Atomizer Opublikowano 2 Kwietnia Opublikowano 2 Kwietnia Silnik 1504 w serwisie ! Na pewno wał do wymiany ! Wał 2mm blokowany na e-clip. Próbowałem rotor kombinerkami wyrównać ale nie da się. Ogólnie chyba nie jest aż taki krzywy. Pewnie nigdzie nie dostanę takiej ośki. Można uciąć pręt 2mm i blokować śrubą dociskową na imbus o ile się tak da 🤔 Nowy motorek a ma takie bicie, że ciężko go utrzymać z samą piastą bez śmigła na większych obrotach.
Atomizer Opublikowano 7 Kwietnia Autor Opublikowano 7 Kwietnia Wymontowałem wał i o jaki on prosty ! Udało mi się go wyprostować, zmontowałem silnik i dalej ma grube bicie ! Nic z niego nie będzie. Wygląda na to , że sam rotor jest krzywy. Nie było by w tym nic dziwnego ale to nowy silnik nieużywany ! Kupiony od polskiego handlarza. Z silnikami 1504 od chinczyka wcale nie jest lepiej ! Tej serii silnik, może podróba może oryginał a ma już inną konstrukcję. Ma dłuższy wał i dodatkowo imbus w rotorze do blokowania wału. I to nie trzyma bo rotor się wysuwa z wału. Przez co jest spory luz między rotorem a stojanem.
zbjanik Opublikowano 7 Kwietnia Opublikowano 7 Kwietnia Michał- jednak chyba w tych modelach o numer albo dwa większych, jednak było mniej problemów, co? Pomyśl, czy do nich nie wrócić. Wiem, że masz problemy z powierzchnią lotniska, ale na to przecież zawsze coś można zaradzić.
Atomizer Opublikowano 8 Kwietnia Autor Opublikowano 8 Kwietnia 15 godzin temu, zbjanik napisał: Michał- jednak chyba w tych modelach o numer albo dwa większych, jednak było mniej problemów, co? Pomyśl, czy do nich nie wrócić. Wiem, że masz problemy z powierzchnią lotniska, ale na to przecież zawsze coś można zaradzić. Ogólnie to z każdym modelem są mniejsze lub większe problemy. Tego nie da się uniknąć tak samo jak problemy z pilotażem, ale ze wzrostem doświadczenia problemów mniej. Jednak czasem można być zaskoczonym kupując nowe podzespoły. Dlatego warto stosować sprawdzone i przetestowane elementy. Ogólnie to brak sklepów modelarskich gdzie można obejrzeć, dotknąć , pomacać i się zastanowić czy warto brać. W internecie to dużo handlarzy nie ma pojęcia nawet co sprzedaje. W tamtym roku czy dwa lata temu wybrałem się specjalnie do Warszawy do sklepu modelarskiego ale rozczarowanie bo słabe zaopatrzenie a i ceny mega mega wielkie ! Jak pracowałem w Bydgoszczy to często robiłem na mieście zakupy w małym sklepie modelarski, gdzie można było sobie np. wybrać pasującą deskę z balsy lub inne rzeczy do budowy modeli. Można było również spotkać innego modelarza, podgadać i się poznać.
zbjanik Opublikowano 8 Kwietnia Opublikowano 8 Kwietnia Święte słowa, takie same mam obserwacje. Trendów globalnych nie zmienimy, możemy tylko w ramach nich próbować sobie radzić. Sklep modelarski, taki prawdziwy, to pamiętam jeszcze z lat dziewięćdziesiątych z Katowic, a mieszkałem w Zabrzu. Z dwa lata temu próbowałem kupić kawałek balsy, czy listewki w istniejącym sklepie w Opolu- sprzedawca był zdziwiony, lekko zmieszany- żadnego drewna, wcale! Co do pogadania- no to mamy forum, to akurat jest całkiem dobra sprawa, choć kontaktu bezpośredniego nie zastąpi, ale za to działa szerzej. Cóż- za Wojciechem Młynarskim: róbmy swoje! 1
Atomizer Opublikowano 8 Kwietnia Autor Opublikowano 8 Kwietnia Nawiązując do trendów globalnych na Facebooku i internecie obserwuję innych modelarzy, którzy budują ultra proste modele w szopie czy tam hali, która ma tylko dach z blachy i chyba nawet z tego się utrzymują. Modele malowane ręcznie pędzelkiem gdzie wszystko krzywo itp. itd. Modelarstwem zajmuję się już od ponad 10 lat i u mnie w okolicy nie słyszałem o żadnym innym modelarzu czy osobie która by się interesowała modelami rc tymi latającymi.
Atomizer Opublikowano 15 godzin temu Autor Opublikowano 15 godzin temu Wczoraj dotarły do mnie nowe dwa silniki 1504 na cele serwisowe lub wymianę tych co będą się psuć. Oooooooo! I można, są nawet te dobre piasty ! Ale te śrubki 😅 Niech ktoś mi po wie do czego one służą? Z wyglądu są to śrubki do metalu i podejrzewam, że producent silników wrzuca je do mocowania silnika. Tylko jak i czego to ma się trzymać jak śrubka po przełożeniu przez otwór wystaje może ze 2mm i kto będzie silnik przykręcał do metalowego łoża. Ale nie to najważniejsze 😝 1
Rekomendowane odpowiedzi