upgrayedd Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 Cześć. Chciałem się Was spytać, co teraz czytacie. Ja aktualnie czytam cykl "Planeta śmierci" H. Harrisona. Bardzo lubię sci-fi. Nawet niezła jest ta książka. Może Wy macie jakieś fajne książki tego gatunku do polecenia. PS trzeba o czymś gadać, w końcu to hyde park
Raffik Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 Cześć. Chciałem się Was spytać, co teraz czytacie. Ja aktualnie czytam cykl "Planeta śmierci" H. Harrisona. Bardzo lubię sci-fi. Nawet niezła jest ta książka. Może Wy macie jakieś fajne książki tego gatunku do polecenia. PS trzeba o czymś gadać, w końcu to hyde park po planecie smierci (6 czesci) przeczytaj, cykl Stalowego Szczura tegoz samego autora bedzie Ci sie podobał... niezla akcja , super humor, caly Harrison... potem Orsona Scotta Carda - Gra Endera (tez caly cykl - chyba 6 albo 7 tomow) a na koniec cos lekkiego: "Niezwyciezony*" i "Eden", Lema... * Niezwyciezony - dzieki za poprawke Patryk...
upgrayedd Posted May 5, 2009 Author Posted May 5, 2009 a na koniec cos lekkiego: "Niezniszczalny" i "Eden", Lema... jaki koniec?? będę czytał tyle, na ile mi oczy pozwolą. czytanie jest jednym z moich ulubionych zajęć
gryzoń Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 Ja obecnie czytam Pamiętnik Znaleziony w wannie - S.Lem. Polecam Dzienniki Gwiazdowe, Powrót z Gwiazd i Eden, także S.Lem.
Patryk Sokol Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 "Niezniszczalny" Ekhm... Niezwyciężony Ogólnie cała twórczość S. Lema to absolutny szczyt polskiej literatury (no dobra, może poza "Astronautami" i "Obłokiem Magellana, tego nie polecam). Zaliczyłem wszystkie jego książki, a do "Cyberiady" to raz na pół roku muszę wrócić Z trochę innych klimatów Sci-Fi to polecam całą "Diunę", też fantastyczny cykl. A co czytam teraz? Wczoraj skończyłem "Lód" Jacka Dukaja (straszna cegła - 1050 stron, ale warto), a dzisiaj zacząłem "Zimną wojnę" J. .L Gaddisa, zaczyna się ciekawie, zobaczymy co będzie dalej. Z innych książek które ostatnio czytałem to jeszcze polecam "Wschód czerwonego księżyca" M. Brzezinskiego. Świetna książka o początkach wyścigu kosmicznego.
Raffik Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 Raffik napisał/a: "Niezniszczalny" Ekhm... Niezwyciężony ups... fakt... dawno temu czytalem poprawione a co teraz czytam? Terry Pratchet - Swiat Dysku... calosc po koleii
Karol93 Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 Raffik - Gre Endera przeczytałem - chciałem sie zabrać za reszte cyklu, ale niestety w żadnej bibliotece, a tym bardziej księgarni nie ma pozostałych części... . Aktualnie czytam... "Złe miejsce" Dean'a R. Koontz'a Głównie książki akcji i standardowo, jak wszyscy - science fiction. Pomiędzy nimi przewija sie masa większych, lub mniejszych pozycji lotniczych/modelarskich . Strasznie podobają mi się ksiązki Bohdana Arcta - przeczytałem chyba większość .
staszczyk Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 Ja aktualnie wypełnam sobe czas "Jane Eyre" Charlotte Bronte (oczywiscie takie książki tylko w oryginale) i mogę polecić ją jako przerywnik od polskich książek w 100%
karlem Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 Raffik, PS oczywiście mam na myśli te samobieżne kufry etc.
jacuenty Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 Pilipiuk - ostatnio zaliczyłem wszystko do się rusza o Janie Wędrowyczu (żeby zacząć polecam "Wieszać każdy może" albo "Weźmisz czarno kure..."). Aktualnie: "Opowieści nawigacyjne" Józefa Gawłowicza (bardzo fajnie podana, w formie popularnonaukowej, wiedza o nawigacji) na przemian z "Pocztowym Piekłem" Terrego Pratcheta. Miłej lektury, Jacek
upgrayedd Posted May 5, 2009 Author Posted May 5, 2009 Wczoraj skończyłem "Lód" Jacka Dukaja przeczytałem recenzje i nie bardzo mi się podoba, nie lubię książek tego typu - bardziej ciągnie mnie w hard science fiction i cyberpunk.
mammuth Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 Diuna, Swiat dysku - juz wiem czemu tak lubie to forum :jupi: Moge to czytac w nieskonczonosc - o ile diune po angielsku - to swiat dysku jest lepszy w polskim tlumaczeniu :shock: ... Ps. Widzial ktos moje pigulki z suszonej zaby ?....
jacuenty Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 Była mowa o tym co aktualnie A jeśli chodzi o mały odjazd.... to 'Autostopem przez galaktyke'
-==PEGAZ==- Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 Hehehe ... Właśnie skończyłem "Bazyliszek" Grahama Mastertona.
KRUUP Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 Złe miejsce" Dean'a R. Koontz'a Bardzo fajna. Pamietam ze była to dla mnie jedna z lepszych ksiażek tego autora, a troche swego czasu ich przeczytałem. Obecnie (znaczy od paru lat )nie czytam w ogóle, ale musze to zmienic...
msegen Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 Pan samochodzik i zagadki Fromborka. a tak po za tym chcę przeczytać wszystkie części Pana Samochodzika
Mars_2000 Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 Fanom S-F polecam klasykę przez duże "K" czyli "Misję międzyplanetarną" Van Vogt'a. Rewelacja :-) Poza tym, jak ktoś polubił Planetę Śmierci, to może siegnąć po "Cieplarnię" Briana W. Aldissa. Też świetna pozycja. A na deser dołożyłbym "Dzień Tryfidów" John'a Wyndhama. Z kolei dla miłośników filmów Obcy pozycjami wartymi zainteresowania są książki o tych morderczych istotach. Nie pamiętam autora i tytułów. Jak je znajdę to też zapodam.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.