JOKER 2 Opublikowano Poniedziałek o 15:48 Opublikowano Poniedziałek o 15:48 Ostatnio byłem na mistrzostwach polski modeli pływających , jako obserwator . Było fajnie , ale nie o tym chciałem napisać . Byli tam koledzy ze Śląska górnego zresztą , mieli parę modeli pojazdów wojskowych ( czołgów , ciągników półgąsienicowych i dział wszystko w skali 1 : 10 i wykonane w technologii druku 3D . Bardzo mi się spodobało . Dostałem od nich linki do strony z tymi modelami no i wpadłem . A że lubię modele pływające to wpadł mi w oko taki maleńki transporter ; https://mlmodel.cz/produkt/bvp-1/?currency=EUR Nabyłem sobie prawa do wykonania jednej sztuki i otrzymałem komplet plików STL . Pierwsze wydruki wyszły tak ; Elementy kadłuba dwa pierwsze od tyłu sklejone pozostałe jeszcze czekają . Model jest bardzo duży i bardzo dokładnie zaprojektowany . Jedyny mankament jaki zauważyłem to zła średnica wołów pod łożyska są luzy około 0,4 mm . Musiałem wszystkie części z wałami przerysować . Niestety nie posiadam programu do zamiany plików STL na rysunek wektorowy . Może ktoś z kolegów może coś doradzić . Elementy wieży i mechanizmu obrotu . I na koniec dzisiejsze zakupy , łożyska uszczelki może się przyda . 1
robert.pilot Opublikowano Poniedziałek o 16:05 Opublikowano Poniedziałek o 16:05 Plik .STL można przeskalować w slicerze.
JOKER 2 Opublikowano Poniedziałek o 17:38 Autor Opublikowano Poniedziałek o 17:38 Przeskalowanie nic nie da . Pliki są dobre jedynie wymiar osi jest rozjechany . Trzeba poprawić rysunek lub element rozrysować na nowo .
Granacik Opublikowano Poniedziałek o 18:45 Opublikowano Poniedziałek o 18:45 Na upartego możesz STL'a zaimportować do webowego www.tinkercad.com i zrobić poprawkę albo nawet w slicerze Mattercontrol jest prosty edytor za pomocą wklejania brył czy usuwania. Działa, sprawdzone w boju.
JOKER 2 Opublikowano Poniedziałek o 19:12 Autor Opublikowano Poniedziałek o 19:12 Właśnie tak robię otwieram plik STL w RHINO , rozbijam na poszczególne trójkąty i poprawiam cały rysunek , ewentualnie posiłkuję się AutoCad . Konwersja do plików wektorowych była by prostsza , ale jak się niema ,to się lubi co się ma .
Granacik Opublikowano Poniedziałek o 21:21 Opublikowano Poniedziałek o 21:21 Ale po co aż taka zabawa? Chcesz zmniejszyć średnicę otworu? To wklejasz ulepioną bryłę z właściwą średnicą wewnętrzną. 3min roboty. No nie wiem jak to najprościej wytłumaczyć. Przerabiałem tak na swoje potrzeby wiele obiektów.
JOKER 2 Opublikowano Poniedziałek o 23:03 Autor Opublikowano Poniedziałek o 23:03 Zgadza się tak też można , ale przyzwyczajenia to druga natura .
Jerzy_R Opublikowano 22 godziny temu Opublikowano 22 godziny temu Pływanie prawdziwym BWP to niezapomniane przeżycie
Francka Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Pięknie dopracowane modele tej firmy mam kilka ich modeli , będę śledził budowę👍
Rekomendowane odpowiedzi