miras Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 Witam! mam pytanie do doświadczonych kolegów-jak podłączyć odbiornik R700+regiel 25 A+lipol 3s 1800mAh 11.1v? :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 li-pol podłączasz do regulatora wtyczka typu T ( złącze Deans )......potem regulator do odbiornika pod kanał 3 pamiętając o zachowaniu biegunów ( nie jest ważne co za odbiornik - do każdego będzie tak samo ) no i pozostałe 3 kable do silnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 Kanał do podpięcia regulatora zależy od typu zastosowanego nadajnika. Dla Graupnerów kanał pierwszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras Opublikowano 28 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 dzięki za pomoc ale cały czas ,,pika,, .... a co z tym jednym poziomym wejściem pod tymi pionowymi?Gdzie "+" a gdzie "-"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 Nie wiem bo takiego odbiornika nie mam ale we wtyczkach i w odbiorniku masz takie ścięte rogi - wystarczy dopasować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras Opublikowano 28 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 Kanał do podpięcia regulatora zależy od typu zastosowanego nadajnika. Dla Graupnerów kanał pierwszy. Wszystko ok. Dziękuję Ci bardzo. Dzisiaj kupiłem tą aparaturę i coś mi sie obiło że mogę spalić regulator czy odbiornik jeżeli pakiet ma wysokie napięcie 11.1 V. Czy to prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 28 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 Przy tym napięciu pakietu, raczej nic nie spalisz. Smiało i wszystkiego najlepszego w modelarskiej zabawie. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miras Opublikowano 28 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2009 Przy tym napięciu pakietu, raczej nic nie spalisz. Smiało i wszystkiego najlepszego w modelarskiej zabawie. pozdr. dzięki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markac Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Czy R700 ma BEC? Bo właśnie go kupiłem i mam mały problem Z regulatora wychodzi jedna wtyczka do odbiornika, ale to jest chyba sterowanie silnikiem, a gdzie zasilanie odbiornika? W instrukcji nic na ten temat nie ma, znaczy o BEC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 bec jest w reglerze a raczej powinien byc ;/ to wlasnie m.in ta wtyczka zasila odbiornik a odbiorniki bec-a nie maja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 A niby jak odbiornik miałby mieć BEC? przecież nie podłączasz go do pakietu... Regulator pewnie ma BEC'a - masz 3 kable - Plus, Minus, Sygnał. Plusy i Minusy w odbiorniku zawsze są zmostkowane kanałami. Reszte sobie dopowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markac Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 A niby jak odbiornik miałby mieć BEC? przecież nie podłączasz go do pakietu... Regulator pewnie ma BEC'a - masz 3 kable - Plus, Minus, Sygnał. Plusy i Minusy w odbiorniku zawsze są zmostkowane kanałami. Reszte sobie dopowiedz. A no to zaraz wyjaśnię jak. Nie każdy odbiornik obsługuje BEC. Np. na odbiorniku mam wyjście kanał 1 do podłączenia regulatora. Kanał ten steruje obrotami silnika (w Graupnerze MX-12). Odbiornik posiada dedykowane inne gniazdo do zasilania + i -. Stąd moje pytanie, czy podłączając regulator tylko do kanału 1 odbiornika, zasilamy go i serwomechanizmy, a gniazdo do zasilania pozostawiamy nie podłączone. W innym przypadku muszę użyć stabilizatora i zasilać odbiornik i silnik oddzielnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 W R700 WSZYSTKIE plusy i WSZYSTKIE minusy są zmostkowane. Obojętnie do którego kanału wepniesz kabel z regulatora zasilisz i odbiornik i serwa. Jedynym powodem dla ktorego regulator wpinasz w kanał 1 jest to, ze na nim idzie sygnał sterujący gazem. W innym przypadku gaz miałbyś np na lotkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markac Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Dzęki. O tym mostkowaniu to nie wiedziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markac Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Niestety ale to nie działa. Mam sygnały z regulatora co 2 sek., co oznacza wg instrukcji brak sygnału z nadajnika. Nie wiem już co zrobić. Nadajnik jest nowy jeszcze nie testowany. Regulator to Markus B12. Aktualizacja. Problem rozwiązany. Nie łączyła wtyczka w kanele 1. Wsadziłem ją teraz znacznie głębiej i mocniej. Zadziałało. Problem mógł być też z zasilaniem z akumulatora na "skrętkę" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 Weź jakikolwiek pakiet 4 czy 5 celowy. Podepnij do odbiornika. Do kanału 2, 3 albo 4 wepnij serwo. Jak będzie działać to nadajnik masz ok. Jak nie - odwróć wtyczkę serwa- może minus z sygnałem podłączasz odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.