cube1510 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Witam wszystkich, Mam pytanie odnośnie determalizatora. Właśnie projektuję nowy model szybowca F1A ale utknąłem w miejscu. Chodzi o determalizator. Opisane mechanizmy w książkach są już niedostępne a bez tego nie sprowadzę szybowca na ziemię. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak można najprościej pozyskać determalizator lub podobnie działający zamiennik. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Najprostszy i najstarszy patent: Tlący się bawełniany lont, przepalający gumkę. Ewentualnie możesz dać jakieś jak najmniejsze serwo, najmniejszy odbiornik i jedna celkę Li-Pol i robić to zdalnie (obecnie popularna metoda w F1C). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Mozesz dostosować, a przynajmniej spróbować zastosować mechanizm samowyzwalacza z jakiejs starej lustrzanki ZENIT czy tez PRAKTICA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cube1510 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Ten lont to fajny sposób Ale mnie interesuje coś bardziej technicznego. Jak wygląda takie podłączenie jeżeli chodzi o serwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cube1510 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Rozwiązanie z serwem jest jednak dość ciężkie. Odbiornik i serwo trochę ważą. Jeżeli chodzi o samowyzwalacz to chyba ciężko go dostać i przerobić aby działał trochę dłużej. Może macie jakieś propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Pozostaje szukać czasówek mechanicznych ...były oparte na tej samej zasadzie co wyzwalacz w aparacie . Miałem pacholęciem będąc wyzwalacz wykonany z minutnika od jajek. Wyzwalacze takie wykonywał własnym sumptem nasz ówczesny instruktor modelarstwa były leciutkie i małe" jak na tamte czasy" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 prosze bardzo tutaj jest jedno funkcyjny przystosowany do modeli swobodnie latajacych: http://w-hobby.com/?p=Single%20Function%20Timer na tej stronie znajduja sie tez inne (1,2,3,4 funkcyjne mechaniczne wyzwalacze) ceny- komentowac nie bede 20euro za 1 funkcyjny to troche jednak jest:) cena za 2 funcyjny 30 euro cena za 3 funkcyjny 35 euro cena za 4 funkcyjny ktory wyglada najporzadniej 30 euro - i o to zagadka:) co do f1a to tez maja haki dynamiczne ceny - sa jakie sa:) ogolnie przejrzyj ta stronke z punktu widzenia F1A jest co tam ogladac:) http://w-hobby.com/?p=News Edit: mam nadzieje ze wiesz co zrobic z takim wyzwalaczem bo juz jednej osobie wrzucłem takiego linka a nie za bardzo kumała co mam na mysli z tymi wyzwalaczami:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 :?: w którymś ze starych modelarzy (chyba z lat 80') jest projekt mechanizmu czasowego do f1a... na nieszczęście moje leżą na działce, tak więc teraz Ci nie znajdę... no i drugi problem to obróbka metali 8) ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boguslaw Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Chyba mam jeszcze taki, ganc nówka nie śmigany, jednofunkcyjny - choć to wcale nie jest problem przystosowanie do kilku. jak będziesz zainteresowany to napisz na priv, bo nie chce mi się kopać bez celu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cube1510 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Dzięki chłopaki za pomoc. Blackdriver, czy możesz poszukać tego modelarza z opisem produkcji determalizatora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Jak będę u rodziców to poszukam... daj od razu maila na pw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michau Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Mógłbyś także mi przesłać opis tego wyłącznika? Mój mail: michal_slys@o2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cube1510 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Dzięki blackriver. Mój mail to cube1510@poczta.onet.pl. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 blackriver, też bym prosił jak by było można Pyra_1993@o2.pl PzDr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Sorki, ale cały czas jak widzę tytuł tego wątku, to widzę słowo DEMATERIALIZATOR ... Mam nadzieję, że to tak nie zadziała ... ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boguslaw Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Znalazłem ten czasowyzwalacz, o którym pisałem wcześniej. Zwraca uwagę zabytkowa metka: rok produkcji 1986 cena umowna - 1799zł (Już wtedy wiedzieli że ceny kończy się dziewiątkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michau Opublikowano 11 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2009 Gdyby cube1510 nie wziął to ja kupuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cube1510 Opublikowano 12 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 Dzięki Bogusław, że się fatygowałeś. Jest taki jak trzeba. Czekam na twojego maila. Pozdrawiam chłopaki! PS Ładny ten pensjonat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boguslaw Opublikowano 12 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2009 dzięki! teść budował, zapraszam tykadło poszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 Znalazłem parę artykułów z mechanizacją do szybowców, zeskanuję i może wrzucę na serwer jak będzie zainteresowanie :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.