wichercat Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Witam, do OS max 46AX chciałbym założyć 3 łopatowe śmigło. Jak je dobrać czy np 10x7 lub 11x7 byłoby ok? Dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 10X7,11X7 jest zbyt duże,przeważnie dobiera się to w ten sposób że wyznacza się najwieksze dwułopatowe śmigło z jakim silnik sobie bezproblemowo radzi,następnie w wypadku 3-łopatowego zmniejsza się średnicę o jeden cal i zwiększa skok(zazwyczaj również o jeden cal).Osa zakręci śmigłem nawet 12x6,ale optymalne jest dla niej 11x6(dwułopatowe) tak więc najlepsze 3-łopatowe będzie 10x7.W modele.sklep przy opisie śmigieł 3-łopatowych podane są pojemności silników,aczkolwiek są one troszke zawyżone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Jeśli silnik pracował na śmigle 12" 2łopatowym to średnica 3łopatowego powinna wynieść ok 9,36" ale takich raczej nie ma więc 9 ". Jeśli pracował na 2łopatowym 11" to 3łopatowe 8,5". Skok jak podano zwiększa sie o jeden cal . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Średnicę śmigła 2-u łopatowego mnożymy przez 0,78, a skok o oczko więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 A ja znow wiem ze srednice lub skok (nie obie wartosci jednoczesnie) zmniejsza sie o 10% baxter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.