robert_s86 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Właśnie zakupiłem nowy model i będe tu zamieszczał relację z montażu Najpierw troche danych: Rozpiętość - 1200mm Długość - 1000mm Powierzchnia skrzydeł - 28,2 dm 2 Obciążenie powierzchni - 40,7g/dm2 Przewidywana waga do lotu przez producenta - 1050g A oto on: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artemis3 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Masz odwrotnie wysokości położone:D Tak będzie latał??;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fischer8 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Pewnie tak, bo to kaczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert_s86 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Masz odwrotnie wysokości położone:D Tak będzie latał??;] :rotfl: :rotfl: Montaż modelu przebiegał bardzo sprawnie, wszystko praktrycznie do siebie pasuje prócz kabiny z którą mam problem bo jest trochę za długa. A oto kilka fotek Serwo lotki Ster kierunku Ster wysokości Kółko ogonowe całe z plastiku i dosyć cienkie, średnica 23mm nie wiem czy sprawdzi się na trawie A tu porównanie kółko oyginalne po prawej i gumowe po lewej.Myślę że to z zestawu na asfalcie lub betonie dało by radę ale chyba nie na trawie.Gumowe jest podobnej wielkości tylko sporo szersze i sporo cięższe :x Owiewki kół i koła 40mm narazie zdejmę i założę większe pewnie 55mm bo takie mam. Podwozie duralowe dostanie nylonowe śruby do kadłuba Kabina jest za długa ok 1mm narazie jeszcze się zastanawiam jak to zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 kabina - spróbuj przeszlifować model owiewki na koła - jak chcesz latać na trawie to je zdejmij bo wyrwie Ci całe podwozie ;/ mocowanie serw - czemu te popychacze zostawiłeś takie długie ? nie możesz tego obciąć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryykk Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 gdzie kupiłeś ten model ? Można linka? i jakie wyposażenie do niego planujesz włożyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Hobbycity. Zapraszam do odwiedzenia. Co do serw - oj, obawiam się że w modelu 1,2m serwa wielkości HXT900/E-Sky będą za małe... W mojej Katanie 1,25 mam na lotkach metalowe 2,2kg a na usterzeniu 5,7kg... Myślę że te które masz długo nie pożyją... Moim zdaniem PRZYNAJMNIEJ MG-14 z HC - tanie, metalowe, na łożysku, dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 szkoda ze serwa na ogonie źle umocowałeś tz. zamieniłeś serwo kierunku z serwem wysokości. dźwignia na SW powinna być na dole nie na górze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert_s86 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Patryykk http://www.ultraflymodel.com/product_BalsaYAK54.html model kupiony w lokalnym sklepie w UK Pawel_W Wiem że te serwa są kiepskie do tego modelu ale do oblotu wystarczą, a niedługo kupię nowe motyl A wcale że nie masz racji bo wszystko sgodnie z instrukcją http://www.ultraflymodel.com/manual/YAK54.pdf a orczyk SW można zamocować od dołu a dźwignię serwa obrócić o 180 st. tylko czy jest sens Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Ja bym też założył tak jak mówi Motyl :wink: Nie oblatywałbym też modelu z serwami na próbe bo się może okazać ze cały model bedzie na próbę :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert_s86 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 A jaka to różnica czy orczyk jest na górze czy na dole, bo jak jest sensowny powód to przełoże go na dół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryykk Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Fajny ten model ;p Ale teraz zamierzam kupić coś większego. Pod benzynę. Wracając do tematu, Ile cie za to wyniosło wszystko ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 A jaka to różnica czy orczyk jest na górze czy na dole Jak jest na dole to łatwiej o jakiś badylska (trawy) zachaczyć przy lądowaniu. :mrgreen: Ja bym tak zostawił, choć sądze że w tym modelu powinno być załozone jak piszą poprzednicy. Popychacz do steru kierunku pracował by w linni prostej do dźwigni oraz orczyka serwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 A jaka to różnica czy orczyk jest na górze czy na dole, bo jak jest sensowny powód to przełoże go na dół a tak ajest różnica że mówię ci to ja, i taka różnica że mówi ci to ertman_176, itaka jest różnica że nie jest to zgodnie z instrukcją!! po drugie zawsze stara się robić tak żeby zaburzać opływ na dole płata nie na górze. po trzecie sprawdź działanie SK bo popychacz ci się oprze o SW. a po czwarte bierz poprawkę na chińską instrukcje bo jest nie zgodna z stanem faktycznym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Orczyk-popychacz-dzwignia będą w jednej linni, jeżeli masz zamiar lądować na trawie zdejmij owiewki kół :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fischer8 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Patryykk http://www.ultraflymodel.com/product_BalsaYAK54.html model kupiony w lokalnym sklepie w UK Pawel_W Wiem że te serwa są kiepskie do tego modelu ale do oblotu wystarczą, a niedługo kupię nowe motyl A wcale że nie masz racji bo wszystko sgodnie z instrukcją http://www.ultraflymodel.com/manual/YAK54.pdf a orczyk SW można zamocować od dołu a dźwignię serwa obrócić o 180 st. tylko czy jest sens Zauważ również że chińczykom obróciły się zdjęcia, lustrzane odbicie.Serwa są źle założone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert_s86 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 Dziś yaczek dostał trochę wyposażenia Regiel 40 A Silnik E-Max BL2820 Śmigło Apc E12x6 lipo 3000mAh 20C Może już jutro pierwszy lot .Aż się boję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 13 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2009 Hah pierwsze i ostatnie zdjęcie w instrukcji pokazuje jak BYK że serwa są na dole... A w instrukcji znów że montuje je się na górze :roll: W dodatku foto dołu kadłub a w instrukcji mnie przeraża. W ogóle nie naciągnięta folia odłazi na każdym kawałku... Sprawdź czy u Ciebie tego nie ma. Serwa nie wytrzymają. Ten model trochę waży a te serwa są lichej jakości. Wystarczy położyć telefon na ster i serwa już puszczają Wystarczy też mocniejsze tupnięcie i tryby polecą od razu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert_s86 Opublikowano 14 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 No i dziś odbył się oblot. Stery ustawiłem na 50% i expo +50. Model po kilku metrach wystartował i poszedł w górę.W powietrzu trochę go wytrymowalem i latał jak po sznurku śmigałem po niebie ok 10min bez żadnych akrobacji.Lądowanie też niczego sobie.Ogólnie jestem bardzo zadowolony.Filmu niestety nie ma bo byłem sam. Teraz tylko czeka mnie wymiana serw i ŚĆ minimalnie do przodu.Najważniejsze jast to że cały wrócił do domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wa1ker Opublikowano 14 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2009 Mógłbyś zdradzić tajemnice czy (ile) płaciłeś cło i podatek czy może udało się bez? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.