blackriver Opublikowano 27 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2009 W ciągu 2 tygodni powinienem skończyć szablony pod cnc Skeeter'a 75 cm x 75 cm, 430 g rtf , powierzchnia nośna 20.3 dm, skompletuję to z planami i zamieszczę linka do planów i szablonów. Zgodnie z informacją na stronie producenta można sobie robić i kleić, nie można sprzedawać zestawów i planów. No i link do RCGroups . edit. Ponieważ wycinanka będzie pod laser, będzie bardziej podobna do wersji sklepowej, a nie tej opisanej jako v3. Ponieważ mam do zrobienia również inne rzeczy, będę na bieżąco zamieszczał info o postępach. Do modelu będzie również dostępna instrukcja . edit. literówki ten...tego... :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Kadłub prawie gotowy, tylko dwa drobiazgi do zmiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 A udostępniłbyś formatki pod CNC? :mrgreen: Fajny model :wink: [a może by coś drewnianego zrobić następnym razem zamiast shocka, a silnik który tam mam powinien dać mu radę] Waga pustego to 430g ? [czy to 430 g rtf to coś innego] :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Rtf w tłumaczeniu gotowy do lotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 430 g gotowy do lotu , będę robił dwa prototypy - więc waga ulegnie weryfikacji. A dwa dlatego, że chcę zweryfikować laser po cięciu i składalność zestawu (oprócz cnc będą potrzebne listewki balsowe 5x5 i 5x3 mm, długości podam jak będę miał gotowe wszystkie elementy, napęd i zasilanie podane w wersji mojej i tych z forum RCgroups). Do instrukcji będę robił zdjęcia w trakcie próbnego montażu drugiego zestawu. (po pierwszym może się jeszcze coś zmienić). Z aktualnych zmian w skrzydle: krawędź natarcia w postaci T, drugi dźwigar 3 cm od krawędzi spływu. Ster wysokości i kierunku będą bardzo podobne jak w wersji RTF znajdującej się aktualnie w sprzedaży. Formatki CNC pod laser pojawią się po montażu drugiego prototypu (mogą być błędy, chciałbym errory usunąć przed wrzuceniem do netu). PS Za krawędzią spływu w kadłubie dojdą wykrzyżowania 4 listewki 5x3 + szablon do boczków - kadłub X. edit. Mam nadzieję, że przez Święta uda mi się skończyć rysowanie i można by było już coś wyciąć. Z kolejnych zmian w stosunku do oryginału, zmieniona półka pod serwa lotek, górna i dolna listwa w kadłubie powiększona do wymiaru 5x7 mm, kadłub zrobiony tak jak ster kierunku, czyli wszystko pod laser :!: . (zasilanie, elektronika i napęd do testowego modelu już leży i czeka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Rtf w tłumaczeniu gotowy do lotu No tak ready to fly bodajże, jakoś nie pomyślałem. To spokojnie wyposażenie od shocka idealnie do niego będzie pasować To teraz oczekuje i bacznie obserwuję postępy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2009 Został tylko do dorobienia drugi dźwigar, sprawdzenie żeberek i zamieszczam I wersję rysunków . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Tak mniej więcej plany wyglądają: - jeszcze tylko podział na formatki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kylorc Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 - jeszcze tylko podział na formatki... No i jak z tymi formatkami, bo już się trochę nie cierpliwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 28 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 braki w czasie ... możesz dostać plany, albo czekać na formatki... po prostu nie mam kiedy :oops: ... edit. 29.05.2009 Dni absolutnie nielotne, więc może w ten weekend :?: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GepettoPL Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Jak idą prace nad projektem, bo widzę mały zastój? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 cisza... a ludzie czekają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 21 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Planki wysłałem Streilałowi, ale mamy ten sam problem - sesję. Ale na wakacje zabieram laptopa, więc jakoś się wyrówna. Sorry za opóźnienia, ale na razie priorytetem jest Guppy, którego chciałbym na urlop zabrać, a w polu jeszcze jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Hehe mi sie sesja w końcu skonczyla Moge zrobić te plany, ale co z tego skoro nie mam pieniędzy, żeby zobaczyć czy to co wyszło się do czegoś nadaje EDIT Tak wogóle to wydaje mi się że statecznik i ster wysokości z balsy 3 mm będzie za słaby... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 21 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 5 mm? No dobra przerobię na urlopie i może wytnę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars_2000 Opublikowano 10 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 Dzisiaj pomimo niesprzyjających warunków postanowiłem ulotnić ukończonego właśnie Skeeter'a 30". "Home made" tartak, zrobiony wg planów z rcgroups.com. Córka ochciła go imieniem "Złota Rybka". Powiem tyle...istny furiat :mrgreen: Po Extrimie ten jest jeszcze bardziej czuły i "dynamiczny". 3D kręci aż się patrzy. Konstrukcja, to co prawda zwykły "krzyżak", ale dzięki temu, że balsowy to jednak jest dużo bardziej sztywny niż identyczne modele depronowe. Szkoda , że dzisiaj tak mocno wiało i właściwie wylatałem zaledwie półtora pakietu Podstawowe dane: Rozpiętość: 76 cm Długość: 78 cm Wyposażenie: silnik Turnigy 2209/18 , regulator Dynam 18A, Rx Jeti Rex 5 Plus , 2xserwo 5g + 2xserwo 9g Powierzchnia nośna - 20,3 dm2 Waga z baterią 1000 mAh - 360 gram Uważam to za wynik przyzwoity, bo daje to zaledwie 17,7 g/dm2 obciążenia pow. nośnej. Polecam go każdemu do polatania na małym obszarze. Spokojnie da nim radę wylądować do ręki. I fotki z oblotu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 10 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 a cos mnie tak korcilo zeby takiego zrobic.. qrcze... silnik taki sam jak ja mam (23A?) smiglo pewnie tez... skrzydla mam od madmana ze styro w paru odcinkach po okolo 40cm a kadłub z Praskiej (Praga) balsy XD chyba sobie takiego zrobie, jak skoncze: extre 1,7m itp. wiec zabieram sie do roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1996 Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2010 Ja też takiego popełniłem :oops: tutaj fotki : http://picasaweb.google.pl/MJozwiak222/Skeeter30 Wycinałem wszystko sam, czy dobrze jest zrobiony nie wiem okaże się w locie na razie jeszcze nie oklejony, czeka na oracovera Na razie złożony na sucho a druga lotka już jest, przy zdjęciach akurat się kleiła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sch0te-4- Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 mam pytanie jakim klejem robiłeś ten samolot Maciej 1996 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1996 Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2010 Klejem do drewna, taki : http://chemko.pl/PATTEX_KLEJ_DO_DREWNA_EXPRESS_750ml-909.html niektóre rzeczy kleiłem CA wzmacniałem itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.