Skocz do zawartości

Moje ulubione narzędzie, przyrząd, urządzenie...

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A u mnie:

1) Taśma

2) Taśma

3) Taśma

Chyba jeszcze nie miałem modelu w której bym jej nie użył.. począwszy od pakowej (zwykłej, kolorowej, bezbarwnej), taśmy "na gada" czyli srebrnej wzmocnionej siatką z włókna szklanego typu PowerTape, wąskiej (20mm) wzmocnionej wzdłużnymi włóknami szklanymi, matorej na zawiasy w modelach halowych :-)

Poza tym :

maszyny CNC (frezarka CNC i maszyna do termicznego cięcia EPP i styro) i ostry skalpel lub nożyk z łamanymi ostrzami ;p

Młotków, szlifierek, itp nie używam za często.

• Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

:devil: I kto powie teraz że bez taśmy poleci :?:

Tak dla potomnych, jak używacie przedłużaczy do serw to pamiętajcie złącze zabezpieczyć taśma izolacyjną gdyż już wiele modeli widziałem rozbitych z powodu rozłączenia się przedłużaczy.

Opublikowano

Ale jaja, właśnie wszedłem na stronę:

Bahco

żeby napisać coś o paru ich narzędziach, których używam, a tu taka miła niespodzianka!!!

Wejdźcie i się zarejestrujcie, a dostaniecie gratis świetny brzeszczot, u mnie taki wytrzymuje około pół roku (zwykły kończy się po jednym cięciu np.: wałka stalowego fi 30, lub nawet nie wystarcza na tyle) i sprawuje się świetnie, nierdzewka, tytan, zwykła stal, mosiądz, dural, alu, plexi oraz inne tworzywa no i oczywiście drewno nie stanowią dla niego żadnego problemu.

Gorąco polecam

bo to sprzęt nie do zajechania...Te nie pękają

Opublikowano

We wtorek na zajęciach przetestowałem skrobaczek pana Prausa (to mój instruktor :wink:). Skrobałem nim wierzchnią warstwę żywicy ze skrzydełka posmarowanego żywicą. Bardzo fajnie się nim robiło, dużo szybciej i lepiej niż papierem ściernym :) Po tym teście stwierdziłem, że muszę sobie też sprawić taki skrobaczek bo dużo rzeczy można robić nim tak samo dokładnie jak alternatywnymi narzędziami a dużo przyjemniej i szybciej :D Małe zdjęcie z testu :)

0bb60812cabd876am.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No może nie do końca metalu i tworzyw sztucznych za bardzo się nie ima, nie zrobisz również przy jego pomocy laminatu ze szkłem węglem czy kevlarem :D

Ja polecam UHU plus 300 kg epoxy, L-285, wszelkie cjanoakrylaty no i oczywiście wikol, z tym że każdy klej jest lepszy w pewnym zakresie, a do innych rzeczy nie nadaje się wcale.

Zresztą temat odpowiedniego doboru kleju do wybranego zastosowania jest nie tylko dobrym materiałem na ciekawego posta, ale również podstawą wielu poważnych prac doktorskich. Np.: duże (prawdziwe - nie modele) samoloty też się klei w pewnych miejscach :shock:

Opublikowano

a to moje ulubione narzędzie :D ma prawie wszystko, nożyczki nóż kombinerki cążki do drutu. pilnik, śrubokręty, "powiększacz dziur" i wiele innych baaardzo pożytecznych elementów

p4210311.jpg

Opublikowano

Fajne toto, sam posiadam i używam (Gerber) lecz tylko i wyłącznie poza warsztatem (czytaj w terenie) gdyż uważam że nie jest toto zbyt precyzyjne, trwałe i poręczne, do cięcia służą mi szczypce, do piłowania pilniki o różnych gradacjach w tym i diamentowe, do wkręcania lepsze są śrubokręty itd....

Jest to narzędzie-kompromis, a ja nie przepadam za kompromisami :D

Do wbijania gwoździ też się pewnie od biedy nada, ja jednak wolę zrobić to tradycyjnie, młotkiem :D

Opublikowano
narzędzie do wszystkiego tzn do niczego
pewnie masz rację, papier jest albo ścierny albo toaletowy :twisted: nie używać każdego do wszystkiego :ass:
Opublikowano

W życiu już parę modeli zbudowałem i wżadnym taśma nie była potrzebna do latania, jedynie w awaryjnych sytuacjach na zawodach parę razy z niej korzystałem, a po zawodach zdejmowałem i model doprowadzałem do porządku.

Dobry model i modelarz nie potrzebuje taśmy do latania, w trakcie budowy jak najbardziej!!

Meteor czy to poklejone coś podoba ci się, bo mnie osobiście nie.

Koledzy nie próbujcie z marginalnych sytuacji tworzyć norm porządnego modelarstwa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.