robert_s86 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Właśnie zakupiłem nowy model i będe tu zamieszczał relację z montażu Najpierw troche danych: Rozpiętość - 1200mm Długość - 1000mm Powierzchnia skrzydeł - 28,2 dm 2 Obciążenie powierzchni - 40,7g/dm2 Przewidywana waga do lotu przez producenta - 1050g A oto on:
Artemis3 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Masz odwrotnie wysokości położone:D Tak będzie latał??;]
robert_s86 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 9 Czerwca 2009 Masz odwrotnie wysokości położone:D Tak będzie latał??;] :rotfl: :rotfl: Montaż modelu przebiegał bardzo sprawnie, wszystko praktrycznie do siebie pasuje prócz kabiny z którą mam problem bo jest trochę za długa. A oto kilka fotek Serwo lotki Ster kierunku Ster wysokości Kółko ogonowe całe z plastiku i dosyć cienkie, średnica 23mm nie wiem czy sprawdzi się na trawie A tu porównanie kółko oyginalne po prawej i gumowe po lewej.Myślę że to z zestawu na asfalcie lub betonie dało by radę ale chyba nie na trawie.Gumowe jest podobnej wielkości tylko sporo szersze i sporo cięższe :x Owiewki kół i koła 40mm narazie zdejmę i założę większe pewnie 55mm bo takie mam. Podwozie duralowe dostanie nylonowe śruby do kadłuba Kabina jest za długa ok 1mm narazie jeszcze się zastanawiam jak to zrobić
gładkilot Opublikowano 9 Czerwca 2009 Opublikowano 9 Czerwca 2009 kabina - spróbuj przeszlifować model owiewki na koła - jak chcesz latać na trawie to je zdejmij bo wyrwie Ci całe podwozie ;/ mocowanie serw - czemu te popychacze zostawiłeś takie długie ? nie możesz tego obciąć ?
Patryykk Opublikowano 9 Czerwca 2009 Opublikowano 9 Czerwca 2009 gdzie kupiłeś ten model ? Można linka? i jakie wyposażenie do niego planujesz włożyć?
Pawel_W Opublikowano 9 Czerwca 2009 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Hobbycity. Zapraszam do odwiedzenia. Co do serw - oj, obawiam się że w modelu 1,2m serwa wielkości HXT900/E-Sky będą za małe... W mojej Katanie 1,25 mam na lotkach metalowe 2,2kg a na usterzeniu 5,7kg... Myślę że te które masz długo nie pożyją... Moim zdaniem PRZYNAJMNIEJ MG-14 z HC - tanie, metalowe, na łożysku, dobre.
motyl Opublikowano 9 Czerwca 2009 Opublikowano 9 Czerwca 2009 szkoda ze serwa na ogonie źle umocowałeś tz. zamieniłeś serwo kierunku z serwem wysokości. dźwignia na SW powinna być na dole nie na górze
robert_s86 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 9 Czerwca 2009 Patryykk http://www.ultraflymodel.com/product_BalsaYAK54.html model kupiony w lokalnym sklepie w UK Pawel_W Wiem że te serwa są kiepskie do tego modelu ale do oblotu wystarczą, a niedługo kupię nowe motyl A wcale że nie masz racji bo wszystko sgodnie z instrukcją http://www.ultraflymodel.com/manual/YAK54.pdf a orczyk SW można zamocować od dołu a dźwignię serwa obrócić o 180 st. tylko czy jest sens
ertman_176 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Ja bym też założył tak jak mówi Motyl :wink: Nie oblatywałbym też modelu z serwami na próbe bo się może okazać ze cały model bedzie na próbę :wink:
robert_s86 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 9 Czerwca 2009 A jaka to różnica czy orczyk jest na górze czy na dole, bo jak jest sensowny powód to przełoże go na dół
Patryykk Opublikowano 9 Czerwca 2009 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Fajny ten model ;p Ale teraz zamierzam kupić coś większego. Pod benzynę. Wracając do tematu, Ile cie za to wyniosło wszystko ?
Leda_g Opublikowano 9 Czerwca 2009 Opublikowano 9 Czerwca 2009 A jaka to różnica czy orczyk jest na górze czy na dole Jak jest na dole to łatwiej o jakiś badylska (trawy) zachaczyć przy lądowaniu. :mrgreen: Ja bym tak zostawił, choć sądze że w tym modelu powinno być załozone jak piszą poprzednicy. Popychacz do steru kierunku pracował by w linni prostej do dźwigni oraz orczyka serwa
motyl Opublikowano 9 Czerwca 2009 Opublikowano 9 Czerwca 2009 A jaka to różnica czy orczyk jest na górze czy na dole, bo jak jest sensowny powód to przełoże go na dół a tak ajest różnica że mówię ci to ja, i taka różnica że mówi ci to ertman_176, itaka jest różnica że nie jest to zgodnie z instrukcją!! po drugie zawsze stara się robić tak żeby zaburzać opływ na dole płata nie na górze. po trzecie sprawdź działanie SK bo popychacz ci się oprze o SW. a po czwarte bierz poprawkę na chińską instrukcje bo jest nie zgodna z stanem faktycznym
ertman_176 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Orczyk-popychacz-dzwignia będą w jednej linni, jeżeli masz zamiar lądować na trawie zdejmij owiewki kół :wink:
fischer8 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Patryykk http://www.ultraflymodel.com/product_BalsaYAK54.html model kupiony w lokalnym sklepie w UK Pawel_W Wiem że te serwa są kiepskie do tego modelu ale do oblotu wystarczą, a niedługo kupię nowe motyl A wcale że nie masz racji bo wszystko sgodnie z instrukcją http://www.ultraflymodel.com/manual/YAK54.pdf a orczyk SW można zamocować od dołu a dźwignię serwa obrócić o 180 st. tylko czy jest sens Zauważ również że chińczykom obróciły się zdjęcia, lustrzane odbicie.Serwa są źle założone.
robert_s86 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 13 Czerwca 2009 Dziś yaczek dostał trochę wyposażenia Regiel 40 A Silnik E-Max BL2820 Śmigło Apc E12x6 lipo 3000mAh 20C Może już jutro pierwszy lot .Aż się boję.
Malker Opublikowano 13 Czerwca 2009 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Hah pierwsze i ostatnie zdjęcie w instrukcji pokazuje jak BYK że serwa są na dole... A w instrukcji znów że montuje je się na górze :roll: W dodatku foto dołu kadłub a w instrukcji mnie przeraża. W ogóle nie naciągnięta folia odłazi na każdym kawałku... Sprawdź czy u Ciebie tego nie ma. Serwa nie wytrzymają. Ten model trochę waży a te serwa są lichej jakości. Wystarczy położyć telefon na ster i serwa już puszczają Wystarczy też mocniejsze tupnięcie i tryby polecą od razu.
robert_s86 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2009 No i dziś odbył się oblot. Stery ustawiłem na 50% i expo +50. Model po kilku metrach wystartował i poszedł w górę.W powietrzu trochę go wytrymowalem i latał jak po sznurku śmigałem po niebie ok 10min bez żadnych akrobacji.Lądowanie też niczego sobie.Ogólnie jestem bardzo zadowolony.Filmu niestety nie ma bo byłem sam. Teraz tylko czeka mnie wymiana serw i ŚĆ minimalnie do przodu.Najważniejsze jast to że cały wrócił do domu
wa1ker Opublikowano 14 Czerwca 2009 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Mógłbyś zdradzić tajemnice czy (ile) płaciłeś cło i podatek czy może udało się bez?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.