lisartur Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Witam 1. Czy można włączac radio z nie wysuniętą anteną czy nic się spali nie uszkodzi w nadajniku? 2. Co najpierw się włącza odbiornik czy nadajnik? 3. Czy jest gdzieś schemat jak wygląda podłaczenie odbiornika serw regulatora i silnika elektrycznego? Dziękuję za wszystko.
Irek M Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Była już o tym mowa nie raz. Generalnie nic się nie stanie jesli nie robisz tego zawsze - mówię o włączaniu nadajnika bez wysuniętej anteny. Jednak jest pewne ale... w ten sposób można uszkodzić nadajnik. By tego uniknać wystrczy chociaż trochę wysunąć antenę. Zasada jest taka, że najpierw włączasz nadajnik, a potem odbiornik :!: O jakim schemacie mówisz ? Czynnosć podłączenia jest dziecinnie prosta: kanał 1: lotka lewa lub klapolotka lewa, kanał 2: wysokość, kanał 3: serwo gazu lub regulator w elektrykach, kanał 4: kierunek, kanał 5: np. podwozie, kanał 6 prawa lotka lub klapolotka. Możesz też mieć odzielnie lotki i klapy wtedy te funkcje - nie mam instrukcji przed sobą - sprawuje odzielnie kanał 1 i kanał 6. Oczywiście mozesz też obsługiwać hamulce aerodynam. w szybowcu ale to już szczegóły. W pin nad kanałem 1 wpinasz zasilanie odbiornika i serw - a w przypadku modelu elektrycznego zasilanie podpięte jest przez regulator wpięty jak napisałem pod kanał 3. Czy to już wyjaśnia problem?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.