Bartosz Mesjasz Opublikowano 2 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2009 Mam pakiet fp evo 2s1p 4500mah 210g, latam motoszybowcem o masie około 1,5kg (waga do lotu z silnikiem mega mini 7e, sam silnik +/- 200g), 230cm rozpiętości. . Szukam silnika 3f, puki co wpadł mi w oko RAY 3536/5 i DUALSKY XM3536CA-6. Najlepiej żeby silnik współpracował ze śmigłem 10x6 ( wiem wiem, od :ass: strony zaczynam :wink: ) Co mogli byście doradzić ? Wolał bym o propozycje dostępne w sklepach w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 2 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2009 Śmigło 12x6 i silnik http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7074&Product_Name=TGY_AerodriveXp_SK_Series_35-36_910Kv_/_310w Robiąc paczke z HC zakup pakiet 3S 2200 [ok. 18$] i bedziesz miał odpowiedni zestaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 2 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2009 Wolał bym o propozycje dostępne w sklepach w Polsce. to raz Mam pakiet fp evo 2s1p 4500mah a to dwa ... aż tak ciężko o napęd pod 2s1p ? :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 2 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2009 Bartek nie pisze 3s na złość tylko uważam że tak bedzie lepiej dla modelu, windy bedą szybsze, wyposażenie lżejsze a wiec i cały model lżejszy co powinno ułatwić łapanie termiki. Poczytaj reviews dla tego silnika :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 2 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2009 Może taka Keda ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 tak sobie to zapuszczałem na kalkulatorze, i wychodzi, że: Potrzebujesz jakieś 1kg ciągu i prędkość wiatru jakieś 15m/s (to moje założenia wyjściowe) Na łopatach 10x6 jest to do uzyskania przy jakiś 10 000 obr/min Wydawało by się, że kv ok 1800 wystarczy, jednak kalkulator pokazuje, że nie bardzo. (prąd wychodzi za duży) Jak zdecydujesz się na większe łopaty, to będzie łatwiej. Dla tego Dualskiego trzeba by założyć 12x6, 13x6 lub 13x7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 3 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 ertman_176, wszytko ok , tylko co ja z tym pakietem zrobię ? szkoda żeby leżał.meteor, mało info na jego temat znalazłem i przydało by się żeby był do kupienia u nas :wink: zzradek, z doborem łopat nie będzie problemu, fajnie tylko jak by wystarczyło to co mam na stanie :mrgreen: maruda ze mnie nie ? :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Pakiet daj do samochodu 1:10 :wink: Możesz go sprzedać ewentualnie [dostaniesz kilka pakietów 2200 za jego cene] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 3 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 Właśnie mi twin star i mpx cargo przed oczami zaświtały :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 widzę, że jesteś bardziej wymagający... Proszę bardzo: AXI 2814-10 (kv 1700) Na Twoich łopatach 1100 - 1300g ciągu, prędkość ok65km/h, prąd poniżej 40A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartosz Mesjasz Opublikowano 3 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 zzradek, silnik idealny nie ma co .... tylko ta cena ..uff :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 4 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Nie sugeruję Ci kupna akurat tego silnika. Głównie chciałem pokazać, że dla łopat 10x6 sensownie było by szukać silnika kv około 1800 i maksymalnym prądzie jakieś 35A Tylko że właśnie takie kv nie jest zbyt popularne Ale to są tylko dywagacje teoretyczne. Chciałem zaznaczyć, że moje podpowiedzi nie wynikają z praktycznego doświadczenia, tylko kilkunastu minut spędzonych nad kilkoma różnymi kalkulatorami ciągu. Co mi się jeszcze rzuciło w oczy, to róznice w wynikach sięgające nawet 20% jesli chodzi o ciąg statyczny uzyskiwany przez łopaty 10x6 dla obrotów 10 000 obr/min (różne aplikacje i różne łopaty o tych wymiarach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.