Skocz do zawartości

Dobre sklepy modelarskie

Diakon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Temat ten często pojawia się na wielu forach... więc chyba dobrze tutaj też taki "oficjalnie" założyć :) .

Tak więc, jakie macie swoje sprawdzone sklepy?

A poza tym - mam zamiar kupić trochę balsy - przegladałem różne sklepy, ceny sa różne... generlanie chodzi mi o śrdniotwardą balsę 3mm - tak mi ktoś doradził.

Najtaniej chyba była 5zł za listwę... na www.majsterklepka.prv.pl

Opublikowano

twarda kupuje w model sklepie ,ale czsami cos im strzeli do glowy i ostatnio zapakowali mi balse w sama folie i wierzchnia listwa byla do kosza :(

Miekka balse kupuje w majsterklepce (bo mam blisko)

A ta twarda to z pelikana ciezka i bardzo twarda.

Opublikowano

Dobrze się mówi - "wybrać się do sklepu" - tylko jak tu wybrać, gdy najbliższy sklep modelarski jaki znam, jest w Suchym Lesie k. Poznania (choć w samym Poznaniu też może jakiś być)! Mam wsiąść do autobusu i jechać? Tak na marginesie - w ofercie przez internet w Ikarze nie ma tam balsy... Więc takie rozwiązanie raczej nie wchodzi w grę :|

W moim wypadku niestety cena się liczy - niestety...

PS. Przepraszam za ton mojej wypowiedzi... :oops: . Ale naprawdę zależy mi :)

Opublikowano
Tak na marginesie - w ofercie przez internet w Ikarze nie ma tam balsy... Ale naprawdę zależy mi :)

Wysyłka paczki na terenie kraju kosztuje tyle samo niezależnie od odległości.

Wybierz sobie dowolny sklep internetowy.

Jeżeli nie masz zaufania do sprzedawcy i jego doświadczenia, to kontaktujesz się z Qpą, on Ci kupuje (wg waszego długiego dogadywania się np przez GG) to co potrzeba w Majsterklepce i wysyła do Ciebie.

Potem jakoś się rozliczacie (jak nie masz jakiegoś konta, to i tak wyjdzie drogo).

Ryzyko zakupu bez oglądania towaru jest małe, sprzęt modelarski to nie kiełbasa i wąchanie nie pomaga :lol:

W moim wypadku niestety cena się liczy - niestety...

Prawdopodobnie skoro nie masz kasy, to masz inne dobra naturalnie przyrodzone młodym ludziom: np sporo wolnego czasu :D

Pomaga śledzenie cen, ofert, szukanie opisów i opinii, przeglądanie stron producentów.

Często klepy internetowe są prowadzone przez modelarzy i telefon przed zamówieniem pozwala sporo wyjaśnić.

Najczęściej towar można zwrócić (na swój koszt, a to nie zawsze się opłaca).

Oczywiście zobaczyć i pogadać ze sprzedawcą (takim fachowcem) nigdy nie zawadzi, ale jeżeli nie ma w pobliżu takiego sklepu, to niestety...

Pozostaje sklep wysyłkowy.

W moim przypadku wyjazd do najbliższego sklepu, do Lublina to dla mnie wydatek na paliwo, parking i co najważniejsze strata czasu.

Generalnie od dosyć dawna ja kupuję w internecie.

PS Ile i jakiej balsy Ci potrzeba?

Opublikowano
Prawdopodobnie skoro nie masz kasy, to masz inne dobra naturalnie przyrodzone młodym ludziom: np sporo wolnego czasu
.

No jasne :) . Ale zawsze trochę czasu się znajdzie.

A jeśli chodzi o samą balsę, to na moje zasoby finansowe jak na razie interesuje mnie coś takiego:

a)"podstwawowo": 2x 3mm średniotwarda, 1x 3mm średnia, 1x 3mm miękka, 1x 1,5mm miękka

b)"opcjonalnie": 2x krawędzie natarcia mniej więcej 1cm x 1,5cm średnia (nie wiem czy z tymi krawędziami sa takie wymiary)

A jeśli chodzi o Ikara - nie miałem na myśli jego, żeby był najbliżej (i najtańsza przesyłka), tylko że de_szaa napisał, że najlepiej wybrać się do sklepu... :)

Opublikowano

Ok!

Ostatnio mam dylemat.

Otóż, mam jak na razie 75zł :) no i tak zastanawiam się, co tu kupić. Jeden radzi balsę, drugi poczekać i trochę uzberać, trzecie to i tamto... Więc sam już nie wiem.

No i zastanawiam się obecnie nad:

- kupnem balsy i zrobieniu lekko zmodernizowanego szybowca "Koliber" z Modelarza 12/05 (zmodernizowanego - tj. kadłub z balsy a nie z laminatu)

- kupna kolejnego/ych serw na lotki do jakiegoś szybowca

- czekaniu i zbieraniu na np: nowe aku + ładowarkę (mam 5 letnie NiCd 600mAh :wink: ).

Opublikowano

a ja bym kupił balse i robił moel :) serwa już jakieś masz :)

W między czasie zbierzesz na AKU i może brakujace serwo. Bo po co ci Aku jak nie masz modelu :)

Opublikowano

Ostatnio mam dylemat.

Poprzednio nawet chciałem rozwiązać Twój problem, ale się powstrzymałem.

Jeżeli nie masz problemów ideologicznych, to zapisz się na inne forum i tam jest dział "Wzajemna pomoc" :wink:

Opublikowano
Panowie o co chodzi?

Na forum "Latanie na luzie" jest dział w którym można oddawać bezpłatnie sprzęt do dyspozycji innych.

Można też bezpłatnie z niego korzystać.

Chciałem pomóc Diakonowi i go naprowadzić na źródło pomocy.

Ale moim zdaniem tu wcale taki dział tu nie musi być zakładany.

Również nie każdy lubi korzystać z bezpłatnej pomocy i nie każdy chce być na jakimś forum tylko dla skorzystania z pomocy.

Opublikowano

Wiecie - chyba jednak może zakupię balsy, zastanawiam się nad czymś takim: http://www.sau.civ.pl/plany/bingo.pdf - może by tak dać nieco dłuższe skrzydła i profil SD7034 :) - wiem, że jak coś jest sprawdzone to lepiej nie modernizować, ale takie krótkie skrzydełka... No nie wiem, jesem ciekaw Waszych opinii.

Opublikowano

Ja znowu swoje trzy grosiki. Z góry "pardon". :D Diakon nie zna "latania na luzie" zna za to latanie w stresie :wink: :wink: :wink: A robienie "magazynu" na zapas nie uwazam za głupi pomysł. Warto natomiast zastanowić się , co do tego "magazynu" zakupić. I być może w przypadku Diakona za te 75zł właśnie balsa jest tym najlepszym zakupem? Tylko balsy są różne i ich gabaryty także.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.