wojcio69 Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Witam W dniach 23-24.05.2009r. na lotnisku w Michałkowie k/Ostrowa Wielkopolskiego odbył się "Memoriał Henryka Jerzyka" zaliczany do Pucharu Polski Latających Makiet Samolotów w klasach F4B, C, G, H. Gościnnie (poza konkursem) zaprezentował się Team z Torunia AIRTRADE prezentując dwójkę swoich "nowych dzieci" - RAVEN oraz GILES 202. Obydwa mają rozpiętość 3,60m (chyba że się mylę), napędzane są silnikami 210cm^3 (chyba że się mylę), waga do lotu +/- 25kg (chyba że się mylę) i co mnie, niedoświadczonego modelarza zdziwiło najbardziej, były wyposażone w dwa, sprzęgnięte ze sobą odbiorniki 2,4GHz (i tu się nie mylę). Przyczym sygnał na serwa wysyłał zawsze jeden, a gdyby nastąpiły zakłócenia sygnału wówczas sygnał szedł z tego drugiego odbiornika. A to już wspomniany RAVEN A to już elektronika Raven'a Przygotowania do startu (pilotował go nastoletni Michał) I drugie z "Dzieci" - GILES 202 A to dwaj młodsi "bracia" Raven'a i Giles'a 202 Ten model rok temu, na tych samych zawodach nie wystartował z powodów technicznych. W tym roku się udało. W kabinie siedziała blondyna, która przed i po starcie wygrzewała się na leżaczku obok samolotu (na drugim zdjęciu widać jej nogi za śmigłem) Oczekiwanie otrzymania zgody na start Oczywiście na zawodach nie mogło zabraknąć Piper'ka Jednym z ciekawiej się prezentujących modeli był PWS 26 Przy wyjściu z pętli usterzenie poziome wpadło we flater. Udało się je opanować, zrobić nawrót, ale przy podejściu do lądowania model przechylił się na prawe skrzydło zachaczając nim o ziemię. "Przekręcił się" przez śmigło i uderzył lewym skrzydłem o ziemię. Tak to wyglądało po ściągnięciu modelu ze strefy lotów. Właściciel PWS 26 zdeklarował się do 8 sierpnia go odrestaurować, gdyż zamierza wystartować nim na EUROPEAN ACRO CUP F3M Open International Competition, ktróry odbędzie się w dniach 8-9 sierpnia 2009r. na tym samym lotnisku. A to, to nie wiem co to jest. Taki samoloto-szybowiec. Dzięki podpowiedzi Szczepana już wiem, że jest to Fournier I oczekiwanie na start Nie zabrakło też akcentów II Wojny Światowej ze słynnym Spitfire'em oraz Mustang'iem P-51 W pierwszej chwili myślałem, że to Fokker DR.I ale nieeee... Kolejny akcent II Wojny Światowej A to już kilka takich luźniejszych fotek. Żółty jak chińczyk, ale to nie był azjata :wink: W pierwszej chwili myślałem, że to wojskowa wersja Piper'a. Okazało się, że to L-460 czy cuś takiego :wink: I kolejny "japoniec" rodem ze słowiańskiej ziemi :wink: Podejście do lądowania... Jednostka napędowa (chyba Spitfire'a) Układ pneumatyczny chowanego podwozia tegoż samego modelu I to by było na tyle. Fajne? No to załatwić sobie wolne na 8 i 9 sierpnia tego roku i przyjechać na zawody europejskie. Tam to się będzie działo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 i co mnie, niedoświadczonego modelarza zdziwiło najbardziej, były wyposażone w dwa, sprzęgnięte ze sobą odbiorniki 2,4GHz (i tu się nie mylę). Przyczym sygnał na serwa wysyłał zawsze jeden, a gdyby nastąpiły zakłócenia sygnału wówczas sygnał szedł z tego drugiego odbiornika. takie bajery robi się też na 35/40Mhz, jeden odbiornik jest na 35 a drugi na 40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Fajne, fajne. Teraz żałuje,że sobie odpusciłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojteq Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Właściciel PWS 26 zdeklarował się do 8 sierpnia go odrestaurować, gdyż zamierza wystartować nim na EUROPEAN ACRO CUP F3M Open International Competition, ktróry odbędzie się w dniach 8-9 sierpnia 2009r. na tym samym lotnisku. F3M to zawody w akrobacji a nie makiety więc nie może nim wystartować Do tego są modele takie jak Raven czy Giles kolegów z Torunia Jak ktoś będzie chciał przyjechać na F3M to polecam bo naprawde warto ale nie zobaczy tam makiet Jednostka napędowa (chyba Spitfire'a) Układ pneumatyczny chowanego podwozia tegoż samego modelu To nie Spitfire tylko Fairey Battle Zresztą mój Pozdrawiam i sorki za te poprawki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 A oto i fotka o której wspomniał Wojtek A tu autor tematu podczas dyskusji z Maćkiem (w fotelu) To "co nie wiesz" to Fournier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 25 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Witam Pozdrawiam i sorki za te poprawki Nie przepraszaj za poprawki bo słuszne. Co do PWS 26 to w sierpniu ma btć jako pokazówka a nie uczestnik zawodów, tak przynajmniej mówił właściciel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian-str Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Witam. A ma ktoś wyniki? Pozdrawiam Damian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 