romanov Opublikowano 17 Marca 2007 Autor Opublikowano 17 Marca 2007 Witam Moze od początku: po przemysleniu tego co napisaliście zrobiłem tak :dalem dodatkowe wzomcnienie przy kabinie za wręgą to juz troche przeniesie naprezenia udaru na dalszą cześć kadłuba jednoczesnie wzocniłem listwą dolną cześc kadluba listwą 3x4x 120 Następna sprawa to fakt ze dalej kadłub jest pancerny dolna cześć poszycia kadłuba jest zrobiona balsa 3 mm tak bylo w orginale w dokumentacji górna cześc poszycia to balsa 2 mm burty kadłuba na calej długości to sklejka 3 mm i pokryte dodtakowo balsą 1 mm przednia górna cześć kadłuba jest pokryta balsą 2 mm biorą pod uwagę ze model jest dość cieżki w tylniej cześci kadluba zamierzam elementy sterowania umiescić miedzy wręgą B i C. i trozke wzmocnić przestrzeń miedzy wręgą A i B w celu mocowania podwozia mam nadzieje ze to poleci A co do dokumentacji to zeczywiście opieram sie na planach z Profili2 Extrę Antonio V. Fernandeza co do ciezaru modelu to nigdzie nie moge znaleść takowej informacji. Wiec nad napędem bede zastanawial sie dopiero jak z grubsza bedzie juz gotowy kadlub oraz skrzydełko
Adam P. Opublikowano 17 Marca 2007 Opublikowano 17 Marca 2007 ja bym w tym miejscu "podkleil" burty dodatkowa sklejka. ale na to niestery za pozno... najlepiej by bylo podkleic cale burty od przodu do miejsca, gdzie konczy sie kabinka wtedy nie ma prawa sie zlamac
armand Opublikowano 17 Marca 2007 Opublikowano 17 Marca 2007 Pancernik straszny jak na takie rozmiary. Ciekawe jaka waga?? Oby nie był za ciężki i latal z doskonałościa żelazka. To akrobat i jak przesadzisz z obciązeniem powierzchni to nie dasz rady zwolnić a czasem trzeba :wink:
romanov Opublikowano 17 Marca 2007 Autor Opublikowano 17 Marca 2007 Mam nadzieje ze nie bedzie tak źle. Przegladając konstrukcje o podobnych wymiarach ale z silnikiem spalinowym ciezar modelu gotowego do lotu to ok 2,6 kg. Wydaje mi sie ze gruba balsa na poszycie górne i dolne jest celowa aby utrzymać sztywność kadłuba jak i jego wytrzymalość. Mam taką nadzieje ze mnie sie uda utrzymać wage modelu poniżej 2 kg. przy dlugości kadluba 137 cm i rozpiętopści 150 cm. Ale czas pokaże. W fazie obecnej kadłub z statecznikiem pionowym ale nie okutym wazy 260 g tak wiec trudno cos konkretnie ocenic narazie. Pozdrawiam
romanov Opublikowano 24 Marca 2007 Autor Opublikowano 24 Marca 2007 Prace posuwają sie powoli ale do przodu. Skrzydło powstaje powoli i z trudem brak solidnego miejsca na montarz skrzydła powoduje ze musze uwazać na tak proste sprawy jak symetria i osiowość. Aby nic mi sie nie zwichrowało ale narazie sie udaje. mam wątpliwości co do solidności miejsca gdzie mam przykresac srubami do kadluba zresztą zobaczcie sami.
Adam P. Opublikowano 25 Marca 2007 Opublikowano 25 Marca 2007 ja na twoim miejscu caly centroplat bym podkeil albo obkleil sklejka ok 1mm
Wieczu Opublikowano 25 Marca 2007 Opublikowano 25 Marca 2007 jaka jest sklejka pod mocowaniem sruby (na skrzydle) ??? jakie sruby sa planowane?
romanov Opublikowano 25 Marca 2007 Autor Opublikowano 25 Marca 2007 Wiec tak : Centroplat bedzie oklejany balsa 1.5 mm na zdjeciu widac wstawki z sklejki 3 mm ale one sie trzymają tylko tycg balsowych zeber, dlatego sadze ze to troszke za delikatne Skrzydlo ma trzymac 2 plastikowe sruby m5 a z przodu kolek. Myslalem zeby tą cześć centroplata wzmocnić laminatem, i chyba tak tez uczynie.
romanov Opublikowano 28 Marca 2007 Autor Opublikowano 28 Marca 2007 Witam ponownie praca nad skrzydełkiem dobiega powoli konca pozostalo oszlifowanie krawedzi oraz zalozenie serw do lotek. I tutaj mam problem a wlasciwie pytanie: jakie serwa do lotek ? nadmienie tylko ze posiadam Sanve VG6000. Nie mam koncepcji a z funduszami tez cienko. zastanawialem sie nad serwami Tower Pro SG-90 Ale chce usłyszeć opienie fachowców. Jakieś wasze sugestie ?
Tomek Opublikowano 28 Marca 2007 Opublikowano 28 Marca 2007 Edit: Oj przepraszam ,ale cos doczytalem ze to 1,05m a to 1,5m -edytuje swoje bzdurki. Oczywiście te małe conrady to się nie nadają . :oops: (Dzieki Hubert za podpowiedz.)
hubert_tata Opublikowano 28 Marca 2007 Opublikowano 28 Marca 2007 dodam że te najmniejsze conrady napędzają lotki też w 1,55m Łosiu Tu powinny być serwa trochę mocniejsze Bardziej jak w Twoim Madmanie. Żeby było tanio, to może Conrada ES 30, albo Tower Pro SG 5010 (to serwa standard, cena ok 26zł).
romanov Opublikowano 29 Marca 2007 Autor Opublikowano 29 Marca 2007 Model powoli nabiera kształtów pozoztało usterzenie poziome ale to czekam na dostawe materiałów rowniez folia ma dojechać i serwa jak dojedzie to wszystko a powinno do konca tygodnia to praca ruszy pełną parą
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.