Jacek Walenciak Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu Po 5 latach użytkowania regulatora Mezon 50 PRO wystąpił problem w płynnej regulacji obrotów silnika. Objawia się to w ten sposób, że po włączeniu regulatora wszystko jest w porządku, telemetria działa bez zarzutu. Po przechyleniu drążka gazu w pozycję maksymalną silnik działa normalnie. Po powrocie manetki gazu do pozycji 0 przez kilka sekund jest normalnie, silnik nie działa. Ale po chwili samoczynnie w tej pozycji 0 uruchamia się samoczynnie silnik i żeby go zatrzymać muszę zmienić pozycję drążka gazu do pozycji 100%. Po chwili następuje taka sama reakcja, jak opisana powyżej i trzeba zmienić znowu pozycję manetki gazu o 100%. Następuje zapętlenie i żeby wyłączyć silnik muszę wyłączyć regulator. Pytanie, co może być przyczyną takiego działania regulatora, poza tym wszystkie funkcje działają poprawnie. Poproszę Kolegów o jakieś sugestie, może ktoś miał do czynienia z podobnym problemem i jak go rozwiązał.
TomTech Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Ja bym odnowa zaprogramował regulator szczególnie min-max przepustnicy.
Jacek Walenciak Opublikowano 17 godzin temu Autor Opublikowano 17 godzin temu Robiłem to kilka razy i nic się nie zmieniło. Problem dalej występuje.
TomTech Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu A sprawdzałeś na innym nadajniku lub testerze czy tak samo się dzieje? Może potencjometr od gazu siada.
Jacek Walenciak Opublikowano 16 godzin temu Autor Opublikowano 16 godzin temu Tak, sprawdzałem na nadajniku i na innym regulatorze. Z regulatorem Jeti Spin 66 wszystko działa poprawnie, problem jest w regulatorze Mezon.
Rekomendowane odpowiedzi