kwi@tek Opublikowano 7 Maja Opublikowano 7 Maja Cześć wszystkim, zakupiłem ten model i zastanawiam się nad silnikiem benzynowym do niego producent zaleca 20 CCM ,czy to nie za mało? Miał ktoś doświadczenie z tym modelem, dodam iż korzystam z lotniska z pasem trawiastym a loty mają być rekreacyjne 1
kwi@tek Opublikowano 9 Maja Autor Opublikowano 9 Maja Z powodu braku odzewu zakupiłem rcgf 26 ccm zobaczymy co z tego wyjdzie.Model dotarł do mnie postaram się zrobić relację z budowy i oblotu modelu 2
kwi@tek Opublikowano 20 Maja Autor Opublikowano 20 Maja Powoli zaczynam kompletować wyposażenie,na początek poprawiam troszkę fabrykę, powklejałem wzmocnienia w kadłub . Zmienię również koła na kavan pompowane, są lżejsze od oryginału no i miękciejsze.Orginał twardy jak kamień.Również zbiornik wymieniam na przezroczysty. 4
kwi@tek Opublikowano 21 Maja Autor Opublikowano 21 Maja Dziś ciąg dalszy, zamontowanych wstępnie zbiornik ,wklejone stery oraz zdobione podwozie poniżej kilka fotek z dzisiejszych prac 4
meken Opublikowano 21 Maja Opublikowano 21 Maja Marcin a jak buda ? Bananówa czy względna ta sklejka ? Spalinka więc z doświadczenia bym delikatnie wzmocnił i bezwzględnie rzadką żywiczką.
kwi@tek Opublikowano 22 Maja Autor Opublikowano 22 Maja Piotrek jak na chińczyka myślę że całkiem spoko,nie jest zrobiony ze skrzynek po bananach, sklejka to kanapka składająca się z dwóch sklejek 3 warstwowych a w środku balsa,domek na silnik zabezpieczony z fabryki przed benzyną , oczywiście poprawię to po swojemu 😜 1
kwi@tek Opublikowano 22 Maja Autor Opublikowano 22 Maja Dziś udało się wkleić lotki i klapy w skrzydła,oraz oświetlenie.Oczywiscie nie mogło zabraknąć pilota Donalda 😁, ktoś tym będzie musiał latać 😜.Nie wiem czy odkryłem Amerykę ale oszklenie kabiny wkleiłem na taśmę żelową dwustronną .Na moje rewelacja, oczywiście dla spokojnego snu dodałem kilka wkrętów zabezpieczonych Ca . Udało się zamontować wlew paliwa i wyłącznik zasilania . Poniżej kilka fotek z dzisiejszych prac 3
meken Opublikowano 24 Maja Opublikowano 24 Maja Idziesz jak burza z montażem Szybka docierka i czekam na info o oblocie
kwi@tek Opublikowano 25 Maja Autor Opublikowano 25 Maja Myślę że w tym tygodniu wszystkie podzespoły zjadą do mnie i model będzie złożony 😜 trzeba będzie silnik dotrzeć no i wtedy tylko czekać na odpowiednie warunki na oblot
kwi@tek Opublikowano 26 Maja Autor Opublikowano 26 Maja Dziś udało się wstępnie dopasować silnik zamontować serwa w kadłubie i podpiąć mechanicznie popychacze sterów
kwi@tek Opublikowano 29 Maja Autor Opublikowano 29 Maja Dziś udało się wypalić pierwszy zbiornik na stanowisku i wmontować silnik w modelu reszta docierania będzie w kadłubie
Chrapek Opublikowano 29 Maja Opublikowano 29 Maja Mam nadzieję że kleiłeś pierwszą wręge i jej elementy na żywice i wzmocnione tkaniną ,znam przypadek klejenia na tzw cyjano przy trzecim lądowaniu wręga wyleciała.
kwi@tek Opublikowano 30 Maja Autor Opublikowano 30 Maja Ogólnie tam gdzie doszedłem to poprawiłem fabrykę żywicą, konstrukcja domku jest o tyle fajna że wiąże dwie wręgi pierwszą czołową z drugą która jest przy podwoziu . Chińczyk prócz Ca użył żywicy do wzmocnień przy pierwszych trzech wręgach . Dzięki za zwrócenie uwagi na te elementy
Chrapek Opublikowano 30 Maja Opublikowano 30 Maja Przy elektryku nie ma tych wibracji co przy spalinie ciągłe tzw szarpanie ale jak wzmocniłeś to dobrze 👍
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kwi@tek Opublikowano 11 Czerwca Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 11 Czerwca W międzyczasie udało się zrobić wyważarke do samolotów i wyważyć model .Na nos doszło 150 gram ołowiu środek ciężkości wypada teraz 135 mm od natarcia przy modelu gotowym do lotu bez paliwa . Według instrukcji zalecany 130 mm a zakres całkowity to od 120 -140 mm.Masa całkowita modelu to 6050 gram bez paliwa.Teraz tylko trzeba czekać na odpowiednie warunki do oblotu. 5
Rekomendowane odpowiedzi