krzylas Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Kiedyś przypadkiem znalazłem w sieci tę stronę, z której po krótkim namyśle pobrałem plany i zbudowałem F16C Block 50D . Był to jednak model o wiele za duży do mojego wyposażenia. Żeby go wyważyć musiałem dodać na dziób ok. 150 - 200 g ołowiu, przez co masa modelu wynosiła 650 g, a ciąg mojego silnika 250 g :crazy: . Nie powiem, modele bardzo ladnie latały, ale czuć było wyraźny brak mocy oraz ze względu na sterowanie tylko usterzeniem, praktyczny brak sterowaności. Wymontowałem wiec wyposażenie i postanowiłem zbudować coś lżejszego. Wybór padł na Eurofighter Typhoon. Link do planów, zdjęć, filmów i tematu o EF na rcgroups.com :arrow: Budowa: Najpierw wydrukowałem plany. Potem odciąłem skalpelem brzegi kartki, aby można było połączyć strony. Następnie skleiłem kartki i wyciąłem plany. Porównanie wielkości do Lamy V4 z moją obudową z depronu 3 mm: Zdjęcia samej Lamy: http://images47.fotosik.pl/110/e3ae11faf17841aa.jpg http://images45.fotosik.pl/109/e9ca3e40e30f0afe.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2009 prace stanęły na wycięciu planów :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzylas Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Nie. Wyciąłem już wszystkie części z depronu i mam całe wyposażenie. Model bym już dawno ukończył, jednak zabrakło mi prętów węglowych. Byłem w sklepie modelarskim, ale czekają na dostawę. Obecnie nie mam dostępu do aparatu, więc zdjęć nie wstawiłem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2009 Czyli w następnym poscie możemy się spodziewać długiej fotorelacji ?? Taka mała prowokacja :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzylas Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Długa ta "fotorelacja" nie będzie. 1) Nie miałem dostępu do aparatu. 2) Nie mam jeszcze prętów węglowych. Dostałem się jednak do aparatu, zrobiłem trochę zdjęć i ulepszyłem ich "telefoniczną" jakość. Troszkę zdjęć : Czerwony - części z dwóch połaczonych arkuszy spienionego polistyrenu ( Tutaj - rowkowany IzooFloor z Castoramy ) 5mm , Zielony - jeden arkusz spienionego polistyrenu 5 mm. Wyposażenie: ---------------------------------------------------------------------------- Jedyne zdjęcia jakie mam z budowy: Klejenie statecznika i wklejenie wzmocnienia węglowego. Oczywiście przed klejeniem powinniśmy lekko przetrzeć obie klejone, depronowe powierzchnie papierem ściernym (aby usunąć ,,warstwe lakieru" z klejonej powierzchni ) Na razie tyle - nie mam stałego łącza i mam limit pobierania i wysyłania danych - nie chcę go przekroczyć ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Cytat :Czerwony - części z dwóch połaczonych arkuszy spienionego polistyrenu ( Tutaj - rowkowany IzooFloor z Castoramy ) 5mm , Zielony - jeden arkusz spienionego polistyrenu 5 mm. CoaxialV4 pisz nazwy materiałów których rzeczywiście używasz.Spieniony polistyren to nazwa handlowa całkiem innego materiału.Ktoś próbujący zbudować model według twojego opisu zbuduje cegłę. cytat : Oczywiście przed klejeniem powinniśmy lekko przetrzeć obie klejone, depronowe powierzchnie papierem ściernym (aby usunąć ,,warstwe lakieru" z klejonej powierzchni ) Jakiego lakieru? To zeszklona powierzchnia pozostała po cięciu płyt,a w ogóle to po co?Żeby był bardziej wiotki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzylas Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Przepraszam, faktycznie pomyłka - powinno być polistyren ekstrudowany. Błąd wynikał z błednej informacji na pewnej stronie. Co do zeszklonej powierzczhni - ja to ścieram - gdybym posmarował klejem warstwę ''lakieru" - jak to nazwałem , to klejone powierzchnie nie trzymają się mocno - odpadają po mocniejszym ciągnięciu. Wiem to z doświadczenia i nikt mi nie wmówi że jest inaczej. Gdy zeskrobię tą warstwę połączenie jest bardzo mocne i nie da się oderwać części nie uszkadzając depronu. Używam kleju UHU Por. Nie zauważyłem by ta powierzchnia była dużo bardziej wiotka po zeszlifowaniu .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzylas Opublikowano 5 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 Chciałbym tylko napisać, dla tych osób które czekają na relacje ( o ile takie osoby są ... ) że jutro dotrze do mnie paczka ze wzmocnieniami i częściami. Myślę, że do piątku model będzie już gotowy. W sobotę oblot, o ilę będą dobre warunki i będę miał czas. Jeśli chcecie ( i jesli będę miał takie możliwości ) to mogę zrobić film z oblotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 5 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2009 Jeśli chcecie ( i jesli będę miał takie możliwości ) to mogę zrobić film z oblotu. Na forum zawsze filmiki mile widziane No to czekamy na paczkę i na efekty pracy :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojdas Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Witam, Mam pytanko jakie jest ustawienie aparatury do tego typu samolotów, bardzo mi się spodobał projekt czegoś takiego i sam się zastanawiam nad budową Su-37 Super Flanker. Chodzi mi czy ustawienia są jak dla np. latającego skrzydła czy porostu podpięte są same lotki jak przy zwykłym samolocie bez żadnych mixów? pzdr. Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 8 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 W takich modelach używa się mikser delty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzylas Opublikowano 8 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2009 Ojdas Chodzi mi czy ustawienia są jak dla np. latającego skrzydła :arrow: Dokładnie tak jak napisałeś ( czyli inaczej mikser delta ). Jednak nie we wszystkich modelach parkjet'ów są takie ustawienia. Są konstrukcje "klasyczne" ... :idea: Często występują różne wersje tego samego modelu różniące się układem sterowania - np: :arrow: F22 z rc.tomhe.net i podobne wersje z rcgroups.com :arrow: Steve Shumate F-22 :arrow: Prace nad moim modelem idą naprzód. Myślę, że nie będziecie musieli czekać do soboty z oblotem. Prawdopodobnie odbędzie się on w środę, gdy będę w końcu w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzylas Opublikowano 26 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 No i tak to teraz wygląda: Zdjęcia: http://images49.fotosik.pl/131/f0730d7bd76ba268.jpg http://images45.fotosik.pl/131/2d987726a5bf03e2.jpg http://images41.fotosik.pl/127/751cbc68e29315fd.jpg http://images50.fotosik.pl/131/d77c42edc352de54.jpg http://images45.fotosik.pl/131/62b1902f5435a0e9.jpg http://images45.fotosik.pl/131/453de5259cdde418.jpg http://images37.fotosik.pl/127/ef3b36863d275349.jpg Do modelu dorobiłem dwa malutkie pręciki z bowdena robiące za podwozie, aby podczas lądowania na asfalcie kadłub się nie obtarł :wink: Z powodów finansowych do sprzedania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 No efekt b. fajny Mam nadzieje, że jeśli dojdzie do sprzedaży, to kupi go ktoś z forum (Chcę zobaczyć go w powietrzu ) Model naprawdę świetnie wyszedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzylas Opublikowano 26 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 Dzięki Prawdę mówiąc , to ja również chciałbym zobaczyć jak on lata :wink: Niestety mam problemy finansowe i jestem zadłużony. Niestać mnie nawet na Emaxa 2812 ze śmigłem APC E 6x4 - najtańszy napęd do modelu Dlatego muszę sprzedać model. Zrobiłem małą wyprzedaż różnych rzeczy : http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=16754 - może znajdziecie coś dla siebie ? Jest jednak szansa, że jeśli nikt nie kupi tego modelu, a ja uzbieram odpowiednią sumę to może ... BTW: Można jeszcze wydrukować kabinę: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzylas Opublikowano 30 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 Zdobyłem pieniądze i jednak EF'a nie sprzedaję Tak więc model poleci Film oczywiście będzie ( w czasie od 5 dni do 3 tygodni ... ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 30 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2009 ( w czasie od 5 dni do 3 tygodni ... ) hahaha, bardzo konkretny jesteś :P Czekamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzylas Opublikowano 7 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 05.06 ( sobota ). Godz. 20.13. Wiatr ucichł. Biorę model i cały sprzęt. Wychodzę z domu. Po przejściu 200 m jestem na "lotnisku". Podłączam zasilanie. Sprawdzenie Checklisty i przestrzeni powietrznej oraz lądowiska. Wszystko ok. Można lecieć. Gaz na max. Wyrzut za całej siły. Model przeleciał z 8 m, a następnie "wylądował", na szczęscie bez uszkodzeń. Wniosek: Nie poleci na tym silniku - za mały ciąg. Model nie chce się nawet w poziomie utrzymać. Silnik już wymontowałem. Chyba wsadzę EDF. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 7 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Ale było widać, że nie ma mocy ?? Bo może po prostu był zły wyrzut ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzylas Opublikowano 7 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2009 Było czuć że nie ma mocy Wyrzut dobry - zawsze tak modele wyrzucam. Zresztą zrobiłem 2 próby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.