25 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Witam takie bajery robi się też na 35/40Mhz, jeden odbiornik jest na 35 a drugi na 40 A możesz wyjaśnić jak to wówczas działa? Jeden odbiornik odbiera sygnał na 35MHz drugi na 40MHz a aparatura nadaje na ??? Średniej artymetycznej tych obu częstotliwości? W Raven'ie i Giles'ie 202 były zainstalowane dwa identyczne odbiorniki pracujące na 2,4GHz i też nie bardzo wiem jak były zbindowane do jednej aparatury dla tego samego modelu. Wygląda to tak, jakby bindowano jednocześnie dwa odbiorniki ale z technicznego punktu widzenia jest to nie możliwe. Być może w 35MHz, 40MHz i 2,4GHz odbiorniki są podłączone pod jakiś "centralny układ odbiorczy" i dopiero ten separuje sygnał na poszczególne odbiorniki. Pojęcia ci nie mam jak to ustrojstwo działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 nie jestem specjalistą od tego typu zabawek, ale z tego co kiedyś zrozumiałem to w nadajniku są dwa moduły nadawcze, jeden na 35 i jeden na 40MHz, nadają jednocześnie (chyba ) na jakichś określonych dwóch kanałach. Odbiorniki natomiast pracują naprzemiennie, jeden odbiera to drugi odpoczywa :rotfl: załóżmy, że wszystko działa na 35MHz jako główne pasmo, w momencie straty sygnału lub jakichś zakłóceń pierwszy odbiornik robi sobie wolne a do roboty bierze się ten drugi (na 40MHz) oczywiście wcześniej sprawdzając czy tu jest dobry sygnał. Po chwili (nie wiem czy to sekundy czy milisekundy) sprawdzane jest pasmo 35MHz czy jest już czysty sygnał, jeśli tak to z powrotem zwraca sterowanie do pierwszego odbiornika. Dodam, że to wszystko działa w modulacji PCM i taki bajer robiony jest w nadajnikach Graupner MC-24, naturalnie nie jest to seryjna modyfikacja producenta jeśli, gdzieś popełniłem błąd proszę o poprawę :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 25 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 kuba r. Gdzieś... Chyba... Jakoś... Przypuszczam... Czyli wiemy tyle samo :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 http://www.f3m.pl/3,powerbox-rrs.html Wystarczy nieco poczytac na stronie "papy" Chmielewskiego i wszystko jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba r. Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 wojcio69, nie no, ideologia jest taka jak przedstawiłem, moje wątpliwości dotyczą tego jak to jest fizycznie zrealizowane. A tych chyba, gdzieś, coś itp. nie było aż tak dużo co by nie było to podsumowanie jest takie, że mamy dwa kanały między którymi przełącza się sterowanie :rotfl: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Witam wszystkich! Też miałem okazje tam być :rotfl: i brakuje mi tu tego RWD 8 i ale jak to sie nazywa to nie mam pojęcia :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 fairey Battle i moje nogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Fakt pisało wyżej mogłem się domyślić ale jak zwykle zapłon po fakcie. Piękny model! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 25 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Witam krzychu-rc no brakuje tego RWD i jeszcze paru innych modeli, bo na uwięź się nie zapuściłem :wink: Fairey Battle faktycznie ładny ale... jak zobaczyłem Raven'a i Giles'a 202 to ucieszyłem się, że nie zabrałem swojego Juniora. Wyglądałby jak Polonez przy Mercedesie klasy S. Szczepan co tam Fairey Battle, większość z nas takiego (kwestia czasu) jest wstanie zrobić ale te nogi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 No witam witam Chciałem wrzucić kilka fotek jeszcze ale to wykorzystam do filmu z zawodów Film jest tylko z dnia drugiego ponieważ w 1 dzień loty rozpoczęły się dopiero ok. 16stej. A w 2 dzień niestety do końca nie byłem Ale z tego co jest postaram się zrobić jakiś filmik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu-rc Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 ale te nogi... ...te nogi to był dopiero szał :wink: tak właściwie to były chyba dwa Fairey Battle jeden rc a drugi na uwięzi, dobrze mówię czy coś pokręciłem :?: wyszukalem jeszcze fotki z odmętów mojego komputera Zlin (chyba) to już wiadomo a to jakiś rekin :shock: hehe też fajny Przepraszam zaś nogi uciąłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 jak już widzieliście moje nogi to i pokażę resztę (a co mi tam) w towarzystwie Bogusia Małoty i jego Jaka 6 no i Piękny choć stary juz RWD ( mój jeszcze w stanie listewkowym) No i jeszcze perełka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 Witam Ja też coś jeszcze dodam http://img41.imageshack.us/my.php?image=dsc07073.jpg http://img8.imageshack.us/my.php?image=dsc07075f.jpg http://img38.imageshack.us/my.php?image=dsc07072.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.