę mocującą miecz z kadłubem. Na razie bulb przytwierdzony jest na taśmie i tak zostanie do końca sezonu. Zimą rozwiercę bulb i osadzę go na stałe. Całość zostanie zaszpachlowana, i pomalowana.Jutro pierwsze próby na wodzie Pozdrawiam,Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Cześć, Łódka po szybkim remoncie, została dzisiaj opływana. Po przedłużeniu płetwy balastowej i zmianie balastu, zachowuje się dużo lepiej. Sklejone łączenie pokładu z burtą jest szczelne czyli wszystko O.K Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Cześć,Kilka zdjęć, jak RG-65 radziło sobie na ostatnich zawodach. Po zmianie balastu "dzielność" łódki bardzo się zwiększyła Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 5 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 Kilka zdjęć z rywalizacji w Skarżysku - Kamiennej. Teraz łódka przejdzie zimą mały remont, a wiosną znów na wodę Pozdrawiam, Łukasz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Pływać jeszcze, pływać !!! Do zimy daleko ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 6 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Nie wiadomo czy dużą czy małą , a i do zaległego projektu ciągnie trochę http://www.koga.net.pl/forum/viewtopic.php?f=517&t=46375&start=40 , że nie wspomnę o lataniu http://pfmrc.eu/index.php?/topic/67987-lekcja-pokory/ . Jeszcze trzeba żyć, pracować, spać, itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Co też oczywiście czynimy z mniejszą lub większą ochotą .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 6 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Dzięki za mobilizację 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Cześć, Już za tydzień pierwsze zawody, a dzisiaj o północy mija termin na zapisanie się na nie na - http://www.modelteam.com.pl/ Poniżej terminy imprez klas NSS w 2018 i małe wspomnienie z ostatnich zawodów . źródło: http://www.modelteam.com.pl/ Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2018 Cześć, Nowy sezon - nowa łódka. Wczoraj i dzisiaj był jej debiut w V Zawodach Modeli Żaglowych "Ludek Cup" rozgrywanych w klasach NSS i NSS 650, w Konstantynowie Łódzkim. Poniżej trochę zdjęć Pozdrawiam, Łukasz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skipper Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Gratuluję wodowania nowego jachtu i rozpoczęcia sezonu wyścigowego. Jak spisuje się na wodzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Dziękuję, na wodzie spisuje się znacznie lepiej niż poprzednia. Łódka po prawie 2,5 h zmagań i przepłynięciu 14 okrążeń wymaga przed kolejnymi zawodami tylko naładowania pakietu . Mam zdjęcia z jej budowy, ale nie wiem czy jest sens je wrzucać? Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skipper Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Wrzucaj, to zawsze się może komuś przydać. Sezon żeglarski zaczynam w sobotę na Mazurach. Krótkie tygodniowe pływanie. MINI chyba mi się nie zmieści. Sporo klamotów do zabrania: silnik, butle, nowa osłona skrzynki mieczowej, sporo narzędzi i oczywiście zapasy, i dla ciała i dla ducha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2018 Zazdroszczę, ale u mnie też fajnie bo od piątku startują kolejne zawody w Rudzie Śląskiej ⛵️. Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Trochę zdjęć, czyli jak powstawała nowa łódka NSS-650 krok po kroku Pozdrawiam, Łukasz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Fajna łódka ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skipper Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Ładny jachcik. Ciekawe linie, chociaż jak dla mnie zbyt ekstrawaganckie. Odwrotnie pochylone dziobnice pojawiły się w dużych jachtach pływających w duzo wyższym zakresie prędkości względnych (w ślizgu), oczywiście nie liczę kanadyjek. Szukam uzasadnienia. Odnoszę wrażenie, że masz zbyt duży trym na rufę, to mocno skraca wodnicę, a jak mawiał Stefan Wysocki: " dułgość robi prędkość". Mam nadzieję, że nową konstrukcją powalczysz na wodzie. ps. bulb wygląda znajomo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi