areczko Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Witam!! Mam sprzęt i po zakupieniu nowych kwarców niestety niema żadnych reakcji. Nadajnik i odbiornik podobno były sprawne brakowało im tylko kwarców więc kupiłem no ale coś nie działa i nie wiem czy ja coś przeoczyłem czy po prostu sprzęt jest uszkodzony. Sił już nie mam żeby tłumaczyć o prawidłowych tytułach tematów.slawekmod
sudik Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Foto nie dizała a tak do rzeczy to może pomyliłeś częstotliwości, np. kupiłeś na 40MHz a masz 35MHz.
areczko Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Autor Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Jak wrzucałem to niby fotki były.. Dam inaczej: odbiornik nadajnik Zestaw A kwarce kupiłem: http://www.modelemax.pl/index.php?cPath=143_147_151 -do nadajnika http://www.modelemax.pl/index.php?cPath=143_147_150 -do odbiornika Może teraz zadziała:)
bubu2 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Do nadajnika Graupnera kwarce muszą być graupnerowskie. Na innych działać nie będzie. W odbiorniku mogą być kwarce dowolne. Odbiornik też nie musi być Graupnera. Ważne by był odpowiadający kanał, zakres częstotliwości i ilość stopni przemiany dla kwarcu (pojedyncza i podwójna przemiana w odbiornikach wymagają różnych kwarców). pozdr.
Nergal Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zacznę od początku-akumulatorki naładowane? :wink:
areczko Opublikowano 1 Maja 2009 Autor Opublikowano 1 Maja 2009 Kwarce niby mają być do Graupnera (przynajmniej tak na stronie sklepu pisze http://www.modelemax.pl/index.php?cPath=143_147) kanał na obu kwarcach jest taki sam (58) do odbiornika zastosowałem kwarc z pojedyncza przemianą RX 40Mhz no a w nadajniku TX 40Mhz (k.58). -akumulatorki (duracellki 2650mAh) sprawne , podpięte- nawet przy włączeniu pakietu jedno serwo daje oznaki "życia".
areczko Opublikowano 1 Maja 2009 Autor Opublikowano 1 Maja 2009 Nie pisze mi że to jest 40MHZ ale z oznaczeń wnioskuje ze tak jest. Dodatkowo gość od którego kupiłem twierdził też ze to 40Mhz Z resztą na zdjęciu widać biało na czarnym:)
areczko Opublikowano 3 Maja 2009 Autor Opublikowano 3 Maja 2009 No faktycznie coś jest nie tak, ale jak otworzy się nowe okno to w pasku adresu wystarczy zaznaczyć adres i kliknąć enter -u mnie zadziałało- nie wiem czemu to nie działa "normalnie" :?
madrian Opublikowano 3 Maja 2009 Opublikowano 3 Maja 2009 Po pierwsze, nie widzę regulatora, ani BEC-a. Takie podpinanie pakietu wprost do odbiornika nie zawsze jest dobre. Jesteś pewien, że dobrze podłączyłeś zasilanie i nie spaliłeś odbiornika? Nie myliłeś biegunów itd? Po drugie sprawdź czy dobrze wcisnąłeś kwarce w gniazda. Czasem, jak są za płytko włożone to nie kontaktują. Po trzecie, najprosćiej to poszukaja w okolicy innej osoby z aparaturą 40MHz i umówcie się. Niech ci kolega sprawdzi na swoim sprawnym nadajniku, czy pracuje twój odbiornik, oraz użyczy odbiornika do sprawdzenia nadajnika. Tak będzie najprościej.
areczko Opublikowano 3 Maja 2009 Autor Opublikowano 3 Maja 2009 Po pierwsze, nie widzę regulatora, ani BEC-a. Takie podpinanie pakietu wprost do odbiornika nie zawsze jest dobre. Jesteś pewien, że dobrze podłączyłeś zasilanie i nie spaliłeś odbiornika? Nie myliłeś biegunów itd? Jestem początkującym modelarzem ale do sprawdzenia takie podpięcie zasilania powinno wystarczyć skoro odbiornik takie obsługuje. Inaczej nie da się wcisnąć bo tak wtyczka i gniazdo są zrobione. Raczej wykluczam przypadkowe spalenie bo coś powinno się stać (dym, syk, zapach) nawet przy takim napięciu. Po drugie sprawdź czy dobrze wcisnąłeś kwarce w gniazda. Czasem, jak są za płytko włożone to nie kontaktują. Wtykałem, dociskałem bo też brałem to pod uwagę no ale nic. Po trzecie, najprosćiej to poszukaja w okolicy innej osoby z aparaturą 40MHz i umówcie się.Niech ci kolega sprawdzi na swoim sprawnym nadajniku, czy pracuje twój odbiornik, oraz użyczy odbiornika do sprawdzenia nadajnika. Jak narazie nie znam żadnego modelarza z mojej okolicy (nawet szukałem:) ) bo faktycznie to było by najprostsze i pewnie nie musiałbym zakładać postu na forum:) Pozdrawiam
madrian Opublikowano 3 Maja 2009 Opublikowano 3 Maja 2009 Jest u nas parę osób z Rzeszowa, może ktoś z nich pomoże z aparaturką 40Mhz.
areczko Opublikowano 4 Maja 2009 Autor Opublikowano 4 Maja 2009 Nawet myślałem o jakimś sklepie modelarskim -pewnie by pomogli ale nie bardzo mam czas bo praca w sklepie mnie trochę ogranicza a i bobas mały też jest absorbujący po całym dniu, przez to liczyłem, że na forum ktoś szybko powie co i jak :wink: -a miałem odłożyć i kupić nowy zestaw ale to zawsze szkoda pieniędzy pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.