Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Christian Chroboczek Opublikowano 16 Kwietnia Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 16 Kwietnia Witam Panowie W ostatnich tygodniach/miesiecy bylo w forum z powodu pory roku dosyc spokojnie. Tak sobie pomyslalem ze napisze cos o moim ostatnim projekcie. Jak budowalem tego Tajfuna E to zaraz wycialem 2 skszydla. Drugie troche dluzsze (zawsze mozna skrocic). W grudniu udalo mi sie tego Tajfuna skonczyc a nawet zrobic pare lotow. Co dalej? Zima dopiero sie zaczyna a nie ma nic do majsterkowania a zostalo przeciez te drugie skszydlo. Postanowilem zbudowac cos troche wiekszego od Tajfuna. Wymiary i proporcje od wyprobowanych konstrukcji jak Muchor, Avia 2022 Elipse i pare innych. Sylwetka podobna do Pathfindera. Skszydlo troche zmienilem, mialem jeszcze bardzo lekka balse 1mm i zamiast skszydlo okleic papierem na wikolu, okleilem go balsa na rzadkiej zywicy. Krawedz natarcia jest tez inna i wiecej zaokraglona.Skszydlo asymetryczne-1cm. Model oklejony folia Kavan. Model jeszcze nie latal bo czekam na zamowiony KR Timer. Rozpietosc: 112cm, Dlugosc 90cm.(dosc dlugi nos i statecznik pionowy) Powierzchnia skszydla bez zakonczen: 23,6 dzm. Powierzchnia statecznika poziomege: 23% skszydla. Silnik Turnigy SK3 3536-1400 kv (ma 30/14 stojan), regulator jakis Amax Gold 30A, smiglo Aer. CC 9x5. CG na razie ustawione na 45mm, jak bede musial , a jest to prawdopodobne, pszesunac CG do tylo to zabuduje lzejszy i krotszy silnik i utne troche dziub. Ster kierunku na razie zablokowany ale pszygotowany na tzw. Al Rabe Ruder. To by bylo na razie na tyle.Zalaczam pare fotek. Pozdrawiam Krystian Jeszcze jedna fotka. 5 1
leszek-bart Opublikowano 17 Kwietnia Opublikowano 17 Kwietnia A ile wazy to cudo ? Wywal te agrafki wędkarskie z linek , prosisz się o kłopoty . Za kilka zł na Aliexpress kupisz takie spinki jak na zdjęciu , wybierz te największe .
Christian Chroboczek Opublikowano 17 Kwietnia Autor Opublikowano 17 Kwietnia Model wyszedl na niecale 1100gr. Ogon dosyc ciezki, przez to silnik tez wiekszy. Zobaczymy jal lata. Zgadza sie, agrafki wedkarskie ale maja 12Kg/ sztuka i tak maja bo wyprobowalem. Nie mam na razie innych ale sa w drodze. Jak znajde te agrafki na Ali?
leszek-bart Opublikowano Sobota o 05:34 Opublikowano Sobota o 05:34 tutaj : https://pl.aliexpress.com/item/1005005220436429.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.186.1e4a1c2436w7nA&gatewayAdapt=glo2pol Obawiam się , że silnik będzie za mały , ja też zaczynałem od 3536 a skończyłem na Turnigy 3542 /1000 kV i zasilaniu 4S LiPo 1500 mAh. A model waży 930 gram .
Christian Chroboczek Opublikowano Sobota o 11:17 Autor Opublikowano Sobota o 11:17 Dziekuje za link.Zamowie je. Co do silnika to zobaczymy, powinien starczyc. W tajfunie mam 70gr. silnik i nie narzekam na brak mocy.
Rekomendowane odpowiedzi