Konrad_P Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Witam. Panowie potrzebuje pomocy. Wczoraj przyszła paczka z HC z ładowarką ICharger 1010B. Ponieważ kompletnie nie znam się na prądzie a na ładowarkach to już w ogóle w związku z tym mam ogromną prośbę. Jak mam naładować pakiet od aparatury. Robbe 8-NiMH 2000 AA 9,6 V 2000mAh. Pakiet ma dwa kabelki zakończone wtyczką. Gdzie w ładowarce mam wepchnąć tą cholerną wtyczkę od pakietu? Czy muszę jeszcze jakiś "dynks" do tej ładowarki dokupić żeby naładować ten pakiet. A może mogę wepchnąć do tego czegoś co się nazywa „balancer connector” do któregoś z gniazdek. Panowie pomóżcie, bo aparatura od 2 miesięcy leży nowiutka, ponieważ nie miałem czym naładować pakietu. Pogoda piękan latać by się chciało a tu :ass: (Zasilacz oczywiście posiadam o odpowiedniej mocy dla tej ładowarki) Może ktoś ma podobną ładowarkę i jakieś zdjęcie by mi podrzucił jak prawidłowo podłączyć pakiety NiMH i NiCd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WZ Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Ładowarke trzeba ustawić na ładowanie pakietów NiMh , z ładowarki powinny wychodzić dwa przewody zakończone wtyczką aby do nich podpiąć pakiet. Oprucz tego powinny być przewody zasilaące ładowarke. Jężeli ładowarka jest zasilana 12V , to ładowarke można zasilać przez prostownik samochodowy. Zamięść zdecie tej ładowarki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Kabelki musisz dorobić sam, np.: Nie napisałeś jaką masz aparaturę - a każdy producent stosuje własny kształt wtyczki, choć filozofia pozostaje ta sama i tajemnicą nie jest. Jest "+" oraz "-" . Zwróć też uwagę, że pakiety nadajnika często nie są przeznaczone do szybkiego ładowania, więc jeżeli nie masz pewności, stosuj niewielkie prądy (0,1-0,3C). Kontroluj też temperaturę pakietu podczas ładowania, szczególnie gdy zdecydujesz się na większe prądy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Aparatura to Futaba 10C. Za zdjęcie wielkie dzięki. Mam jeszcze pytanie co do tej wtyczki, można gdzieś dostać takie wtyczki. Czy mam coś w sklepach elektronicznych dopasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 W sklepie modelarskim za fabryczną wtyczkę zapłacisz jak za zboże, więc lepiej za parę groszy dobrać coś w elektronicznym czy nawet kupić taką "drabinkę" z odłamywanymi pinami - odłamane dwa też będą dobrą wtyczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 OK. Wielkie dzięki. Jutro jade na zakupy. Wezmę pakiet żeby byc pewnym że dobiore dobry. Oczywiście kabelki z wtyczką do gniazda output. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Tak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WZ Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 A poco wyciągać pakiet z radia aby go naładować. Radio z boku powinno mieć gniazdko w które wpina się ładowarke .Ładowanie odbywa się przy wyłączonym radiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Jak jutro dorobie sobie kabelek to jeszcze troche pomęcze szanownych kolegów co do samego procesu ładowania. Na pakiecie mam taki zapis 14-16h/200mA; max 2A/60 min. Nie wiem czy będę umiał nastawić te 200mA. Ale to jutro jak dorobie kabelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Tylko że jak kupowałem zestaw apki to tam nie było zadnej ładowarki, a sprzedawca zalecił ładowanie poza aparatura. Teraz to już nie wiem czy taka ładowarka powinna być w zestawie czy nie. No i jaka powinna być ta ładowarka żeby ładować przez radio. Co oczywiście nie oznacza że ładowarka tak i tak musze mieć bo poza radiem do samolotów też trzaba jakoś pakiety NiCd naładować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 A poco wyciągać pakiet z radia aby go naładować. Radio z boku powinno mieć gniazdko w które wpina się ładowarke .Ładowanie odbywa się przy wyłączonym radiu A czy nie jest tak, że nadajniki w obwodzie do ładowania mają jakąś tam diodę, co uniemożliwia ładowanie ładowarkami procesorowymi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Sorry za post pod postem ale jak pisałem to ostatnim jaki widziałem był post kolegi WZ a teraz nagle mój sie zrobił ostatni. Kurde nie kapuje tej bazy, jak ona działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 A czy nie jest tak, że nadajniki w obwodzie do ładowania mają jakąś tam diodę, co uniemożliwia ładowanie ładowarkami procesorowymi? jest dioda bocznikująca zabezpieczająca przed odwrotną polaryzacją a i często trafia się dioda w szeregu z zasilaniem w pierwszym przypadku ładowarka może zobaczyć zwarcie w drugim - nie widzi napięcia pakietu i się wyłączy albo nie pozwoli uruchomić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2009 O, hura, znam się.. ;-) Dzięki za wyjaśnienie, bo gdzieś kiedyś słyszałem, że dzwoni, a teraz wiem gdzie! . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Ja ta diodę szeregową zmostkowałem i od tej pory ładowanie pakietu w nadajniku przebiega jak należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 W Graupnerach Mc jest zworka do omijania diody, gdy się jest już pewnym co do polaryzacji wtyczki (odwrotnej niż w większości urządzeń zasilanych z zasilaczy-minus w środku). pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Futaba 9C ma specjalny układ elektroniczny, który pozwala na ładowanie ładowarką komputerową bez wyjmowania pakietu. Jest to wyraźnie opisane w instrukcji. Seria 10C jest w zasadzie identyczna więc ładowanie zapewne odbywa się podobnie. Można o tym przeczytać w instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.