JarekF Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Witam wszystkich. Napisałem podobny post w temacie Plany i nie otrzymałem żadnych informacji interesujących mnie. Być może dlatego, że tamten temat jest stary i już nie odwiedzany, dlatego ponawiam powtórnie. Chciałbym zbudować Kolibra z MODELARZA 12/2005 w wersji z napędem elektrycznym. Cel jest taki, żeby wyeliminować kłopotliwe holowanie. Mam wobec tego kilka pytań: Czy zachować skalę, czy zwiększyć rozmiar i o ile? Osobiście wolałbym nie powiększać modelu. Zdaję sobie jednak sprawę, że dodając pakiet, silnik, śmigło i regulator dodam mu trochę wagi i znacznie wpłynę na wyważenie modelu. Chciałbym również dorobić lotki, ale czy to ma sens. A jeżeli lotki to może zmienić kąt uszu. Proszę o wszystkie sugestie, a także pomoc w doborze napedu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Chciałbym również dorobić lotki, ale czy to ma sens. A jeżeli lotki to może zmienić kąt uszu. nie wiem pod jakim są kątem ale jak są lotki to powinno być około 2-3 stopnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Kijuik napisz do osoby która go zaprojektowała - instruktor modelarni w Bielsku-Bialej p. Gieruszczak lub do osób które go zbudowały ! http://www.modelarniabielsko.cba.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Co do wyważenia to mój z silnikiem i pakietem idealnie się wyważył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Ja miałem ten modelik w wersji szybowcowej jaki motoszybowcowej. Ja bym mu nie zmieniał nic tylko silnik w nos bo bardzo ładnie lata. Co do wyposażenie ja jak włożyłem napęd to było w sam raz przy wyważeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Kamil i Kwasiu. Napiszcie co Wy tam wsadziliście. Zainteresowany jestem wyposażeniem elektro. No właśnie ja też nie chcę nic zmieniać, oprócz dodania lotek i tak jak Bartek podpowiada dam mniejszy kąt niż w planach. Nie wiem ile jest w planach (nie chce mi sie teraz mierzyć), ale widać to po tych krztałtkach na planie, że jest napewno więcej niż 3 stopnie. Napiszcie jeszcze czy Wasze kolibry też są z lotkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2009 Mój jest bez lotek, siedzi w nim: -pakiet 2S 1400mAh -silnik DUALSKY XM2826CA-12 -regulator dualsky 30A Na tym napędzie niema piorunującego wznoszenia, ale szybowiec ładnie prowadził się po niebie i wchodził na wyższe wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Jeszcze mam małą prośbę. W innym temacie na tym forum dotyczacym Kolibra poleca się profile SD 7084, lub SD 7032. W planach w Modelarzu nie ma informacji o użytym profilu a jedynie jest nadruk na planach i to w skali 1:2. Powiększenie do normalnej skali nie wiem jak się ma do dokładności. Wolałbym sam wykreślić profil. Nie mam jednak współrzędnych. Czy ktoś z Was może dać mi namiary na współrzędne profili interesujących mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Ja miałem silniczek emax BL2215/25 do tego regielek 30A i pakiety przeważnie 3s1p ok 1500mah. Co do powiększenia profilu to możesz to zrobić na ksero. Ja bym jednak nie dodawał lotek bo to dla modelu dodatkowa waga, a model lata przepięknie na wysokości i kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Kijuik, ściągnij sobie program profili z strony: http://www.profili2.com/eng/default.htm i tam znajdziesz te profile. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Kamil, chyba mnie przekonałeś co do lotek. Będę budował bez. Już nie chodzi o wagę, bo przyrost jest niewielki - dodatkowe serwo, ale po co sobie komplikować życie. Poknocę coś z kątami i będzie problem. Teraz jeśli chodzi o profil to do Rafała. Ściągnąłem ten program i rzeczywiście są te profile i kilkaset innych, ale jest problem z wydrukowaniem. Jak Ty drukujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Robię to tak: 1) wybieram profil. 2) po prawej stronie u dołu: "Begin printing a rib or a template for the selected airfoil" 3) wpisujesz cięciwę i grubość pokrycia (przydatne przy kesonach) 4) ok 5) ikonka drukarki i drukuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Rafał, a mam pytanie: Czy Ty rejestrowałeś się i wysyłałeś do Włoch 10 Euro za zarejestrowanie programu. Posiadasz kod rejestrujący. Ja nie, może dlatego nie mogę drukować. Robiłem identycznie jak podpowiadasz, ale po wćiśnieciu ikonki drukarki, blokada i wyskakuje mi okienko, z komunikatem, że nie można wydrukować. Poza tym nie działa okienko drukarki, aby zmieniać preferencje drukowania. Oczywiście w tym programie. Drukarka jest sprawna i inne dokumenty drukuje. Mam jeszcze pytanie, czy Ty masz Windowsa XP, czy Vistę? Bo ja mam Vistę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 ja mam XP i nigdzie nic nie płaciłem.......poprostu jak już otworzy nam się konkretny profil o konkretnych rozmiarach ( po kliknięciu ok 2) po prawej stronie u dołu: "Begin printing a rib or a template for the selected airfoil" ) klikam na ikonkę drukarki i wyskakuje okienko do wybrania drukarki itp. potem klikam ok i drukuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Niekiedy właśnie jest tak ze nie da się wydrukować i wtedy jest magiczny przycisk "Print Screen" później tylko wklejasz do painta i ew powiększasz lub zmniejszasz %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Mam XP i funkcja drukowania pojedynczy profili jest darmowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 No a u mnie nie chciało zadziałać, ale już jest OK. Zarejestrowałem program, otrzymałem od Włocha kod aktywacyjny, kosztowało mnie to 10 Euro. Program śmiga jak szalony. Obrabia, drukuje. Koniec z wykreślaniem na papierze milimetrowym. Rewelacja !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.