pepcio Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Witam wszystkich fanów historycznych szybowców i samolotów. Zawsze starałem się zbudować latający model obiektu który można spotkać jedynie na zdjęciach , rysunkach ewentualnie w muzeum. Jednym z nich jest szybowiec SZD-15 Sroka. Tych szybowców było naprawdę mało. Jeden egzemplarz użytkowany był w Aeroklubie Elbląskim . Zdążyłem się na nim wylaszować w 1971 roku i zaraz potem został skasowany po niefortunnym lądowaniu. Postanowiłem na moim modelu umieścić znaki rejestracyjne tego właśnie szybowca. Zupełnie przypadkowo trafiłem na to forum i byłem mile zaskoczony że Tomek G. z Francji ( mój rówieśnik) zbudował mniej więcej w tym samym czasie i z tych samych źródeł (!) taki sam model. W moim są małe odstępstwa wymiarowe ale to przecież półmakieta. Zastosowałem hamulce klapowe bo wysuwane wydawały mi się za skomplikowane. Po obejrzeni konstrukcji u Tomka okazało się że jego są super. Model na razie jest „uziemiony” z braku czasu i nawału obowiązków służbowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Witam. Porządne modelarskie rzemiosło, miło popatrzeć. Jeśli znajdziesz czas podaj trochę danych modelu. Nie widzę zastrzałów, zrezygnowałeś z nich ? Za mną od jakiegoś czasu chodzi Czapla, też takie sentymenty z młodości, pierwsze loty i takie tam... Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 17 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 Mocowanie skrzydeł jest na tytanowe bagnety fi 8 i fi 6.W skrzydłach są wklejone rurki alu. Skrzydła starałem się wykonać w miarę lekko . Pokryte sa balsą 1,5 mm i tkaniną szyfonową. Zastrzały są niezbędne .Mimo że model jest typowo na termikę to przy lądowaniu zastrzały takżę mocno pracują. Chciałem je wykonać z rurki alu ale skończyło się na twardym drewnie fi 10. Kadłub w od nosa do połowy kryty balsą 3 mm (lekko zcienioną w stronę ogona) , tył z usterzeniem 1,5 mm. Wręgi kadłuba wykonałem w cz. centranej ze sklejki gospodarczej i opakowań po cytrusach.. Rozpiętość skrzydeł - 3790 mm Długość całkowita - 1750 mm Powierzchnia skrzydeł - 100,8 dm kw. Powierzchnia stat. poziom. - 20,2 dm kw. Wznios skrzydeł - 6 stop. Profil płata - HQ/OLDY-3/12 Cięciwa - 300 mm w połowie przechodz. do 170 Profil statecznika poziom. - NACA 0012 Kąt zaklin. płata i statecz. - + 2,5 stopnia Ciężar całkowity ( do lotu) - 4600 g Obciążenie powierzchni - 45,6 g/dm kw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 17 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2009 witam piękna robota o takim czymś marzę zapraszam na lotnisko a tak apropos mam plany modelu szd9 bis bocian może też go zrobię w elbląskich znakach SP-3109-szkoliłem się na nim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 18 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 Pomysł super! Będę kibicowć. Budowa historycznych modeli szybowców to naprawdę świetna zabawa ale i trudna od strony technicznej. Przed Sroką zastanawiałem się nad budową Muchy 100 na której zdobywałem warunki do srebrnej odznaki szybowcowej. Temat odrzuciłem z prostego powodu. Wykonanie wytłoczki kabiny modelu w skali 1/5 to dla mnie horror! Wiem że wielu modelarzy ma z tym kłopoty przy modelach dużej skali. Poliwęglany odpadają, butelki PP,PE za małe i za cienkie – pozostaje pleksiglass. Zdobycie pleksi grubości 0,5-1,0 nie jest łatwe a zrobić wytłoczkę to jeszcze trudniej. Przy małych gabarytach nie ma problemu. Stempel w kształcie kabiny, gorący olej ewentualnie opalarka. Może któryś z modelarzy ma na to sposób. Słyszałem o urządzeniu w którym wkorzystuje się podciśnienie do nadania kształtu kabiny z gorącego arkusza pleksi. Jak ono jest zbudowane? A może są firmy które robią w sposób profesjonalny. Mirek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 18 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2009 O ile się nie mylę to artex wytłacza takie kabinki, tylko trzeba chyba dostarczyć kopyto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepcio Opublikowano 26 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2009 Myślę że ta pomoc też przyda się innym. Wielkie dzięki. http://ultralajt.webs.com/largecanopy.htm http://pfmrc.eu/viewtopic...e+pr%F3%BFniowe Mirek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 26 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2009 a taka folia nie bedzie dobra jest jeszcze wersja 0.8mm w podanym formacie kazda kabinke sie wytłoczy http://modelpartner.ig.pl/sklep/index.php?p=productsMore&iProduct=1404&sName=folia-0-6-mm-1-m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.