tomcze Opublikowano 25 Maja 2009 Opublikowano 25 Maja 2009 Czy moze mi ktos napisac lub podac jakis namiar na instrukcje jak moge obrysowac skan w autokadzie, a pozniej wydrukowac go na kartce A4? Dziekuje za pomoc
madrian Opublikowano 26 Maja 2009 Opublikowano 26 Maja 2009 To nic skomplikowanego. Zwykle programy typu CAD umożliwiają wstawienie rysunku (skanu) jako tła lub jako obraz. Potem wystarczy tylko odrysować rysunek, niczym przez kalkę i usunąć obraz. Np. darmowy A9CAD ma w menu "wstaw" funkcję "obraz", dostępną też z pasku narzędzi. Klikasz, określasz wielkość ramki rysunku (ramka ma automatycznie zachowane proporcje) i klikasz. Na ekranie masz rysunek, ale nie jest on wektorowy. Teraz używając linii i innych narzedzi CAD-a, "rysujesz" po rysunku. Inną opcją jest obróbka obrazu w dowolnym programie graficznym. Robisz obraz czarno-biały, bawisz się kontrastem i jasnością, tak by wyraźne były tylko kształy, a potem obrabiasz taki rysunek w programie do wektoryzacji grafiki rastrowej. Np. WINTOPO - link jest dziale "różne" - "programy przydatne dla modelarzy". http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=8184&highlight=programy+dla+modelarzy Program wyszukuje linie na obrazie graficznym i zmienia je na wektory. Potem wystarczy tylko drobna korekta rezultatów pracy z "automatu" czyli dodanie tych linii, które program pominął i usuniecie tych, gdzie był nadgorliwy.
tom000 Opublikowano 26 Maja 2009 Opublikowano 26 Maja 2009 W Autocadzie klikasz w górnym paski "wstaw" potem "obraz rastrowy" i wybierasz jakie zdjęcie chcesz wstawić. JAk już wstawisz to musisz zmierzyć jakąś część na tym zdjęciu(skanie) czy jest zachowana skala(jeśli nie to należy ją dopasować. Potem obrysowujesz to kreską i gotowe. Jakoś nie ufam programom które same robią obrysy bo zwykle więcej czasu trzeba poświęcić na poprawki niż na nowy rysunek :?
tomcze Opublikowano 26 Maja 2009 Autor Opublikowano 26 Maja 2009 Dziekuje za odpowiedz, wieczorkiem potrenuje :faja:
madrian Opublikowano 26 Maja 2009 Opublikowano 26 Maja 2009 Tu się muszę z Tomem zgodzić. :wink: Często lepiej jest zrobić rysunek od podstaw w CAD-zie, niż bawić się w konwersje. Ja np. robiłem tak, że rysowałem siatkę z linii konstrukcyjnych odpowiadającą proporcjom elementu. Skrzyżowania linii były w punktach kluczowych. Potem wystarczyło tylko włączyć SNAP-a rysować po siatce np. polilinią, co już nie było trudne, jeśli się wiedziało, gdzie zahaczyć punkty linii. Na koniec usunąć liniie konsrukcyjne i mamy element.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.