ppompka Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Jak uda mi się znaleźć to podeślę Ci jak jak zrobić płytkę drukwaną, schemat i spis elementów. A ten tegulator do sterowania z ręki (coś takiego jak ja podałem w linku) to dostane w elektronicznym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 http://www.stefanv.com/rcstuff/esc.htm robiłem ten regulator do szczotkowców, działa bez problemu.Jeżeli chcesz zrobić ręczną regulację to do tego regulatora co dałem link podpinasz tester serw i po problemie.Regulator 3F już tak łatwo się nie zrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 O właśnie o to mi chodziło! I prosze odpowiedzcie na pytanie A ten tegulator do sterowania z ręki (coś takiego jak ja podałem w linku) to dostane w elektronicznym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 O właśnie o to mi chodziło! I prosze odpowiedzcie na pytanie A ten tegulator do sterowania z ręki (coś takiego jak ja podałem w linku) to dostane w elektronicznym? Tester serw robi się na jednym scalaczku NE555 .Prosty jak budowa cepa.Trzeba wpisać w google hasło "tester serw" lub jego odpowiednik po angielsku i pewnie wyskoczy jakiś schemat.Chyba na stronie stefana też jest takie ustrojstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 A za pomoca tego testera dam rade silnikem sterować? Tylko ja mam zawsze jeden problem jeśli mam schemat to nie wiem jak to połączyć bo nie wiem jak się rysuje z pomoca programu płytki drukowane i jaki jest do tego program. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Kup uniwersalną płytkę w elektronicznym i dasz radę.To bardzo prosty układ.Jak zrobisz taki tester to będziesz mógł regulować prędkość każdego regla, czy to szczotkowego czy 3F.Również serwa będziesz mógł sprawdzać.Tester serw to generator z regulacją szerokości impulsu od 0.5ms do 1,5ms czyli od od zero obrotów do max obrotów lub w przypadku podłączenia serwa od jednego skrajnego położenia do drugiego.Czas trwania impulsu rzędu 1 ms powoduje że serwo jest w pozycji neutrealnej a w przypadku reglera to średni gaz (50% obrotów). Poczytaj to http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic871257.html masz schemat i opis. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Wielkie dzięki!!! Jeśli można sterowć tym i szczotkowcami i 3f to je tego szukałem. A czy można na tym testerze tylko obroty 0%-50%-100% ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/xServoTest555.html tu masz też prosty układ.Można 0-50-100 ale trzeba na przełączniku zrobić a potencjometr wygodniejszy ale jak chcesz 3 stany to też się da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Ale mi jak najlepiej żeby zmiana obrotów była płynna a nie 3-stopniowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 To zrób układ taki jak na schemacie i będziesz miał płynną regulację.Oczywiście podany przeze mnie układ będzie sterował reglem , do bezpośredniego sterowania silnikiem się nie nadaje.On zastępuje po prostu sygnał z odbiornika RC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Tylko w końcu na którym na tym z elektrody ?? :shock: Bo mi już wszystko się pomieszało. Na tym drugi na stronie obcojęzycznej nie ma płytki i to jest też problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Ten drugi też jest prosty , scalaki masz narysowane tak jak będziesz je widział z góry fizycznie.Kup uniwersalną płytkę montażową i elementy które są na schemacie i poproś człowieka w zakładzie RTV żeby Ci to polutował, chyba że masz znajomego elektronika, ten poradzi sobie w godzinkę z tym układem.Szczerze mówiąc nawet by mi się nie chciało bawić z wytrawianiem płytki do takiego układu tylko zlutowałbym go na uniwersalnej, http://www.uoguelph.ca/~antoon/gadgets/servo3.htm tu chyba najmniej elementów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Z pierwszego postu doczytałem że chcesz zbudować prosty model na uwięzi i poszukujesz napędu. Dalej lawina porad i zaraz mi się nasuwa pytanie po co tak kombinujecie jak konie pod górę?? Wiadomo że zależy Ci na kosztach więc po co regulacja gazu w modelu na uwięzi?? Jak ma być tanio to tylko dwie możliwości: Napęd spalinowy - dobrze zacząłeś bo to dobry wybór do tego typu modeli.: - Napędy samozapłonowe można kupić naprawdę za niewielkie pieniądze. Wada to oczywiście kłopotliwa praca szczególnie dla nowizjuszy a i nawet doświadczeni miewają kłopoty, do tego trudno dostępne i drogie paliwo. - Napęd żarowy. Czasem można na Allegro trafić nie drogi silnik tego typu i jak najbardziej może to być silnik ze zwykłym gaźnikiem RC (dziwnie brzmi zwykły :roll: ) ;D To najlepsze wyjście moim zdaniem i zapewne najtańsze z możliwych. Cały Twój koszt to silnik, paliwo (przy małym silniku starczy na bardzo długo) i żarka do świec (można zrobić samemu jeśli posiadasz w domu jakąkolwiek ładowarkę do akumulatorów AA). I taki napęd bym polecał (silniczki OS 10FP, OS 10LA, ASP... wszystko podobnej wielkości) - napęd elektryczny. Nawet jeśli wybierzesz małe silniki koszt będzie nie byle jaki. Jeżeli silnik 3f to konieczny jest regulator obrotów, urządzenie o którym rozmawiacie - czyli coś co zastąpi sygnał RC, wyłącznik (mechaniczny, czasowy), akumulatory napędowe i ładowarka do nich. Wszystko razem do kupy nie będzie w cale mało. Przy silniku szczotkowym nie potrzebny będzie jedynie regulator i to urządzenie zastępujące sygnał RC - bo po co? Po co regulacja obrotów?. Na poniższym zdjęciu masz prosty modelik na uwięzi kolegi z lotniska chyba w opcji najtańszej jaka tylko może być - Silnik samozapłon MK-17, własnoręcznie wykonany zbiornik, wężyki od kroplówek - to cały napęd i osprzęt do tego (nie licząc strzykawki i paliwa ) Fakt - ten silnik jest pod okiem doświadczonego modelarza który sobie z nim radzi. Konstrukcja modelu jest równie prosta i nie wymaga drogich materiałów. Skrzydło to styropian oklejony papierem A tak taki modelik lata Można tanio i prosto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppompka Opublikowano 10 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 A czy to prawda że samozapłony mają żywotność kilku godzin ?? Czy ten cox by się jeszce do czegoś nadawał? http://cgi.ebay.pl/Cox-Babe-Bee-Thimble-Drome-Glow-Model-Airplane-Engine_W0QQitemZ180366322124QQcmdZViewItemQQptZUK_ToysGames_RadioControlled_JN?hash=item29feaba9cc&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=65%3A12%7C66%3A2%7C39%3A1%7C72%3A1399%7C240%3A1318%7C301%3A1%7C293%3A1%7C294%3A50 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.