Skocz do zawartości

Pytania o silnik spalinowy

Stanisław

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam na forum. Właśnie się zarejestrowałem i chciałem otrzymać trochę informacji na temat samolotu który dostałem od kolegi i mam zamiar go złożyć-mimo że plany tego modelu pozostawiają wiele do życzenia (niekompletne rysunki i jakieś nędznej jakości kserówki). Może ktoś z szanownych uzytkowników forum miał już do czynienia z tym modelem i mógłby odpowiedzieć na mojego posta. Firma "Swenson" która jest producentem tego modelu zaleca do niego silnik od 6-10cm. Mam OS Maxa 46 czy bylby odpowiedni? Drugie pytanie to: jakie zastosować serwa? Czy do sterowania lotkami wystarczy jedno czy po jednym na każdym skrzydle? :roll: a może zrobić go bez lotek takiego trochę szybszego trenerka

aviator

Opublikowano

Jako trener i jeszcze spalinowy zrób lotki na dwa serwa. Jest to bezpieczniejsze niż jedno. Gdy jedno padnie dasz rede jeszcze powalczyć o życie modelu drugim.

Opublikowano

Miałem ten model. Silnik OS 46 AX / FX wystarczy. Serwa mogą być standardowe, 2 na lotki. Bez lotek nie polatasz tym modelem.

Opublikowano

No to bardzo dziękuję za podpowiedzi. Tak sobie myślę że jak go zrobię to już na pewno z tymi dwoma serwami i na tym os maxie trochę pogonię w przestrzeni. Teraz mam gotowego motoszybowca elektryka tylko nie mam za bardzo czasu zrobić nim oblotu. Co prawda wyszedł trochę ciężkawy ale może gdzieś poleci-ma 1,5m rozpiętości i jest bez lotek tylko na sterze kierunku i wysokości wytwórnia nazwała go "Pelikanem" dołożyłem mu silnik i może dlatego ciut go za mocno obciązyłem czego wytwórca nie przewidział. Pytanie do Grabcia:jak się latało tym "fly bojem", cięzki w pilotażu? :roll: Pozdrawiam Stanisław

Opublikowano

Model ten miło wspominam. Był dość szybki. Przy przeciągnięciu nie zwalał się na skrzydło, tylko przechodził do nurkowania. O ile pamiętam latałem na śmigle 11"x5". Uzyskiwałem ciąg trochę mniejszy niż waga modelu. Zawisu nie dało się zrobić ale też nie do takich manewrów został on zaprojektowany - to nie jest model do szaleństw 3D. Można wprawdzie dać mocniejszy silnik, pytanie tylko po co, skoro model dobrze lata "na skrzydłach".

Opublikowano

Dzięki za wyczerpującą jestem zwolennikiem latania spokojnego a nie szaleńst na polskim niebie które często kończą się w "niebie" dla modelu.

Pzdrawiam Stanisław

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.