Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio byłem na mistrzostwach polski modeli pływających , jako obserwator .
Było fajnie , ale nie o tym chciałem napisać .

Byli tam koledzy ze Śląska górnego zresztą , mieli parę modeli pojazdów wojskowych ( czołgów , ciągników półgąsienicowych i dział wszystko w skali 1 : 10 i wykonane w technologii druku 3D .
Bardzo mi się spodobało . Dostałem od nich linki do strony z tymi modelami no i wpadłem .

A że lubię modele pływające to wpadł mi w oko taki maleńki transporter ;

https://mlmodel.cz/produkt/bvp-1/?currency=EUR

Nabyłem sobie prawa do wykonania jednej sztuki i otrzymałem komplet plików STL .
Pierwsze wydruki wyszły tak ;

3.thumb.JPG.1630800af166faa2e03a571920946eb7.JPG

Elementy kadłuba dwa pierwsze od tyłu sklejone pozostałe jeszcze czekają .

Model jest bardzo duży i bardzo dokładnie zaprojektowany . Jedyny mankament jaki zauważyłem to zła średnica wołów pod łożyska są luzy około 0,4 mm . Musiałem wszystkie części z wałami przerysować .
Niestety nie posiadam programu do zamiany plików STL na rysunek wektorowy .

Może ktoś z kolegów może coś doradzić .

2.thumb.JPG.7eac973571eb65f559d103d9399b86fd.JPG

Elementy wieży i mechanizmu obrotu .

I na koniec dzisiejsze zakupy , łożyska uszczelki może się przyda .

5.thumb.JPG.f40268f4b4d108241faf5b8b93318e92.JPG

• Lubię to 1
Opublikowano

Przeskalowanie nic nie da . Pliki są dobre jedynie wymiar osi jest rozjechany . Trzeba poprawić rysunek lub element rozrysować na nowo .

Opublikowano

Na upartego możesz STL'a zaimportować do webowego www.tinkercad.com i zrobić poprawkę albo nawet w slicerze Mattercontrol jest prosty edytor za pomocą wklejania brył czy usuwania. Działa, sprawdzone w boju.

Opublikowano

Właśnie tak robię otwieram plik STL  w RHINO , rozbijam na poszczególne trójkąty i poprawiam cały rysunek , ewentualnie posiłkuję się AutoCad . 

Konwersja do plików wektorowych była by prostsza , ale jak się niema ,to się lubi co się ma .

Opublikowano

Ale po co aż taka zabawa? Chcesz zmniejszyć średnicę otworu? To wklejasz ulepioną bryłę z właściwą średnicą wewnętrzną. 3min roboty. No nie wiem jak to najprościej wytłumaczyć. Przerabiałem tak na swoje potrzeby wiele obiektów.  

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.