Skocz do zawartości

Piper EPP Cyber-fly

Shin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

bo nie udanym RWD5 postanowiłem robić Piperka... a, że akurat trafiła się okazja kupić go w połowie gotowego to jest teraz w moich rękach. Gdy otworzyłem paczkę miał wklejone wzmocnienia i uchwyty na gumkę trzymającą skrzydła.

Aktualnie wygląda tak:

Serwo lotek:

eae183949db80384med.jpg

5a5430e75705e429med.jpg

Dźwigienka lotek:

2b46f2cbd4aed881med.jpg

Kadłub:

95b8a87f7b0d4821med.jpg

Wręga silnika:

768ea75970555e58med.jpg

Ogon:

88978baa805bf4b4med.jpg

Wyposażenie:

Silnik: TowerPro BM2410-08T

Regulator: Mag8 18A BEC

Odbiornik esky 6ch

Serwo lotek: HXT900

Serwo SW: HXT900

Pakiet: ZIPPY 1600mAh 3S1P 20C

Na razie nie mam jeszcze serwa na ster kierunku, jeżeli nie zakupię jakiegoś używanego za 10 -15 zł to nie będzie SK w najbliższej przyszłości.

Gdy postąpię trochę w pracach to dam fotki :)

Jah Bless You!

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

1) nie miałem takich elementów w rękach ale czy te uchwyty ze śrubkami trzymające popychacz się obracają?? inaczej serwo będzie próbowało wygiąć drut (wiesz o co mi chodzi no nie ??)

2)czemu wkleiłeś wręgę z tą luką?? - słabiej się będzie trzymać (na mniejszym / cieńszym kawałku epp)

3) zdjęcie ,,kadłub'' się nie otwiera

4) źle wklejone dźwigienki - zaczep do popychacza powinien być nad osią obrotu lotki

5)powodzenia w dalszej budowie

EDIT : ok teraz już widać kadłub

Opublikowano

1)Obraca się.

2)Wkleiłem tak wręgę aby można było łatwej przykręcić mocowanie silnika. Ta wręga nie trzyma się na Epp. Dałem tam balsę i w niej zrobiłem rowki na wręgę.

3) Już się otwiera

4)Niech już tak zostanie. Testowałem i wszytko działa.

5) Dzięki!

Opublikowano
4)Niech już tak zostanie. Testowałem i wszytko działa.

Działać działa ale wytłumaczę Ci po co ma być nad osią obrotu . A no po to żeby lotka wychylała się w górę oraz w dół o ten sam kąt - wtedy będzie działać najefektowniej

EDIT : co do tych wychyleń to jeszcze chodzi o to, że im dalej od osi obrotu tym mniejszy kąt będzie kreślić lotka

a co do zdjęcia kadłuba to te kołki mogłeś dać trochę wyżej a jeżeli nie chciałeś żeby je wyrwało to można było dokleić takie krążki z cienkiej sklejki przez które przechodziły by kołki, ale myślę że może tak zostać

Opublikowano

Właśnie nie ja wklejałem te kołki. Dzięki za pomoc, napewno wykorzystam twoje rady w następnych modelach :)

Jah Bless You!

Opublikowano

Zmieniłem ten popychacz SW.

Jeszcze tylko wkleić statecznik pionowy, wyważyć i w górę :)

Tylko... czy te kable sobie tak mogą być przyklejone? Wiem, że to nie wygląda estetycznie ale na razie aby poleciał, później się pomyśli.

2432d6ad1c8c30a7med.jpg

b206e5007bca0550med.jpg

00b14a289f331201med.jpg

Te kable:

919e3be0de2fe101med.jpg

I na ścianie :)

81eeacaab358a392med.jpg

Jah Bless You!

Opublikowano

RTF! Czeka tylko na odrobinę czasu i nerwów :)

Parę zdjęć:

dd8b667da77be18amed.jpg

145fe578936b5011med.jpg

Ponacinałem rowki na kable tak jak radził Barlu:

5fc99a2632a06a43med.jpg

d55f78ddc0345d6dmed.jpg

I zmieniłem popychacz:

feec30d7e59b2b9amed.jpg

Jah Bless You!

Opublikowano

zastanawia mnie tylko to pierwsze zdjęcie w pierwszym poście, albo ja nie dowidzę albo na wzmocnienie wkleiłeś pręt stalowy... jeśli wkleiłeś pręt stalowy to to tylko pogorszyło sprawę a nie wzmocniło konstrukcji skrzydła

Opublikowano

Ty tam lepiej mów kiedy poleci, a nie farbami oczy mydlisz :P :P :P

Dzisiaj (przynajmniej u mnie w Lubuskim) ładna pogoda, może i ty się wzbijesz, bo ja na pewno :jupi:

Opublikowano

Ile cm od kadłuba wklejona jest dźwignia steru wysokości? Wydaje mi się, że za daleko i drut będzie się wyginał.

Opublikowano

4 cm od kadłuba. Oblot raczej dopiero we wtorek, teraz nie mam baterii do nadajnika.

Będę przerabiał nadajnik. Wlutuje do niego goldy i zrobię pakiet z 8 Ni-cd 900-1000 mAh.

Jah Bless You!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.