Jump to content

Co to za silnik

Guest Anonymous

Recommended Posts

Guest Anonymous
Posted

Jak w temacie, czy ktoś może mi coś więcej na jego temat napisać?

Wkładam fotki w celu przybliżenia tematu:

Przed wyczyszczeniem

album_pic.php?pic_id=1895

i już czysty

album_pic.php?pic_id=1896

Za wszelkie informacje dotyczące lat produkcji, ilości sztuk itp. będę wdzięczny....

Posted

Wegierski samopal...produkcja -polowa lat piedziesiatych

VT 7 mial poj 5,00 ccm

VT11 0,25 ccm

VT 8 ?

czyli symboliki bez Logiki....

Janeczek

Posted

Nie ,to nie jest Alag ...Alag byl tez produkowany w podobnym okresie-polowa lat 50 tych

• 2 weeks later...
Posted

Przymierzałem się do tej aukcji, cieszę się, że silnik trafił w dobre ręce. Trochę informacji:

vt8g.jpg

A to mój VT-7:

p1020408.jpg

Guest Anonymous
Posted

Dzięki MASK, a gdzie znalazłeś ten opis?

Posted
gdzie znalazłeś ten opis?
Kiedyś ktoś przesłał mi ten skan, ale nie potrafię powiedzieć skąd pochodzi.
dales VT 7 gaznik z Sokola ?
Oczywiście ze nie. Ja go kupiłem z tym gaźnikiem, a zdjęcie było zrobione zaraz po otrzymaniu tego silnika. Wiedziałem, że zauważysz :D
  • 2 weeks later...
Posted

MASK -ten opis MUSCA pochodzi najprawdopodobniej ze "Skrzydla i Motor", no ewentualnie wczesniejsza "Skrzydlata Polska" ...poznaje po czcionce... 8)

A takiego VT 7 sprzedano mi kiedys jako KOMETE 5 ccm - wziolem ...no bo co mialem robic ...zbieram przeciez "KOMETY" ;D

• 2 weeks later...
Posted

Dołączę się do tego wątku z zagadką. Silnik nie ma śruby kompresyjnej i rozylacza. Pojemność 0,8 ccm. Tyle wiem na jego temat. Może ktoś wie co to jest?

p1060234.jpg

Posted

Wyglada na jakiegos "anglika" ...troche myli te niedolane wzmocnienie miedzy gaznikiem i karterem ...tyle tylko ze anglicy nie stosowali takiej obudowy walu -typowej dla JENY i niektorych Polskich silnikow...

Posted

Fakt, sam w pierwszej chwili myślałem, że to wzmocnienie takie jest, a to po prostu defekt odlewu. Silnik jest na panewce, mimo charakterystycznego zgrubienia sugerującego podparcie wału łożyskiem kulkowym.

Jeszcze dwie fotki.

p1060249r.jpg

p1060251.jpg

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.