Gość slawekmod Opublikowano 23 Czerwca 2009 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Ja ze swojej Katanki muszę zdjąć białe pokrycie bo pokryję żółtym Cub.Dół transparent niebieski ale może inny. Grzesiek, wrzucaj fotki Rurki dziś nawinę, najdalej jutro.W poniedziałek wyjdą do Ciebie pocztą .Co do podwozia to trochę zejdzie z jego wyprodukowaniem bo muszę opracować technologię i zrobić z pięć sztuk z czego pewnie jedna wyjdzie.
grzegorzp Opublikowano 23 Czerwca 2009 Opublikowano 23 Czerwca 2009 Rurki dziś nawinę, najdalej jutro.W poniedziałek wyjdą do Ciebie pocztą Stokrotne dzięki Parę fotek Statecznik poziomy ze sterem wysokości, wstępnie szlifnięte Oczywiście połówki steru wysokości wyszły mi troszkę za krótkie :evil: (te powiedzmy uszy) muszę dokleić paski balsy i przeszlifować. Statecznik pionowy ze sterem kierunku, jeszcze schnie klej... W czwartek powinien do mnie dojść "tartak" od Kolegi Kakabe więc będzie się działo coś więcej i ciekawiej :faja: Co do barw Katanki to miałem pomysł ale przemyślałem to sobie i pewno jeszcze coś się zmieni, ale do pokrywania folią jeszcze daleka droga, więc mam czas na dopracowanie tego. Co do podwozia to trochę zejdzie z jego wyprodukowaniem bo muszę opracować technologię i zrobić z pięć sztuk z czego pewnie jedna wyjdzie. Eee tam, jak widzę Twoje dzieła to najdalej drugie będzie ok.
baczek Opublikowano 23 Czerwca 2009 Opublikowano 23 Czerwca 2009 witam forumowiczów ja też robię ten model ale od zera nie spieszę się bo nie mam po co puki co mam czym latać więc mam już wycięte elementy: -statecznik poziomy -żebra -boki kadłuba (wręgi wycina mi kolega na maszynie) fotorelacja : http://img190.imageshack.us/gal.php?g=baku025.jpg statecznik pionowy zacznę jutro jeśli będzie czas (jak by go było mało ) Przepraszam pomyliłem tak jakby tematy fakt że to katana ale moja ma 1.25m hehe sorki
Gość slawekmod Opublikowano 24 Czerwca 2009 Opublikowano 24 Czerwca 2009 Dzisiaj nic nie zrobiłem przy modelu, jutro też nie zrobię bo zapowiada sie długi dzień w pracy.W piątek może zrobię lotki .Chciałbym zacząć oklejać w sobotę kadłub i stateczniki.Zobaczymy co się uda zrobić.
grzegorzp Opublikowano 25 Czerwca 2009 Opublikowano 25 Czerwca 2009 No i doszedł tartaczek Tak się to prezentuje teraz pozostaje tylko wziąć się ostro do roboty.
Gość slawekmod Opublikowano 25 Czerwca 2009 Opublikowano 25 Czerwca 2009 Wróciłem niedawno z pracy i widzę że "łykend' będziesz miał pracowity .Ja nic nie zrobiłem dzisiaj przy latadłach.
grzegorzp Opublikowano 26 Czerwca 2009 Opublikowano 26 Czerwca 2009 Dzisiaj jedynie przymiarki na sucho, przeszlifowałem delikatnie kilka elementów celem dopasowania, przykleiłem wzmocnienia do boczków i wy ażurowałem odrobinę. Na obecną chwilę tak to wygląda. Jutro sklejanie kadłuba i ... no zobaczymy jak pójdzie Jak widać na fotce, warsztat mam raczej lichy :roll: , dobrze, że chociaż nikt mi nie marudzi za uszami, że bajzel robię :rotfl:
Gość slawekmod Opublikowano 26 Czerwca 2009 Opublikowano 26 Czerwca 2009 Grzesiek, pamiętaj że firewall jest wycięty dwukrotnie ale do elektryka wklej jeden. Aaa, i w boczkach miałem wklejone na górze i dole listwy balsowe 4x4mm
grzegorzp Opublikowano 26 Czerwca 2009 Opublikowano 26 Czerwca 2009 No właśnie zauważyłem nie planowałem dawać obydwu, trzeba zawalczyć o wagę 8) . Widzę, że w Twojej troszeczkę inaczej zamontowałeś półkę podwoziową :wink: Zobaczymy co wyjdzie z jutrzejszych "manewrów" może uda się pokazać coś na kształt kadłuba :?: Listwy już się dopasowują, mam pod ręką balsę 5mm, więc troszkę szlifowania i będzie miodzio.
