orzechowiec Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Witam! Chciałbym złożyć swoje pierwsze Dlg. Jako że nie stać mnie w dniu dzisiejszym na gotowca np typu Grot...w sumie to nawet na Bobolinka mnie nie stać :? , postanowiłem zrobić coś samemu. Poza tym nie mam przy czym dłubać i się nudzę Kadłub zakupiłem na aukcji od Pana tom000 i prezentuje się tak (jak zrobię mu swoje zdjęcia to usunę link i wstawię zdjęcie) Myślę że się nada - jeśli nie proszę wyprowadźcie mnie z błędu, a wtedy zrobię z niego coś małego na zbocze:) Płat - i tu proszę Was głównie o pomoc. Z powodu braku możliwości wykonania go techniką VB zrobię go jako styro +balsa. Rdzeń styropianowy będę zamawiał na aukcji - i tu pytanie do Was jaki rdzeń zamówić? Chciałbym aby szybowiec miał rozpiętość 1,2 (coś na wzór Zippiego by TEQ). Profil pewnie AG03 przechodzący w AG11. 1. Tylko od jakiej cześć skrzydła ma zaczynać się AG11? (nie wiem czy dobrze sformułowałem to pytanie:) ale nie wiem jak to jest z tymi przejściami profili) 2. Jaka ma być grubość samego rdzenia jeśli chce położyć na niego 1mm lub 1,5 balsę(która będzie lepsza - czy 1mmm wystarczy?) aby później nie wyszedł za gruby. 3. Jako dźwigar rozumiem użyć płaskowników węglowych? Aha jeszcze tylko 2 pytania 8) - zastanawiam się nad tkanina szklana pomiędzy balsę a styro tylko czy to nie wyjdzie za ciężko? - model będzie miał lotki tylko jak je wykonać - myślę aby spływ rdzenia styro odciąć i wkleić balsowy jeszcze przed pokryciem balsa płata. Tylko wtedy lotki wycinać przed czy po oklejeniu skrzydła? Przepraszam za tyle pytań ale mam nadzieje że mnie rozumiecie... sezon w pełni a widzę że dlg to świetna zabawa i chciałbym nauczyć się poczynić takowego rzutka w domowym zaciszu:D Pozdrawiam, Rafał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Kadłub nie jest najlepszy. Przy odrobinie szczęścia i pomyślunku, może coś się jednak z niego uda zrobić. Skrzydło styro/balsa nie jest szczęśliwą technologią dla DLG. Wychodzi za ciężkie, szczególnie przy tak małym modelu jaki chcesz zrobić. Jeżeli już to zainwestuj w 1,5m skrzydła. Z profilami przejściowymi to jest tak, że na jednym końcu rdzenia masz Ag3, a na drugim Ag11. Profil płynnie przechodzi przez całą długość rdzenia. Balsa 1mm będzie nawet za gruba, użyłbym 0,8. Pod spód nie ma potrzeby dokładać tkaniny. Grubość rdzenia powinna być pocieniona o grubość poszycia, tak żeby ostateczna grubość skrzydła zgadzała się z założonym profilem. W rekreacyjnych modelach styro/balsa o rozpiętości do 1,5m dźwigar jest zbędny. W temacie lotek: przyjrzyj się rysunkom technicznym na stronie Arthobby. Wystarczy wstawić listewkę balsową w miejsce odcinania lotki zanim okleisz rdzeń balsą. Rozważ jeszcze budowę skrzydła balsowego o klasycznej, żeberkowej konstrukcji, jak np. oryginalna Manta z RCgroups, lub inne modele prezentowane choćby na tym forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 31 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 Chciałbym aby szybowiec miał rozpiętość 1,2 (coś na wzór Zippiego by TEQ) W takim razie i ja się udzielę Osobiście proponuję; Zrób model tak samo jak ja. Nie chcę się przechwalać, ale zipper był moim najlepiej latającym DLG. Kadłub balsa+szkło jest bardzo wytrzymały. Skrzydło które wykonałem do tego modelu z balsy było super. Nie wyszło ciężko, natomiast było niezniszczalne praktycznie... W tym modelu przy tej masie nie było mowy o złożeniu Ogon z rurki od wędki- do tej pory bez żadnego uszczerbku. Jedyne co be to stateczniki- Nie wolno tak robić stateczników. Ale ogólnie konstrukcja ok, polecam. No i lotki wcale nie są potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzechowiec Opublikowano 1 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Jeżeli już to zainwestuj w 1,5m skrzydła. próbować na tym kadłubie czy dać sobie już z nim spokój? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czaro Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 A masz jakąś alternatywę? Przejrzyj net, zobacz co możesz innego kupić, pomyśl czy sam nie możesz czegoś zbudować, przedstaw kilka opcji i wtedy się zawyrokuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.