JOKER 2 Opublikowano wczoraj o 15:48 Opublikowano wczoraj o 15:48 Ostatnio byłem na mistrzostwach polski modeli pływających , jako obserwator . Było fajnie , ale nie o tym chciałem napisać . Byli tam koledzy ze Śląska górnego zresztą , mieli parę modeli pojazdów wojskowych ( czołgów , ciągników półgąsienicowych i dział wszystko w skali 1 : 10 i wykonane w technologii druku 3D . Bardzo mi się spodobało . Dostałem od nich linki do strony z tymi modelami no i wpadłem . A że lubię modele pływające to wpadł mi w oko taki maleńki transporter ; https://mlmodel.cz/produkt/bvp-1/?currency=EUR Nabyłem sobie prawa do wykonania jednej sztuki i otrzymałem komplet plików STL . Pierwsze wydruki wyszły tak ; Elementy kadłuba dwa pierwsze od tyłu sklejone pozostałe jeszcze czekają . Model jest bardzo duży i bardzo dokładnie zaprojektowany . Jedyny mankament jaki zauważyłem to zła średnica wołów pod łożyska są luzy około 0,4 mm . Musiałem wszystkie części z wałami przerysować . Niestety nie posiadam programu do zamiany plików STL na rysunek wektorowy . Może ktoś z kolegów może coś doradzić . Elementy wieży i mechanizmu obrotu . I na koniec dzisiejsze zakupy , łożyska uszczelki może się przyda . 1
robert.pilot Opublikowano wczoraj o 16:05 Opublikowano wczoraj o 16:05 Plik .STL można przeskalować w slicerze.
JOKER 2 Opublikowano 22 godziny temu Autor Opublikowano 22 godziny temu Przeskalowanie nic nie da . Pliki są dobre jedynie wymiar osi jest rozjechany . Trzeba poprawić rysunek lub element rozrysować na nowo .
Granacik Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu Na upartego możesz STL'a zaimportować do webowego www.tinkercad.com i zrobić poprawkę albo nawet w slicerze Mattercontrol jest prosty edytor za pomocą wklejania brył czy usuwania. Działa, sprawdzone w boju.
JOKER 2 Opublikowano 21 godzin temu Autor Opublikowano 21 godzin temu Właśnie tak robię otwieram plik STL w RHINO , rozbijam na poszczególne trójkąty i poprawiam cały rysunek , ewentualnie posiłkuję się AutoCad . Konwersja do plików wektorowych była by prostsza , ale jak się niema ,to się lubi co się ma .
Granacik Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu Ale po co aż taka zabawa? Chcesz zmniejszyć średnicę otworu? To wklejasz ulepioną bryłę z właściwą średnicą wewnętrzną. 3min roboty. No nie wiem jak to najprościej wytłumaczyć. Przerabiałem tak na swoje potrzeby wiele obiektów.
JOKER 2 Opublikowano 17 godzin temu Autor Opublikowano 17 godzin temu Zgadza się tak też można , ale przyzwyczajenia to druga natura .
Jerzy_R Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Pływanie prawdziwym BWP to niezapomniane przeżycie
Francka Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Pięknie dopracowane modele tej firmy mam kilka ich modeli , będę śledził budowę👍
Rekomendowane odpowiedzi