Gość slawekmod Opublikowano 26 Czerwca 2009 Opublikowano 26 Czerwca 2009 Półka wg. planów nie ma racji bytu.Jak juz to zrób taką jak w mojej 2-metrowej katanie.W tej 1400 też jest ok, udowodniłem to jak zgasł silnik i połamałem podwozie z węgla a kadłub nienaruszony.
grzegorzp Opublikowano 26 Czerwca 2009 Opublikowano 26 Czerwca 2009 No uczę się z Twoich relacji wiele, i staram się wyłapywać takie właśnie detale. Dzięki za dobre fotki, bardzo pomagają.
grzegorzp Opublikowano 27 Czerwca 2009 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Ja też dzisiaj powalczyłem z kadłubem, posklejałem wszystko do kupy, wkleiłem wzmocnienia, domek (lekko wy ażurowany) i górną półkę kadłuba. Pozostaje zamknąć kadłub z góry i dołu, zrobić półkę na pakiet i podwozie, wkleić stateczniki i można brać się za skrzydełka.
Gość slawekmod Opublikowano 27 Czerwca 2009 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Ja chyba też wyażuruję boczki kadłuba.W sumie to montaż kadłuba idzie szybko.W dwa dni można się z nim uwinąć.Też będę odchudzał domek silnika lecz najpierw przymierzę silnik.Zdecydowałem się na Turnigy SK 3536 1400kv ponieważ chcę polatać szybciej i pokręcić bardziej dynamiczną akrobację a ten silnik daje około 1300-1600g ciągu wg. pomiarów wykonanych przez posiadaczy tego silnika (dane z UH)
grzegorzp Opublikowano 27 Czerwca 2009 Opublikowano 27 Czerwca 2009 W sumie to tylko zbędna waga, dlatego wyciąłem balsę z boczków, zawsze to parę g mniej. Co do silnika to mam już coś na oku, ten proponowany wcześniej przez Ciebie, powinien być ok, ale mam jeszcze dużo czasu na to. Ciekaw jestem jak wychodzi wagowo, Twoja już prawie skończona, możesz wrzucić na wagę?
Gość slawekmod Opublikowano 27 Czerwca 2009 Opublikowano 27 Czerwca 2009 No właśnie wagi nie mam :oops: Muszę wreszcie kupić bo ta zwykła (u)padła.Co do silnika to miałem kupić ten 910kv ale w końcu zdecydowałem się na 1400kv.
grzegorzp Opublikowano 27 Czerwca 2009 Opublikowano 27 Czerwca 2009 To Żonie z kuchni "zakoś" na chwilę Silnik w zależności od sposobu latania, Twój do latania szybkiego będzie dobry, 910kv które ja chcę zakupić mam nadzieję, że pozwoli na loty typu 3D. Typu bo jakby jeszcze się nie zdążyłem naumieć 3D jednak może kiedyś wreszcie coś załapię, wiesz w pewnym wieku już nowe rzeczy nie przychodzą tak łatwo :oops: .
Gość slawekmod Opublikowano 29 Czerwca 2009 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zabrałem się dziś za lotki, zrobiłem jedną w surowym stanie.Może dziś zrobię drugą. Wykonana lotka mi się nie spodobała więc zrobiłem dwie nowe. Zrobiłem wczoraj klapę ale nie dokończyłem bo miałem inne zajęcia, nadal brak czasu na szlifowanie. Przez przypadek zamiast edycji wywaliłem jeden swój post ze zdjęciami więc uzupełniłem te wyrzucone w tym poście.
Janusz P. Opublikowano 29 Czerwca 2009 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Oglądam sobie po cichu cały czas ten wątek no i super się prezentuje praca z tartaczku, no i coś mnie zakręca żeby sobie też coś sprawić bo jak na razie to ręczne wycinanki już mnie trochę zmęczyły. Sławek co jak co ale tempo prac to masz imponujące, czy sypiasz czasami? :lol2: Natomiast Grzegorz chyba zaspał bo weekend minął a tu żadnych fotek nie widać :devil:
Gość slawekmod Opublikowano 29 Czerwca 2009 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Przycięli mi transfer w Plusie :evil: Skasowałem przez pomyłkę swój post ze zdjęciami.Wprawdzie mnie nie są one potrzebne ale wiem że kilka osób czyta ten temat i mogą być one pomocne przy budowie więc je uzupełniłem. Grzesiek pewnie walczy dziś z kataną, ja muszę walczyć z kabinką ale pewnie nie dziś.Mój model można było odchudzić ale teraz jest za późno, sam nie wiem ile waży ale mozna było zrobić trochę więcej rzeczy z balsy.W głowie tli mi się pomysł o tym modelu jako spalinowym więc tragedii nie ma.
radek872 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Nie wiem Sławku czy jest sens robienia tak małego modelu na silnik spalinowy kiedy masz tyle modeli na spalinie i to róznej wielkosci.Takim małym elektrykiem mozna sobie pozwolić na więcej niz spalinowym w razie kraksy nie ma takich strat jak w modelem 2,2m pod benzyne mowa oczywiscie o stratach $$
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.