Janusz P. Opublikowano 19 Czerwca 2009 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Witam wszystkich, ostatnio przy próbie zasięgu w OPTIC 6 przy zamkniętej antenie oddaliłem się od modelu 1,5-2m. i serwa dostały szału, poprzednio latałem dużo a nawet bardzo dużo bez takowej kontroli zresztą pół roku wcześniej sprawdzałem i odchodziłem do 18m. Teraz jednak przypadkowo po braku kontaktu ze strony modułu poprawiłem styki i działa jak trzeba tyle że brak zasięgu przy zamkniętej antenie mnie przeraża. Być może było tak samo kilka miesięcy temu a ja niczego się nie spodziewając latałem i to nawet bardzo daleko. Teraz jednak bez 100% pewności nawet nie odpalam, nie wiem moze to jakaś drobnostka, ale wolę nie ryzykować. Czekam na jakiś sugestie, które pomogą mi rozwiązać ten problem.
Irek M Opublikowano 19 Czerwca 2009 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Ja swoją piewrwszą probę zasięgu na złożonej antenie( tylko jeden element wyciągnięty by nie uszkodzić modułu) przeprowadziłem na płycie garaży piętrowych - wyszło ok 20m. Jednak kostrukcja beto + stal, a do tego linia kolejowa za płotem zdecydownie zxafałszowała wynik. zresztą nie było to mi potrzebne bo modelem i tak już latałem na wysokości 1180m. Drugą próbę przeprawadziłem z 3-4 tyg temu. Tym razem już na lotnisku. Odszedłem dobre 100m poniewaz nic niepokojącego nie działo się koledzy zawezwali do powrotu. Tak więc wyszło ponad 100m na wysuniętym tylko jednym elemencie. :arrow: :idea:
--mi-- Opublikowano 20 Czerwca 2009 Opublikowano 20 Czerwca 2009 @Janusz P - Jaki masz odbiornik? W takich sytuacjach do odbiornika podpinam tylko jedno serwo (pozostałe odłączam) i test zasięgu raz jeszcze. Mierzę odległość i podpinam następne. Kolejno przyłączane elementy z testowaniem zasięgu dają mi pogląd gdzie może tkwić problem. Na swoim Opticu6 i odbiorniku Corona latałem ostatnio na wysokość 1100m i odległość 1000m bez większych problemów. Test zasięgu wyglądał tak, że po 50-80 metrach było ok - nie szedłem dalej. Pozdrawiam Michał
Janusz P. Opublikowano 20 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2009 Witam, odbiornik mam Hitec 8 kanałów podw. przemiana mam ich zresztą kilka i nic złego nie mogę powiedzieć jeden latał nawet w benzynie na początku dopóki nie kupiłem lepszego radia. Dziś mam trochę czasu więc spróbuję na następnych odbiornikach i zobaczę co będzie. No i popróbowałem mając nadzieję że to z odbiornikiem coś się porobiło ale niestety to wina nadajnika :cry: (na pozostałych odbiornikach to samo się dzieje) trzeba będzie gdzieś nadajnik zawieżć do naprawy :|
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.