Skocz do zawartości

Silnik FSR identyfikacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dd,

Ktokolwiek widział taki motorek ??

Ponoć radziecki, ale nie ma żadnych oznaczeń, produkcja raczej mało seryjna

Wygląd dość specyficzny, każda informacja mile widziana..

Szukałem po rosyjskich stronach, ale o lodziowych silnikach nic nie trafiłem.

Pozdrowienia

Qzyn

Messenger_creation_E870B529-9704-48A1-A3DD-D064EB997149.jpeg

Opublikowano

Dd,

Mogę spróbować, to silnik mojego kolegi z UK,

który sporo się ścigał w łódkach.

Prosił o pomoc w identyfikacji

Jd

Opublikowano

Dd,

Mogę spróbować, to silnik mojego kolegi z UK,

który sporo się ścigał w łódkach.

Prosił o pomoc w identyfikacji

Jd

Dd,

Niestety,

Lacznie ma chyba , bo sam nie wie kilka tysięcy silników w kilku lokalizacjach😳.

Inwentaryzacja trochę zajmie a zrobienie zdjęć to już inna historia......

Tworzy zresztą stronę internetowa o silnikach, nie tylko zresztą o swoich brytyjskich , tytaniczna praca, strona rozwijana cały czas - warto rzucić okiem.

Marcus Tidmarsh

https://www.model-engine-world.co.uk/

Na szybko nie znajdzie, żeby zdjęcia dorobic.

Radzieccy towarzysze podpowiadają ,że może to być ZUBR lub SKIF ??????

Konstrukcja z dość nietypowo umieszczonym gaźnikiem, bez żadnych oznaczeń oprócz 6.5 , zdecydowanie mało seryjna robota

Pozdrowienia

Jd

• Lubię to 1
Opublikowano

Wg  mojej wiedzy to jest przerobiony MDS 6,5. Może nie seryjny bo za ładnie wygląda , ale MDS 6,5.

Sam osobiście przerobiłem dwa atkie MDSy w sposób jak na zdjęciu.

Z tym wiąże się jak dla mnie ciekawa historia...

Jakoś tak w 1987 roku pojechałem do Briańska na Mistrzostwa demoludów w FSRach.

Zawody trwały z tydzień, albo dłużej, były wycieczki np do ziemianek ruskich partyzantów w lesie, do cyrku i innych ichniejszych atrakcji.

Wspominam ten pobyt bardzo mile zwłaszcza, że przywiozłem od nich ze 20 różnych silników ( to też osobna historia    i trzeba było mieć mocną głowę do ich trunków...🙂)

My pływaliśmy wtedy na poczciwych Webrach, a to nie były silniki do wygrywania na poważnych zawodach.

Ruscy pod względem silników i nie tylko byli wtedy dla nas nie do pokonania.

Ich kadra miała wszystko co tylko chcieli. Radia najlepsze, wiadra świec, najlepsze materiały łącznie z włóknem węglowym i kevlarem (troszkę mam jeszcze do dzisiaj).

Pływali jednak na swoich silnikach wyprodukowanych u nich, choć wzorowanych na silnikach włoskich.

Wykonałem wtedy trochę zdjęć,  rochę pogadałem, . Parę gaźników, rur itp dostałem.

I po pol sezonie  zacząłem te MDSY 6,5 przerabiać na modłę tego z fotografii.

Nawet nieźle pracowały, ale w międzyczasie jako "kadra" dostaliśmy OPSy 6,.5 (wtedy silniki się dostawało, co teraz może się w głowie nie mieścić☺️)

A i tak i one szybko się zestarzały, bo bo została wprowadzona nowa pojemność, czyli 7,5cm, 

I nastała era CMB, PICCO i np  rosyjskich silników Kalistratova ( to osobna historia) itp... 

W pewnej chwili jak zobaczyłem to zdjęcie, to pomyślałem, że to jeden z moich silników. 

Moje w przerobione ramach koleżeńskiej współpracy oddałem do do modelarni w Bełchatowie i słuch po nich zaginął. Mam tylko kilka części, które mi pozostały.

Tak, czy inaczej to jest na 100% rosyjski, albo ukraiński silnik wykonany dla zawodnika z ich reprezentacji  z lat 80-tych ubiegłego wieku.

Jak gdzieś znajdę detale, które mi pozostały z przeróbki z tamtych czasów, to zamieszczę.

Ale satysfakcja jest, bo historia się odwróciła i poza małymi wyjątkami teraz lejemy ruskich jak chcemy....

A.C.

Opublikowano

Dd,

Bardzo dziękuję za info.

Fakt, tzw. ludzie radzieccy politechnizację młodzieży, czyli wychowanie przyszłych kadr głównie armii mieli postawiona na wysokim poziomie,

łącznie z dostępem do najlepszych maszyn i materiałów to tylko było co pozazdrościć.

Czasem ciekawsza tak jak tym wypadku jest cała historia,

która kryje sie za silnikiem.

A że lubili kopiować, znaczy chciałem powiedzieć ulepszac OPSy czy Super Tigre -no cóż, nie oni jedyni i nie pierwsi.

Czasem wychodziło dobrze a czasem gorzej.

Czy teraz jest lepiej czy gorzej ?

Uczciwa odpowiedź to chyba taka, że teraz jest inaczej.......

Pozdrowienia 

Jd

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.