Drako_27 Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 Witam nabyłem wyżej wymienioną ładowarke i nie jestem pewien czy jest uszkodzona czy ja robie coś zle bede wdzięczny za podpowiedzi: podłaczam lipol 1100 7,4v ustawiam program LIPO - 0.2A - 7.4V i dusze start a po chwili ładowarka pokazuje CONNECTIN BREAK wydaje mi sie ze wszystko podłączyłem odpowiednio bo raczej pomylić się nie idzie czerwony + czarny - podłaczam do złącza banan bateri i oczywiscie drógi 3 żyłowy kabel podłaczam pod balanser w ladowarce. Prosze kolegów o pomoc sprawdzałem na 3 pakietach i nakażdym jest to samo:( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 Nie wiem czy w Turnigy złącza do akumulatorów składają się z końcówek łączonych wtyk-gniazdo, takimi, jak w wielu zasilaczach, np. do laptopów. Wtyki te mają w środku otwór, do wnętrza którego wchodzi cienki bolec z gniazda. Złącza te są produkowane w różnych wymiarach otworu i bolca, przy tej samej średnicy wtyku. Spotkałm już w wielu ładowarkach źle dobrane pary, lub niezbyt dokładnie wykonane (wewnętrzny gwoździk jest za cienki i jest za luźny w rurce). To brak dobrego połączenia w tych wtykach wywołuje komunikat o braku połączenia. Sprawdź, może u Ciebie jest podobnie. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 A jakie masz źródło zasilania ładowarki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drako_27 Opublikowano 13 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 zwykły zasilacz 12v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drako_27 Opublikowano 13 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 ale sprawdziłem też pod akumulatorem 100% sprawnym i to samo a jest jakaś inna możliwość sprawdzenia sprawności tej ładowarki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtk Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 Masz pewnie przerwę na kablu wychodzącym. Jak ustawiasz na program lipo to po co podłączasz wtyczkę od balansera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drako_27 Opublikowano 13 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 to znaczy ze ma byc tylko podlaczony kabel typu banan ? wszystko podłaczalem tak jak w instrukcji a w niej na zdjeciach bateria byla podlaczona bananem i tym drugim diagnostycznym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khertal Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 zwykły zasilacz 12v A jaki prąd może oddać ten twój zasilacz? Na pewno masz takie same średnice bananów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drako_27 Opublikowano 13 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 5A pisze na zasilaczu na wyjsciu tak banany standardowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtk Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 sprubuj podpiac przez wtyczkę od balansera tzn. wepnij np. szpilki we wtyczkę od balansera pod czarny i czerwony kabel i zobacz czy będzie działać. możliwe też, że ci się kabel odlutował w akumulatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pppd Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 Po co dajesz takie rady, skoro ta ładowarka nie będzie ładowała w programie LiPo jeżeli zarówno wtyk ładowania jak i balansera nie będą podpięte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtk Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 Chyba mnie nie zrozumiałeś. Chodzi mi o to aby kolega podpiął z wtyczki balansera + do + a - do - . Na programie lipo nie potrzebne jest podpinanie wtyczki balansera. Od tego jest program lipo balance. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pppd Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 A to przepraszam, zapewne masz rację. Niemniej jednak najłatwiej chyba pomierzyć napięcia i wiedzieć które połączenie jest uszkodzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 Connection break to problem ze zlaczem balancera lub podlaczania pakietu. Nie masz czasem w zlaczu balancera pakietu na odwrot? Tak chyba pakiety kokam maja? Gdyby to bylo zasilanie ladowarki tak jak wyzej piszecie to albo by sie nie zaswiecila badz spalila badz blad zwalby sie "low input voltage". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drako_27 Opublikowano 13 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 ULGA ładowarka sprawna koledzy wcześniej mieli racje zrobiłem numer i podłączyłem ją pod prostownik i okazało się że działa czyli źródło produ było za słabe Kożystając z okazji zapytam o prąd ładowania jakim ładować pakiety 2s i 3s żeby było optymalnie. I jeszcze raz dziękuje za podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtk Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 1C np 1700mAh ładujesz 1,7A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diem Opublikowano 13 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2009 Dziwne, mi pisalo low input voltage przy problemie slabego zasilacza No ale coz, wazne ze dziala Teraz poczytaj to: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=955&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drako_27 Opublikowano 14 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 Tak ale to nie chodzi o Volty tylko o ampery jeli zaslilacz ma na wyjściu naprzyklad 1000mA lub tak jak w moim przypadku 5A to jest za słaby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stach34 Opublikowano 14 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 To ja też skorzystam Posiadam tą ładowarkę , zasilam ją z zasilacza komp. 300W , działa jak trza tylko gdy ustawiam program lipo dischange 1A(max.) to czemu w trakcie rozładowywania ekran wyświetla 0,5A ? Jak chcę zmienić w trakcie ładowania prąd to przy wyborze pokazuje mi 1 A . Gdy zakończę wybieranie natężenia to wyświetla 0,5 A ? Aku to zippy flightmax 2200mAh 20C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2009 Bo ładowarka ma ograniczenie mocy obwodu rozładowania 5W czyli iloczyn napięcia i prądu nie może przekroczyć 5. Dla przykładu pakiet 3s o napięciu dla uproszczenia 11,1V będzie można rozładować maksymalnym prądem 5/11,1=0,45A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.